Puistjes Uitknijpen? Zo Doe Je Het Veilig

Om ontstekingen, korstjes en littekens te voorkomen, is het belangrijk dat je puistjes op de juiste manier uitknijpt. 

Als je puistjes verkeerd behandelt, kunnen ze weken lang blijven zitten en verhoogt de kans op littekens. Er zijn nogal wat aspecten waar je op moet letten. Bovendien zijn er ook momenten dat je een puistje juist met rust zou moeten laten. 

Wellicht knijp je regelmatig puistjes uit en vraag je je nu af wat de beste methoden zijn. Kortom, hoe kan je het beste puistjes uitknijpen?

KORT ANTWOORD

Het pus kan op een natuurlijke wijze uitvloeien, als je de porie en het kopje van tevoren met een warm kompres losmaakt. De porie zal zich openen en het kopje wordt zachter. Knijp met een wattenstaafje of met reine vingers zachtjes in het puistje en druk hierbij niet op het witte puntje. In plaats van een constante druk, moet je masserende bewegingen gebruiken. Wanneer de pus niet gemakkelijk uit het puistje komt, ben je nog iets te vroeg en is het puistje er nog niet klaar voor. Blinde puistjes, die zich onder het huidoppervlak bevinden, moet je 3-4 keer per dag 10-15 minuten met een heet washandje weken. Het uitknijpen van puistjes kan echter ook korstjes en littekens veroorzaken. Vaak is het beter om niets te doen.

Dit artikel vertelt je hoe je puistjes zowel effectief als veilig kan uitknijpen, hoe je puistjes kan voorkomen en de do’s en don’ts.

vrouw puist uitknijpen puistjes

Hoe kan je puistjes het beste uitknijpen?

Als er een witte of gele kop aan de bovenkant van het puistje verschijnt, is het klaar om uitgeknepen te worden. Een puist met een hoofdje is het makkelijkst te verwijderen en heeft bovendien het minste risico op littekenvorming. Het bultje bevindt zich namelijk aan het huidoppervlak. 

Puistjes uitknijpen 

In ons achterhoofd weten we eigenlijk al dat we het puistje met rust zouden moeten laten, maar aangezien we de verleiding vaak niet kunnen weerstaan, is het belangrijk dat je het op een veilige manier doet. We zullen alle stappen duidelijk in kaart brengen.

Stappenplan puistjes uitknijpen:

  1. Wacht tot je een witte kop ziet 
  2. Handen grondig wassen met water enhanden wassen zeep om extra bacteriën in je huid te voorkomen 
  3. Breng salicylzuur of benzoylperoxide aan, hiermee kan je mee-eters losmaken 
  4. Speld of naald met alcohol steriliseren 
  5. Prik parallel aan de huid in de top van de mee-eter
  6. Ga niet te diep om bloeden te voorkomen: als het pijn doet is het puistje misschien nog niet klaar of ben je misschien te diep gegaan
  7. Pak katoen of tissue en wikkel je vingers erin 
  8. Plaats ze aan weerszijden 
  9. Oefen druk uit: dit kan met vingers of met twee Q-tips. Druk in een ‘’V’’ richting naar beide kanten uit, hiermee zou olie of pus uit de verstopte porie moeten komen. 
  10. Vaak loopt het puistje al leeg zonder het uit te knijpen, hiermee voorkom je infecties in de dieper gelegen huid
  11. Met twee wattenstaafjes kan je het puistje zachter uit drukken: werk ze rond, zodat je niet aan dezelfde kant blijft drukken 
  12. Voorkom verspreiding naar omliggende gebieden door een kleine hoeveelheid alcohol aan te brengen 

Het is belangrijk dat je dit proces slechts één keer uitvoert. Het is verleidelijk om het weer uit te knijpen, maar herhaal deze stappen niet meerdere keren.

Mee-eter uitknijpen

In vergelijking met ontstoken puistjes zijn mee-eters veiliger te verwijderen en loop je minder kans op infecties en littekens. Beschouw dit echter niet als een vrijbrief en wees altijd voorzichtig. 

Mee-eter uitknijpen:

  1. Neem als eerst een bad of douche: door de warmte en stoom zullen de mee-eters zacht worden en zullen de porie-openingen gaan ontspannen 
  2. Handen wassen met zeep
  3. Pak een tissue of katoen en wikkel je vingers erin 
  4. Positioneer de vingers onder de mee-eter en oefen aan beiden kanten een lichte druk uit 
  5. Duw voorzichtig omhoog 
  6. Maak gebruik van masserende bewegingen (stabiele druk is minder effectief)
  7. Het bloed mag niet wegtrekken en je mag geen vingerafdrukken achterlaten, dit is een teken dat je te hard drukt 
  8. Ga door totdat de mee-eter verwijderd is

Warm compress 

Warmte zal de porie los maken en openen. Hierbij wordt het hoofdje zachter, zodat het puistje en het pus op een natuurlijke wijze kan uitvloeien. Daarnaast zal de zwelling afnemen en zullen de bacterien naar het huidoppervlakte komen.

Drenk of week een warm washandje of zachte doek in warm/heet water. Niet te heet, want het moet het huidoppervlak nog aan kunnen raken.

Houd de zachte doek over het puistje gedurende een aantal minuten. Zodra het kompres koud begint te worden, moet je het opnieuw opwarmen. Je kan dit elk uur 3 minuten herhalen. 

Doe dit pas als er zich een witte kop heeft gevormd. Zo niet kan het puistje juist verder ontsteken, waardoor het juist opvallender wordt.

Kortom, met een warm kompres zullen pus, bacteriën, talg en dode huidcellen makkelijker weg vloeien.

Puistje draineren 

Het risico van knijpen en het pus eruit te duwen, is dat je de bacteriën soms terug de huid induwt. Hier is een simpele oplossing voor.

Houd je huid strak rondom het puistje, hierdoor zullen de andere huidlagen het puistje als het ware draineren. Vervolgens laat je het puistje met een gaasje of watje uitlekken. 

Weetje

Wist je dat je bij het uitknijpen van een puistje een dopaminekick kan krijgen? Dit wordt gezien bij mensen die regelmatig aan hun huid plukken. Zij ervaren hierbij een bevredigend gevoel. 

Je kan dit bevredigende gevoel ook krijgen als je het iemand anders ziet doen. Dit verklaart waarom uitknijpvideo’s zo populair zijn.

Comedone extractor

Dit zijn metalen hulpmiddelen, waarmee jecomedone extractor puistjes meeeters mee-eters kan verwijderen. Jammer genoeg kunnen ze in ongetrainde handen soms meer schade opleveren dan dat ze goed doen. De huid zal namelijk sneller kneuzen, omdat je er meer druk mee kan uitoefenen. 

Comedone extractor:

  1. met alcohol ontsmetten 
  2. plaats de lus rondom de mee-eter
  3. druk zachtjes naar beneden
  4. nooit in de mee-eter graven
  5. je duwt te hard als je rode vlekken ziet verschijnen

Extractie

Professionals beschikken over de apparatuur en de kennis. Een schoonheidsspecialist of dermatoloog kan de mee-eters dus het beste verwijderen. 

Ze doen dit erg voorzichtig, zonder dat de huid beschadigd raakt. Professionele extracties zijn het effectiefst bij mee-eters. Binnen een paar afspraken zullen de meeste verwijderd zijn.

Blinde puistjes 

Soms voel je bultjes, terwijl je het van een afstandje niet kan zien. Sommige puistjes bevinden zich namelijk onder het huidoppervlak.

Dit worden ook wel blinde of vastzittende puntjes genoemd. Ze worden vaak veroorzaakt door een knobbeltje of cyste. Bij dit type acne komen je bacteriën, vuil en olie (talg) in de poriën vast te zitten. In tegenstelling tot normale puistjes moet je vastzittende puistjes nooit uitknijpen. 

Deze puistjes hebben een andere behandeling nodig: 

  1. week een schoon washandje in heet water (je moet het nog wel aan kunnen raken)
  2. breng het aan en houd het gedurende 10 – 15 minuten op het puistje
  3. herhaal dit proces 3-4 keer per dag 
  4. het puistje zal tot rust komen en de pus zal loslaten

Overige tips voor vastzittende puistjes:tea tree olie

  1. weersta de drang om te knijpen
  2. plaatselijk antibioticum
  3. acnesticker
  4. breng rauwe honing aan
  5. tea tree olie

Niks doen 

De gedachte dat je het puistje of de ontsteking erger hebt gemaakt is vast wel eens door je hoofd geschoten. 

Puistjes uitknijpen is niet altijd de juiste weg, soms moet je geduld hebben. Puistjes uitknijpen kan namelijk ook blijvende puistjes, korstjes en littekens veroorzaken. 

Weetje

Wist je dat een puistje vanzelf binnen 3-7 dagen kan genezen? Door een verkeerde behandeling kan het puistje wekenlang blijven bestaan. Het kan zelfs tot littekens leiden.

Het puistje kan dus ook vanzelf verdwijnen door er van af te blijven en het met rust te laten. Als je er van af blijft zal je er ook minder snel aan denken. 

Aspirine pasta

Je kan puistjes uitdrogen en de ontsteking verminderen door middel van een fijngestampte aspirinepasta. 

Tandpasta 

Door de jaren heen zijn mensen op bijzondere oplossingen gekomen. Om zo snel mogelijk van puistjes af te komen, moet je soms je creativiteit gebruiken. 

Om puistjes op te drogen wordt daarom ook wel eens tandpasta gebruikt. Er wordt gedacht dat je puistjes hiermee ‘s nachts kan laten verdwijnen. 

Hoewel sommige tandpasta ingrediënten de huid wel degelijk kunnen uitdrogen en de puistjes kunnen verkleinen, is het de vraag of dit het risico wel waard is.

IJs

Je kan roodheid verminderen door deijsbad bloedvaten te vernauwen. Dit kan met een beetje ijs, dat voor een onmiddellijke bloedvatvernauwing zorgt. Daarnaast kanijs de ontstekingen verlichten. Om deze redenen wordt ijs ook nog wel eens bij blinde puistjes gebruikt.

Wat moet je doen als je puistje gaat bloeden? 

Het is je vast wel eens overkomen dat een puistje ging bloeden. Door het knijpen of pikken aan puistjes kunnen puistjes zich met bloed vullen. 

Als dit gebeurt, moet je het met een wattenstaafje of schone tissue voorzichtig deppen. Reinig het gebied ook met alcohol. 

Als het bloeden eenmaal is gestopt zou je eventueel een spotbehandeliing kunnen toepassen met salicylzuur of benzoylperoxide.

Over het algemeen zullen ze geen blijvende huidschade veroorzaken. Als je echter herhaaldelijk blijft knijpen, kan het tot littekenvorming leiden.

Wanneer zou je een puistje niet moeten uitknijpen? 

Het is niet altijd even verstandig om het puistje open te knijpen. De pus en de bacteriën kunnen zich, vanuit de ontstoken porie, naar de andere omliggende poriën verspreiden.  

Door de onderhuidse druk kan tevens de poriewand barsten, waardoor er tot in de lederhuid infecties kunnen verspreiden. 

Bovendien kan het uitknijpen het genezingsproces juist vertragen. Het is dus niet altijd goed om het puistje uit te knijpen. 

In de volgende situaties moet je puistjes niet uitknijpen:

  1. geen wit kopje 
  2. blind vastzittend puistje: gebruik een warm kompres
  3. knijp nooit diepe, grote ontstekingen, puistjes, cysten of knobbeltjes uit: deze puistjes zijn door de diepte niet veilig naar de oppervlakte te brengen

Wees je ervan bewust dat dermatologen het uitknijpen van puistjes afraden, omdat het infecties en littekens kan veroorzaken. 

Als vuistregel geldt, hoe meer huidbeschadiging, hoe groter het risico op littekens. Je wilt natuurlijk niet dat het puistje nog opvallender wordt. 

Do’s en dont’s bij het uitknijpen van puistjes 

Gebruik geen Vicks Vaporub. DIt middeltje kan averechts werken. De poriën kunnen verstopt raken door de vettige dikke Vicks Vaporub. De acne cascade wordt hierdoor juist versterkt. Hoewel vicks waarschijnlijk niet gevaarlijk is, moet je het zeker niet gebruiken voor puistjes.

Voeding van puistjes voorkomen 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De volgende dieet en leefstijlaanpassingen voorkomen het ontstaan van puistjes: 

  1. houd je handen uit je gezicht, hiermee voorkom je dat bacteriën en vuil zichvia je poriën en huid verspreiden. 
  2. ontsmet je telefoon: tijdens het bellen kunnen de bacteriën op je telefoon puistjes veroorzaken. 
  3. twee maal daags je gezicht met eenhuid schoonmaken schone huid mild reinigingsmiddel schoonmaken.Gebruik geen hardere reinigingsmiddelen, omdat die juist puistjes kunnen veroorzaken. 
  4. na een training je gezicht wassen en huid reinigen 
  5. laat je huid zo vaak mogelijk zichzelf genezen

De volgende voedingsmiddelen kunnen puistjes veroorzaken: 

  1. geraffineerde suikers en granen
  2. fast food
  3. zuivelproducten
  4. chocolade
  5. omega-6 vetten
  6. proteine shakes: wei-eiwit poeder

Take home message 

Bij het uitknijpen van puistjes is het belangrijk dat je de porie en witte kop met een warm kompres losweekt. Wikkel je vingers in een tissue en druk zachtjes in een V vorm. Druk hierbij niet op het witte puntje. Je kan eventueel ook wattenstaafjes gebruiken in dit proces.

Het is erg verleidelijk om puistjes uit te knijpen. Dermatologen raden echter aan de puistjes met rust te laten.

Laat het puistje op zijn natuurlijke beloop. Het zal binnen 3-7 dagen vanzelf verdwijnen, terwijl het uitknijpen het genezingsproces tot weken kan vertragen.

Als je regelmatig last hebt van blinde puistjes of wanneer ze bijzonder pijnlijk en ontstoken zijn, is het verstandig om een afspraak bij de dermatoloog te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lalla, J. K., Nandedkar, S. Y., Paranjape, M. H., & Talreja, N. B. (2001). Clinical trials of ayurvedic formulations in the treatment of acne vulgaris. Journal of ethnopharmacology, 78(1), 99-102.

Zouboulis, C. C., & Piquero-Martin, J. (2003). Update and future of systemic acne treatment. Dermatology, 206(1), 37-53.

Kanlayavattanakul, M., & Lourith, N. (2011). Therapeutic agents and herbs in topical application for acne treatment. International journal of cosmetic science, 33(4), 289-297.

Haider, A., & Shaw, J. C. (2004). Treatment of acne vulgaris. Jama, 292(6), 726-735.

Cunliffe, W. J., Holland, D. B., & Jeremy, A. (2004). Comedone formation: etiology, clinical presentation, and treatment. Clinics in dermatology, 22(5), 367-374.

Lowney, E. D., Witkowski, J., Simons, H. M., & Zagula, Z. W. (1964). Value of comedo extraction in treatment of acne vulgaris. JAMA, 189(13), 1000-1002.