Al vroeg in de zwangerschap zal de smaakzin van een baby zich ontwikkelen. Echter, de smaakpapillen van zuigelingen verschillen met die van een volwassenen.
Dus proeft de baby wat je eet?
KORT ANTWOORD
De baby proeft niet precies hetzelfde wat je eet, maar een versie daarvan. De concentraties van de zoete smaakpapillen zijn bij baby’s bijvoorbeeld hoger. Dit verklaart waarom baby’s zo dol zijn op moedermelk.
Dit artikel vertelt je wat een baby precies proeft, of er al in de buik geproefd wordt inclusief de smaakontwikkeling van de baby.

Wat proeft een pasgeboren baby?
De nieuwe smaakpapillen van de baby zullen na de geboorte erg gevoelig zijn.
Dol op zoete smaken. Zoete en zure smaken kunnen al herkend worden, maar zoetheid zal de voorkeur krijgen. Dit verklaart deels waarom ze de moedermelk zo lekker vinden. De concentratie van de zoete smaakpapillen is bij zuigelingen hoger dan die van een volwassenen. Om deze reden denken wetenschappers dat baby’s daarom zo dol zijn op moedermelk.
Goed reukvermogen. De smaak en reukzintuigen zijn nauw met elkaar verbonden. Ook het reukvermogen zal bij de geboorte al goed ontwikkeld zijn. Het zal je verbazen hoe goed de reukzin van een baby is. Een pasgeboren baby kan zelfs de moeder aan de geur van de huid herkennen.
Weetje
Wat je tijdens de zwangerschap eet, bepaalt mede wat je baby jaren later graag wilt eten. Dit blijkt uit onderzoek.
Aangezien de baby vruchtwater inslikt, vraag je je al snel af of de baby dat al kan proeven.
Proeft de baby in de buik?
Al rond 13-15 weken zwangerschap zullen de smaakpapillen van baby’s ontwikkeld zijn. Verschillende smaken kunnen uit je dieet dan al geproefd worden.
De baby zal in de baarmoeder vruchtwater inslikken, en het vruchtwater kan naar knoflook of kerrie smaken. Het vruchtwater kan dus sterk naar specerijen of prikkelende maaltijden smaken.
Dit brengt ons bij de smaakontwikkeling van de foetus die in verschillende fase zal verlopen.
Smaakontwikkeling foetus
Op verschillende momenten in de zwangerschap worden belangrijke mijlpalen behaald. Belangrijke foetale smaakontwikkelingen:
- 6 weken: vorming van de tong en het gehemelte (dak van de mond)
- 11 weken: verschijning van de primitieve smaakpapillen
- 13 – 15 weken: verbinding van de smaakpapil zenuwen met de hersenen
- 20 weken: de smaaksignalen kunnen door veel smaakpapillen al naar de hersenen gestuurd worden
- geboorte: baby proeft zoete, zure en bittere smaken
Zoals je ziet is de zoute smaak nog niet beschreven. Meestal komen reacties op zout voedsel pas na een half jaar.
De smaakpapillen die voor zoetheid ontvankelijk zijn zullen bij baby’s in hogere concentraties aanwezig zijn. Ook de reukzin speelt een rol bij de smaak.
Al na 6 maanden kan een baby met behulp van de smaakpapillen, reukzin en smaakpapillen de zoektocht naar de verschillende smaken, temperaturen, consistenties en texturen in de voedingsmiddelen starten.
De voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap eet kan zowel de smaak- als reukzin beïnvloeden.
Je baby kan dan wel niet vertellen wat smakelijk of minder smakelijk is, er zijn een aantal tekenen waaraan je dat kunt herkennen.
Vindt de baby het eten lekker?
Een baby zal een bepaald gezicht trekken, maar ondanks dat gezicht zal je een tweede lepel aanbieden. Er kunnen dan twee dingen gebeuren:
- baby doet de mond open voor meer
- baby geeft een duidelijk signaal dat het geen tweede lepel wilt eten
Aan de hand van de non-verbale lichaamstaal weet je dus of de baby het eten lekker vindt.
Het verlangen naar variatie van voedsel vormt geen groot probleem omdat de wereld van voedsel nog beperkt is tot wat de baby heeft binnengekregen.
Take home message
Tijdens de zwangerschap vinden er op verschillende momenten dus belangrijke foetale mijlpalen plaats met betrekking tot de smaakontwikkeling.
Bovendien bepaalt je voeding in deze periode ook nog eens wat je baby jaren later graag wilt eten. Net alsof de baby proeft wat je eet.
De baby proeft echter niet precies hetzelfde van wat jij eet. Het zal een versie daarvan proeven.
baby’s zijn ontvankelijker voor moedermelk omdat ze meer smaakpapillen hebben die voor de zoete smaken ontvankelijk zijn. In vergelijking met volwassenen is de concentratie aan smaakpapillen dus hoger.
Over Diederik
Bronnen
Browne, J. V. (2008). Chemosensory development in the fetus and newborn. Newborn and Infant Nursing Reviews, 8(4), 180-186.
Temple, E. C., Hutchinson, I., Laing, D. G., & Jinks, A. L. (2002). Taste development: differential growth rates of tongue regions in humans. Developmental brain research, 135(1-2), 65-70.