Is Rood Vlees Gezond?

Steeds meer mensen komen achter de voedzaamheid van rood vlees. Echter, het is wel vaak negatief in het nieuws gekomen. Dus is rood vlees gezond?

KORT ANTWOORD

Rood vlees dat van dieren afkomstig is die op een natuurlijke manier grootgebracht en gevoed zijn, zijn zeer voedzaam. Rood vlees zit namelijk boordevol eiwitten, vitamine B12, ijzer, creatine, zink, en tal van andere voedingsstoffen. Biologisch en grasgevoerd onbewerkt rood vlees waarschijnlijk het gezondst. Er zijn namelijk geen hormonen en medicijnen gebruikt. Matige inname van mager rood vlees draagt waarschijnlijk niet bij aan hart en vaatziektes of darmkanker en kan de gezondheid juist positief beïnvloeden. Dit blijkt uit een studie uit 2010 die alle voor en nadelen van rood vlees in kaart heeft gebracht. Echter, teveel rood vlees verhoogt de kans op suikerziekte, hart en vaatziekten en sommige kankers, met name dikke darmkanker. Het wordt daarom aanbevolen om per week niet meer dan 170 gram rood vlees te eten. Als je een hartaandoening of hoog cholesterolgehalte hebt moet je de wekelijkse inname tot 85 gram beperken.

Dit artikel vertelt je of rood vlees daadwerkelijk gezond is, hoe sommige mensen er juist gezonder mee leven, de nadelen inclusief waarom je er niet teveel van moet binnenkrijgen.

rood vlees

Wat maakt rood vlees gezond

Rood vlees is een van de meest controversiële voedingsmiddelen. Hoewel de ongezonde punten vaak aan het licht gebracht worden zijn er ook een aantal gezonde eigenschappen van rood vlees.

Verteringsstelsel. Door de geschiedenis heen heeft de mens altijd al rood vlees gegeten. Ons verteringsstelsel heeft zich hierop aangepast. Er zijn zelfs nog stammen die gemiddeld meer rood vlees eten dan westerlingen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken verkeren deze stammen (Masai) in goede gezondheid.

Voeding en verwerking. Hoe gezond rood vlees is hangt af van onder andere het grootbrengen (fabrieksmatig of vrij), gebruik van antibiotica en groeihormonen, eenzijdig graanvoedsel, en de verwerkingsmethoden zoals roken, zouten, en behandeling met diverse chemicaliën, conserveringsmiddelen en nitraten. Er zijn dus nog al wat dingen waar je rekening mee moet houden.

Gezond rood vlees. Dit betekent dat biologisch en grasgevoerd rood vlees waarschijnlijk de gezondste soort is. Deze koeien zijn biologisch zonder hormonen en medicijnen grootgebracht en zijn bovendien op een natuurlijke wijze gevoed. 

Geweldig bron van voedingsstoffen. Rood vlees bevat in vergelijking met wit vlees meer vitamines, B-vitamines, zink en ijzer. De voedzaamheid van rood vlees komt echter met een prijskaartje, namelijk met meer vet. Eet daarom niet teveel rood vlees en neem ook wit vlees in je dieet op.

Energie. Mensen die rood vlees uit hun dieet schrappen kunnen zich zwak en moe voelen. Dit is niet zo gek. Rood vlees geeft je namelijk energie dankzij de grote hoeveelheid ijzer en eiwitten. Wees je er wel van bewust dat rood vlees niet de enige optie is.

Weetje

Wist je dat je lichaam meer ijzer uit vlees kan opnemen dan uit andere voedingsmiddelen?

Is rood vlees ongezond?

Rood vlees heeft veel negatieve publiciteit ontvangen, en niet zonder reden. Te veel rood vlees kan namelijk ongezond zijn en je gezondheid schaden.

Zo hebben studies vastgesteld dat het regelmatig eten van verwerkt vlees en rood vlees de kans verhoogt op hart en vaatziekten, diabetes type 2,  beroertes en sommige kankers, met name dikkedarmkanker.

Waarom is rood vlees ongezond?

Het dieet van veel europeanen bevat hamburgers en steaks. Maar waarom is het zo ongezond terwijl de hiervoor besproken masai stammen in goede gezondheid verkeren?

Het rode vlees is vaak bewerkt en de dierenhamburger hebben vaak ook niet vrij kunnen rondlopen. Een koe dat in een fabriek opgroeit en granen gevoed krijgt zijn niet de koeien die je wilt opeten.

Bovendien hebben de koeien antibiotica en groeihormonen gekregen. Hier is dus niet zoveel natuurlijks aan. 

Na het slachten wordt het vlees vaak gezouten en gerookt. Vervolgens wordt het vlees nog met diverse chemicaliën, conserveringsmiddelen en nitraten behandeld. 

Het is dus niet zo verbazend dat dit bewerkingsproces niet ten gunste komt van je gezondheid.

Kortom, er zit een groot verschil tussen verwerkt en onverwerkt vlees en de manier waarop de koeien zijn grootgebracht.

Er is daarom een verband gevonden tussen rood verwerkt vlees en dikke darmkanker. Dan wil je er niet natuurlijk niet te veel van binnenkrijgen. Maar hoeveel precies?

Hoeveel rood vlees per week?

Dan ga je je al snel afvragen hoeveel rood vlees je per week mag eten. Eet wekelijks niet meer dan 1 tot 2 porties, dit komt neer op ongeveer 170 gram. 

Als je een hoog cholesterolgehalte hebt of een hartaandoening, dan moet je je wekelijkse inname tot maximaal 85 gram beperken. Kijk daarom ook rond voor alternatieven.

Weetje

Wist je dat runderlever tot de meest voedzame vleessoorten behoort? Het zit boordevol hoogwaardige eiwitten, essentiële aminozuren, ijzer, foliumzuur, vitamine A, B6, B12, en zink.

Take home message 

Rood vlees is vaak negatief in het nieuws gekomen. Dan vraag je je al snel af of rood vlees gezond is.

Rood vlees is voedzaam en rijk aan eiwitten, ijzer, creatine,  vitamine B12, en zink. Onbewerkt biologisch grasgevoerd vlees is het gezondst.

Wees je ervan bewust dat teveel rood vlees nadelig voor de gezondheid kan zijn. 

Beperk de wekelijkse inname van rood vlees daarom tot 170 gram of tot 85 gram als je een hartziekte of hoog cholesterolgehalte hebt. 

Kortom, of rood vlees gezond is hangt van meerdere factoren af. Het is belangrijk dat je voor een onbewerkt natuurlijk en biologisch product gaat gaat en er niet teveel van binnenkrijgt. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mann, G. V., Shaffer, R. D., Anderson, R. S., Sandstead, H. H., Prendergast, H., Mann, J. C., … & Dicks, K. (1964). Cardiovascular disease in the Masai. Journal of atherosclerosis research, 4(4), 289-312.

McNeill, S., & Van Elswyk, M. E. (2012). Red meat in global nutrition. Meat science, 92(3), 166-173.

McAfee, A. J., McSorley, E. M., Cuskelly, G. J., Moss, B. W., Wallace, J. M., Bonham, M. P., & Fearon, A. M. (2010). Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat science, 84(1), 1-13.