Is Pure Chocolade Gezond? 6 Gezondheidsvoordelen.

Pure chocolade heeft een hoog cacaogehalte, maar het bevat nog steeds 45% vet. Dan ga je je al snel afvragen of pure chocolade gezond is.

KORT ANTWOORD

Matige consumptie van pure chocolade kan gunstig zijn voor de gezondheid. Cacao bevat namelijk antioxidanten genaamd flavonolen, die vrije radicalen bestrijden en zo cel- en DNA-schade kunnen helpen voorkomen. Dit kan op lange termijn mogelijk het risico op hart- en vaatziekten en kanker verminderen. Bovendien is pure chocolade een bron van mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Het heeft ook de potentie om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

Het is belangrijk om pure chocolade te kiezen met een hoog cacaopercentage (70% of meer) en goed kijken naar de hoeveelheid toegevoegde suiker. Vanwege het hoge suiker- en vetgehalte moet je er natuurlijk niet te veel van eten. Volgens experts is een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 30-60 gram aan te raden.

Dit artikel vertelt je de gezondheidsvoordelen van pure chocolade en de mogelijke negatieve effecten ervan.

1. Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van pure chocolade is dat het rijk is aan antioxidanten. 

Deze stoffen helpen om het lichaam te beschermen tegen schade die ontstaat door vrije radicalen. 

Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door bijvoorbeeld roken, blootstelling aan UV-straling of een ongezonde voeding.

Deze moleculen kunnen schade aan cellen veroorzaken en bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Antioxidanten in pure chocolade komen voornamelijk voor in de vorm van flavonoïden, waaronder epicatechine en catechine. 

Deze stoffen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gezondheid van het hart en bloedvaten. 

Studies hebben aangetoond dat regelmatig consumeren van pure chocolade kan bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

2. Bevat mineralen zoals magnesium, ijzer en koper

Naast antioxidanten bevat pure chocolade ook een aantal mineralen die goed zijn voor de gezondheid. Deze mineralen zijn onder andere magnesium, ijzer en koper.

Magnesium. Magnesium is een mineraal dat van groot belang is voor het lichaam, het speelt een rol in meer dan 300 enzymreacties die het lichaam uitvoert. Het helpt bij het reguleren van de hartslag, ondersteunt gezonde botten, helpt bij spier- en zenuwfuncties en speelt een rol in de eiwitsynthese. Pure chocolade, met name chocolade met een hoog cacao gehalte, kan een goede bron zijn van magnesium.

IJzer. IJzer is een mineraal dat van groot belang is voor het transport van zuurstof in het bloed en het opbouwen van hemoglobine in rode bloedcellen. IJzertekort kan leiden tot vermoeidheid, slechte concentratie en een verhoogde kans op infecties. Pure chocolade bevat ijzer, hoewel in kleinere hoeveelheden dan in andere voedingsmiddelen zoals vlees, vis en groenten.

Koper. Koper is een essentieel mineraal dat onder andere betrokken is bij het transport van ijzer in het lichaam, het produceren van collageen en elastine, het ondersteunen van de immuunfunctie en het beschermen van het hart en bloedvaten. Pure chocolade bevat koper, hoewel in kleine hoeveelheden.

3. Minder stress en een betere stemming

Een van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. 

Dit komt door de aanwezigheid van stoffen genaamd tryptofaan en theobromine. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat wordt omgezet in serotonine in het lichaam. 

Serotonine is een neurotransmitter die wordt geassocieerd met een goede stemming en een gevoel van welzijn. 

Een tekort aan serotonine kan leiden tot een gevoel van neerslachtigheid en angst. 

Tryptofaan kan ook worden omgezet in melatonine, een hormonen die helpt bij het reguleren van de slaap.

Theobromine is een alkaloïde die voorkomt in pure chocolade en wordt beschouwd als een mild stimulerend middel. 

Het werkt als een vasodilator, wat betekent dat het de bloedvaten verwijdt, wat kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.

4. Bloeddruk verlagende stoffen

Een ander gezondheidsvoordeel van pure chocolade is dat het kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk. 

Dit komt door de aanwezigheid van flavonoïden, antioxidanten die in pure chocolade voorkomen. 

Flavonoïden kunnen helpen bij het verminderen van de bloeddruk door de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedstroom gemakkelijker kan stromen.

Studies hebben aangetoond dat regelmatig consumeren van pure chocolade kan bijdragen aan een verminderd risico op hoge bloeddruk. 

In een studie werd bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die regelmatig chocolade aten een lager risico hadden op hoge bloeddruk dan degenen die dit niet deden. 

Echter, het is wel belangrijk om te onthouden dat dit niet betekent dat je veel chocolade moet eten om een gezonde bloeddruk te behouden. 

Het is belangrijk om het te eten in matige hoeveelheden als je wilt genieten van de gezondheidsvoordelen ervan. 

Kies voor pure chocolade met een hoog cacao percentage (70% of hoger) en let op de hoeveelheid suiker die er in zit.

5. Verbetert cognitieve functies

Pure chocolade kan ook bijdragen aan een gezonde cognitie. 

Er zijn aanwijzingen dat flavonoïden, antioxidanten die in pure chocolade voorkomen, kunnen helpen bij het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en leervermogen. 

Dit komt doordat flavonoïden de bloedstroom naar de hersenen kunnen verbeteren, wat kan leiden tot een betere zuurstoftoevoer en energie voor de hersenen.

Er zijn ook aanwijzingen dat flavonoïden kunnen helpen bij het beschermen van de hersenen tegen schade door oxidatieve stress en ontstekingen, die geassocieerd worden met cognitieve achteruitgang en neurodegeneratie.

Echter, het is wel belangrijk om te onthouden dat nog niet alle studies hebben aangetoond dat pure chocolade direct leidt tot verbeterde cognitie, meer onderzoek is nodig om te bevestigen.

6. Gezonde huid en een gezonde stofwisseling

Een ander gezondheidsvoordeel van pure chocolade is dat het kan bijdragen aan een gezonde huid. 

Dit komt door de aanwezigheid van antioxidanten, waaronder flavonoïden, die in pure chocolade voorkomen. 

Deze antioxidanten kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan huidveroudering en het ontstaan van rimpels.

De flavonoïden in pure chocolade kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie naar de huid, waardoor de huid een gezonde gloed krijgt. 

Ook kan pure chocolade helpen bij het verminderen van ontstekingen, die kunnen bijdragen aan huidproblemen zoals acne.

Echter, het is wel belangrijk om te onthouden dat nog niet alle studies hebben aangetoond dat pure chocolade direct leidt tot een gezonde huid, meer onderzoek is nodig om te bevestigen. 

Kan pure chocolade ongezond zijn?

Hoewel pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft, kan het ook ongezond zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. 

Hier zijn enkele van de mogelijke negatieve effecten die te veel pure chocolade kunnen veroorzaken:

  • Gewichtstoename: pure chocolade bevat veel calorieën en suiker, dus als je teveel eet, kan dit leiden tot gewichtstoename.
  • Hoge bloeddruk: Pure chocolade bevat cafeïne, wat kan leiden tot een verhoging van bloeddruk bij sommige mensen.
  • Slecht cholesterol: pure chocolade bevat veel verzadigd vet, dat kan leiden tot een verhoogde cholesterol.
  • Suikerverslaving: omdat pure chocolade veel suiker bevat, kan het leiden tot een suikerverslaving, waardoor je steeds meer chocolade wilt eten.
  • Allergieën: sommige mensen kunnen allergisch zijn voor een van de ingrediënten in pure chocolade, zoals melk of cacaopoeder.

Take home message

Dus is pure chocolade gezond?

Pure chocolade kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden, zoals antioxidanten die je tegen hart- en vaatziekten beschermen, mineralen die goed zijn voor de gezondheid en stoffen die helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. 

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat pure chocolade ook suiker en vet bevat, dus het is belangrijk om het te eten in matige hoeveelheden als je wilt genieten van de gezondheidsvoordelen ervan. 

Kies voor pure chocolade met een hoog cacao percentage (70% of hoger) en let op de hoeveelheid suiker die er in zit. 

Ook is het belangrijk om te weten dat pure chocolade ongezond kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. 

Dus geniet van pure chocolade in matige hoeveelheden en kijk uit voor de suiker en vetinhoud voor de gezondheid van je lichaam en geest.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen