Top 5 Schadelijke Traditionele Praktijken

Helaas zijn er nog steeds culturen en gemeenschappen die bepaalde praktijken behouden die schade toebrengen, vooral aan vrouwen en meisjes. 

Deze praktijken kunnen variëren van fysiek geweld, zoals vrouwenbesnijdenis, tot seksueel geweld, zoals huwelijksdwang en seksuele slavernij. 

Dit artikel vertelt je een aantal schadelijke traditionele praktijken.

man bij dokter

1. Besnijdenis

Vrouwenbesnijdenis is helaas nog steeds een schadelijke traditionele praktijk die in sommige culturen voorkomt, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

Het is een procedure waarbij de clitoris en soms ook de schaamlippen worden verwijderd, meestal zonder medische noodzaak. 

Deze praktijk wordt vaak uitgevoerd op jonge meisjes voordat ze de puberteit bereiken en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, van het gebruik van een scherp voorwerp tot het branden met een hete voorwerp.

Vrouwenbesnijdenis kan leiden tot ernstige fysieke complicaties, zoals bloedingen, infecties, littekens en verminkingen. 

Het kan ook leiden tot emotioneel leed, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. 

Bovendien kan vrouwenbesnijdenis leiden tot verminderde seksuele bevrediging en zelfs de dood.

2. Huwelijksdwang

Huwelijksdwang komt in sommige culturen nog steeds voor, maar het komt vaker voor in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

Het is de praktijk waarbij een persoon, meestal een meisje, wordt gedwongen om te trouwen zonder haar vrije toestemming of tegen haar wil. 

Dit kan worden gedaan om verschillende redenen, zoals het versterken van familiale of politieke banden, het verkrijgen van een bruidsschat of het bevorderen van sociale status.

Deze praktijk kan leiden tot emotioneel leed, geweld in het huwelijk en seksueel geweld. 

Meisjes die aan huwelijksdwang onderworpen zijn, lopen vaak het risico om uitgebuit te worden en kunnen moeilijkheden hebben om toegang te krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg.

3. Seksuele slavernij

Seksuele slavernij komt in sommige delen van de wereld nog steeds voor. 

Seksuele slavernij is de praktijk waarbij mensen, meestal vrouwen en meisjes, worden gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen hun wil.

Dit kan worden gedaan door middel van geweld, bedreiging, misleiding of uitbuiting.

Seksuele slavernij kan leiden tot emotioneel leed, fysieke schade en zelfs de dood. 

Slachtoffers van seksuele slavernij lopen ook een hoog risico op infecties, zoals HIV/AIDS, en kunnen moeilijkheden hebben om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

4. Gedwongen zwangerschap

Gedwongen zwangerschap is de praktijk waarbij vrouwen of meisjes worden gedwongen om zwanger te worden en te bevallen, ongeacht hun persoonlijke wensen of de gevolgen voor hun gezondheid.

Sommige culturen geloven dat het belangrijk is om zoveel mogelijk kinderen te hebben, en kunnen daarom vrouwen of meisjes dwingen om zwanger te worden en te bevallen. 

Ook dit kan gedaan worden door middel van geweld, bedreiging, misleiding of exploitatie.

Gedwongen zwangerschap kan leiden tot fysieke en emotionele schade voor de vrouw of het meisje, zoals complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, emotioneel leed en sociale stigmatisering. 

Bovendien kan gedwongen zwangerschap ook leiden tot een hoog risico op infecties, zoals HIV/AIDS, en moeilijkheden om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

Andere schadelijke traditionele praktijken

Er zijn nog veel meer schadelijke traditionele praktijken die voorkomen in verschillende delen van de wereld. Hieronder enkele voorbeelden:

Eerwraak. Dit is de praktijk waarbij iemand wordt vermoord omdat ze worden gezien als een schande voor de familie of de gemeenschap. Dit kan gebeuren als iemand zich tegen de traditionele normen en waarden van de gemeenschap verzet, zoals door te weigeren te trouwen met iemand die is uitgekozen door de familie.

Dwangarbeid. Dit is de praktijk waarbij mensen worden gedwongen om te werken zonder vrije keuze of tegen hun wil. Dit kan gebeuren door middel van geweld, bedreiging, misleiding of exploitatie.

Gedwongen abortus. Dit is de praktijk waarbij een vrouw of meisje wordt gedwongen om een zwangerschap te beëindigen, ongeacht haar persoonlijke wensen of de gevolgen voor haar gezondheid. 

Gedwongen sterilisatie. Dit is de praktijk waarbij een vrouw of man wordt gedwongen om te worden gesteriliseerd, ofwel door haar of zijn voortplantingsorganen te verwijderen of te beschadigen, of door middel van hormonale behandelingen. 

Vrouwelijke kindermoord. Dit is de praktijk waarbij meisjesbaby’s worden gedood of achtergelaten om te sterven na de geboorte, omdat ze worden gezien als minder waardevol dan jongens. Dit kan leiden tot gebrek aan gendergelijkheid en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Gedwongen voeding. Dit is de praktijk waarbij vrouwen of meisjes worden gedwongen om ongezonde hoeveelheden te eten, met als doel om hen aanzienlijk aan te komen in gewicht. Deze praktijk komt vooral voor in sommige culturen waar het aanzienlijk zijn van een vrouw of meisje als aantrekkelijk wordt gezien. Forced feeding kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Heksenjachten. Dit is de praktijk waarbij mensen, meestal vrouwen, worden beschuldigd van hekserij of het beoefenen van magie, en daaropvolgend worden vervolgd, verstoten of zelfs vermoord. Witch hunts komen vooral voor in sommige delen van Afrika en Zuid-Azië, en kunnen leiden tot emotioneel leed, sociale stigmatisering en geweld.

Gedwongen bekering. Dit is de praktijk waarbij mensen worden gedwongen om hun godsdienst te veranderen, ofwel door middel van geweld, bedreiging, misleiding of exploitatie. Gedwongen bekering kan leiden tot emotioneel leed, sociale stigmatisering en geweld.

Take home message

Dus wat zijn de schadelijke traditionele praktijken?

  • Besnijdenis: Dit is een procedure waarbij de clitoris en soms ook de schaamlippen worden verwijderd, meestal zonder medische noodzaak. Deze praktijk kan leiden tot fysieke en emotionele littekens, infecties, verminderde seksuele bevrediging en zelfs de dood.
  • Huwelijksdwang: Dit is het gedwongen huwelijk van een persoon, meestal een meisje, zonder haar vrije toestemming of tegen haar wil. Dit kan leiden tot emotioneel leed, geweld in het huwelijk en seksueel geweld.
  • Seksuele slavernij: Dit is de praktijk waarbij mensen, meestal vrouwen en meisjes, worden gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen hun wil. Dit kan leiden tot emotioneel leed, fysieke schade en zelfs de dood.
  • Gedwongen zwangerschap: Sommige culturen geloven dat het belangrijk is om zoveel mogelijk kinderen te hebben, en kunnen daarom vrouwen of meisjes dwingen om zwanger te worden en te bevallen, ongeacht hun persoonlijke wensen of de gevolgen voor hun gezondheid. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele schade.

Het is belangrijk om deze praktijken te bestrijden en te voorkomen, en mee te werken aan het bevorderen van respect, gelijkheid en veiligheid voor alle mensen, ongeacht hun geslacht of afkomst.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen