Rug Vol met Puisten: 6 Oorzaken en Behandelingen

Een rug vol met puisten kan vervelend en ongemakkelijk zijn, waardoor je onzeker en angstig kunt worden. Het kan door meerdere dingen veroorzaakt worden.

Gelukkig zijn er behandelingen, maar het is belangrijk om een arts of huidtherapeut te raadplegen voor professioneel advies. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken en behandelingen van puisten op de rug, en hoe jij er het beste mee om kunt gaan.

jonge vrouw met acne

Oorzaken van rug vol met puisten

Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot puisten op de rug. Hieronder een lijst met enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Hormonale veranderingen. Puisten worden vaak geassocieerd met de puberteit, wanneer de hormonen van het lichaam veranderen. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot een overmatige productie van talg, wat kan leiden tot verstopping van de poriën en ontstekingen.
 2. Genetische aanleg. Sommige mensen hebben gewoon een genetische aanleg voor puisten. Als iemand in je familie last heeft van puisten, is de kans groot dat jij ook een grotere kans hebt om last te krijgen van puisten.
 3. Hygiëne. Als jij niet goed voor je huid zorgt, kan dit leiden tot puisten op de rug. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je niet regelmatig doucht of je rug niet goed wast.
 4. Stress. Stress kan leiden tot een toename van hormonen die ontstekingen in het lichaam veroorzaken, waaronder ook op de huid.
 5. Kleren. Het dragen van strakke kleding, specifiek van synthetische stoffen kan leiden tot irritatie en verstopping van de poriën.
 6. Cosmetica. Sommige cosmetica en huidverzorgingsproducten bevatten ingrediënten die de poriën kunnen verstoppen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Realiseer je dat puisten op de rug vaak door een combinatie van factoren veroorzaakt worden.

Verstopping van de talgklieren

De grootste oorzaak van puisten op de rug is waarschijnlijk een verstopping van de talgklieren. Dit mechanisme gaat als volgt:

 1. Het lichaam produceert talg in de talgklieren die zich in de huid bevinden. Talg helpt om de huid gehydrateerd te houden en beschermt tegen infecties.
 2. De talgklieren produceren te veel talg, of de talg is te dik, waardoor deze de poriën van de huid verstopt.
 3. Wanneer de poriën verstopt raken, ontstaat er een ontsteking.
 4. Bacteriën, zoals Propionibacterium acnes, die normaal gesproken op de huid aanwezig zijn, krijgen nu een kans om zich te vermeerderen in de verstopte poriën.
 5. De ontsteking verspreidt zich verder en een puist ontstaat.

Deze stappen kunnen versterkt worden door hormonale veranderingen, genetische aanleg, stress, slechte hygiëne, strakke kleding, en acné cosmetica. 

Bijvoorbeeld, tijdens de puberteit, veranderen de hormonen waardoor de huid meer talg produceert. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op verstoppingen en ontstekingen.

Behandelingsopties 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor puisten op de rug.

 1. Topische behandelingen. Er zijn diverse topische behandelingen beschikbaar, zoals crèmes, lotions en gels die de ontstekingen kunnen verminderen en de groei van bacteriën kunnen remmen. Deze behandelingen bevatten vaak ingrediënten zoals benzoylperoxide, salicylzuur en retinoïden.
 2. Orale medicatie. In sommige gevallen kan een arts voorschrijven orale medicatie, zoals antibiotica of hormonale medicatie, om de ontstekingen te verminderen en de hormonale balans te herstellen.
 3. Lichttherapie. Lichttherapie kan gebruikt worden om ontstekingen te verminderen. Dit kan gedaan worden door middel van LED-licht of lasertherapie.
 4. Peeling. Chemische peelings of mechanische peelings kunnen gebruikt worden om dode huidcellen te verwijderen en de huid te verfraaien.
 5. Huidverzorging. Een goede huidverzorging is belangrijk om puisten op de rug te voorkomen en te behandelen. Dit kan betekenen dat je je rug regelmatig wast, gebruik maakt van een milde zeep, en niet te vaak exfolieert.

Take home message

Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot puisten op de rug, waaronder hormonale veranderingen, genetische aanleg, slechte hygiëne, stress en cosmetica. 

Ook kan strakke kleding bijdragen aan het ontstaan van puisten op de rug.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals topische behandelingen, orale medicatie, lichttherapie, peelings en huidverzorging. 

Het is belangrijk om te weten dat de juiste behandeling afhangt van de oorzaak van de puisten en dat de behandelingen tijd kosten om effectief te zijn.

Als jij merkt dat je last hebt van puisten op de rug, raadpleeg dan een arts of huidtherapeut voor een professioneel advies. 

Zij kunnen jou helpen om de precieze oorzaak van jouw puisten te identificeren en een passende behandeling voor te stellen.

Met de juiste behandeling en huidverzorging, kan jij je huid gezond houden en puisten op de rug voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen