Scheren met Olijfolie: Voor- en Nadelen Inclusief 5 Tips

Olijfolie wordt vaak gebruikt als een natuurlijke en gezonde optie voor huidverzorging. Maar kun je jezelf scheren met olijfolie?

KORT ANTWOORD

Olijolie kan worden gebruikt als vervanging voor traditionele scheercrèmes of -gel. Olijfolie is rijk aan vitamines en antioxidanten die helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid. Het kan ook helpen bij het verminderen van irritatie en het verminderen van ingegroeide haren.

Dit artikel vertelt je de voor en nadelen van scheren met olijfolie, een aantal handige tips en welke oliën je nog meer kunt gebruiken.

olijfolie

Voordelen en nadelen van scheren met olijfolie

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het scheren met olijfolie. Hieronder een overzicht:

Voordelen:

 • Olijfolie is rijk aan vitamines en antioxidanten die helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid.
 • Olijfolie kan helpen bij het verminderen van irritatie en het verminderen van ingegroeide haren.
 • Olijfolie is een natuurlijke en gezonde optie voor huidverzorging en kan een goede vervanging zijn voor traditionele scheercrèmes of -gel.

Nadelen:

 • Olijfolie kan leiden tot een vette huid
 • Olijfolie kan niet voldoende glijden waardoor scheren niet goed verloopt
 • Olijfolie kan leiden tot allergische reacties, dus voordat je het gebruikt, is het aan te raden om eerst een kleine hoeveelheid te testen op een klein gebied van de huid.
 • Olijfolie kan niet voldoende beschermen tegen huidirritatie.

Als je besluit om te scheren met olijfolie, raden we aan om eerst de voordelen en nadelen te overwegen en te testen op een klein gebied van de huid om eventuele allergische reacties te voorkomen.

Dus scheerschuim of olijfolie?

Er is geen duidelijk juist of fout antwoord als het gaat om scheren met scheerschuim of olijfolie. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Scheerschuim. Scheerschuim is een populaire keuze omdat het de huid verzacht en beschermt tijdens het scheren. Het creëert ook een dunne barrière tussen het scheermes en de huid, waardoor het scheren gemakkelijker gaat en irritatie wordt verminderd. Scheerschuim is ook gemakkelijk te gebruiken en verkrijgbaar in verschillende geuren en formules.

Olijfolie. Olijfolie is een andere optie die vaak wordt gebruikt als een natuurlijke en gezonde optie voor huidverzorging. Olijfolie is rijk aan vitamines en antioxidanten die helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid. Het kan ook helpen bij het verminderen van irritatie en ingegroeide haren. Echter, olijfolie kan leiden tot een vette huid en niet voldoende glijden waardoor scheren niet goed verloopt.

Conclusie. In het algemeen, is het aan te raden om te kiezen voor een scheerschuim of -gel als je op zoek bent naar een gemakkelijk te gebruiken en effectieve optie voor het scheren. Als je op zoek bent naar een natuurlijke en gezonde optie voor huidverzorging, kan olijfolie een goede keuze zijn.

Hoe scheren met olijfolie

Als je besluit om te scheren met olijfolie, zijn hier een aantal tips om te overwegen:

 1. Gebruik een kleine hoeveelheid. Olijfolie kan een beetje plakkerig zijn, dus het is belangrijk om niet te veel te gebruiken. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid om te beginnen en voeg eventueel meer toe als je merkt dat je meer nodig hebt.
 2. Breng het aan op een vochtige huid. Breng de olijfolie aan op een vochtige huid, zoals na het douchen of na het aanbrengen van een scheerzeep of -gel. Dit helpt de haartjes zacht te maken en maakt het scheren gemakkelijker.
 3. Gebruik een scherp mes. Gebruik een scherp scheermes om het beste resultaat te krijgen. Een bot mes kan leiden tot irritatie of beschadiging van de huid.
 4. Was na het scheren goed af. Was na het scheren goed af om eventuele olieresten te verwijderen. Gebruik een milde en hydraterende zeep om de huid te reinigen.
 5. Hydrateer na het scheren. Olijfolie kan de huid een beetje uitdrogen, dus het is belangrijk om na het scheren goed te hydrateren met een lotion of crème.
 6. Test op een klein gebied. Zoals eerder genoemd kan Olijfolie leiden tot allergische reacties, dus voordat je het gebruikt, is het aan te raden om eerst een kleine hoeveelheid te testen op een klein gebied van de huid.

Welke oliën kun je nog meer gebruiken?

Er zijn diverse oliën die je kunt gebruiken als alternatief voor scheren met olijfolie. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Jojoba-olie: deze olie is zeer gelijkend aan de natuurlijke olie van onze huid, waardoor het zich goed aanpast en de huid niet uitdroogt. Het helpt ook om irritatie te verminderen en is geschikt voor alle huidtypes.
 • Kokosolie: Dit is een andere populaire olie voor huidverzorging. Het is rijk aan vitamine E, vetzuren en antioxidanten, die helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid. Het kan ook helpen bij het verminderen van ingegroeide haren.
 • Amandelolie: Deze olie is rijk aan vitamine E en essentiële vetzuren, die helpen bij het verzachten en hydrateren van de huid. Het kan ook helpen bij het verminderen van irritatie.
 • Arganolie: Deze olie is rijk aan vitamine E, antioxidanten en omega-3 vetzuren. Het kan helpen bij het verminderen van huidirritatie en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
 • Tea tree olie: Dit is een anti-bacteriële olie, die helpt bij het verminderen van huidirritatie, ingegroeide haren en puistjes.

Take home message

Scheren met olijfolie kan een gezonde en natuurlijke optie zijn voor huidverzorging. 

Olijfolie is namelijk rijk aan vitamines en antioxidanten die helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid en kan helpen bij het verminderen van irritatie en ingegroeide haren. 

Er zijn echter ook enkele nadelen zoals een vette huid of allergische reacties.

We hebben ook gezien dat er diverse oliën beschikbaar zijn die je kunt gebruiken als alternatief voor scheren met olijfolie, zoals jojoba-olie, kokosolie, amandelolie, arganolie of tea tree olie. 

Elk met hun eigen specifieke eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van huidirritatie, hydrateren of het beschermen van de huid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen