In de zomer en de late herfst kan je je lokken verliezen. Dit is eigenlijk best wel normaal. Net zoals de verharing van de hond kunnen ook mensen op twee momenten in het kalenderjaar hun haar verliezen.
Als je haar tijdens de seizoensovergang uitvalt heb je dus mogelijk seizoensgebonden haaruitval.
Dit artikel vertelt je hoe seizoensgebonden haaruitval ontstaat, de oorzaken, behandeling inclusief hoe je het van alopecia kan onderscheiden.
Wat is seizoensgebonden haaruitval?
Seizoensgebonden haaruitval is haarverlies dat optreedt in specifieke seizoenen. Het wordt ook wel seizoensgebonden verharing genoemd.
Het begint vaak in de zomer, verergert in de herfst en kan wel tot de winter aanhouden. Seizoensgebonden haaruitval duurt meestal 2-3 maanden.
Oorzaak seizoensgebonden haaruitval
Seizoensgebonden haaruitval ontstaat door temperatuurveranderingen waardoor de druk op de hoofdhuid en haarfollikels toeneemt. Als gevolg kunnen je haarlokken uitvallen.
Wanneer het seizoen verandert, zal namelijk ook de temperatuur, vochtigheid en blootstelling aan de zon veranderen. Om deze reden zullen zoogdieren zich aanpassen en twee keer per jaar hun vacht veranderen.
Net zoals dieren past ook de mens zich aan de omgeving aan waardoor we in sommige seizoenen meer of minder haar hebben. Bij vrouwen is het duidelijker te zien dan bij mannen.
Omstandigheden
In extremere weersomstandigheden kunnen maar liefst 10 procent van je haarfollikels in de rustfase belanden. Hierdoor kan je meer haaruitval dan normaal hebben.
Juli. De meeste haren verliezen we in juli, in de telogene (rust) fase. In april is er een kleinere tweede piek. Normaal gesproken zullen de haren in de telogene pas 100 dagen later uitvallen. Dit betekent dat je aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst vervelling kan zien.
Zonlicht. De zon en de hoge temperaturen zijn funest voor onze haren, daarom kan je in de laatste weken van de zomer ook last hebben van seizoensgebonden haaruitval.
Regenseizoen. Haar kan ook in het regenseizoen sneller uitvallen, dit komt door luchtvochtigheid, vuil of zure regen. Hierdoor raakt je haar beschadigd en wordt je haar broos en droog.
Winter. In de winter komt seizoensgebonden haaruitval nauwelijks voor. Het is juist de periode waarin de grote regeneratie van het haar plaatsvindt en de hoofdhuid zich dus herstelt. Echter, door dieet, levensstijl en genetica kan dit per persoon verschillen.
Herfst. In de herfst kan het haaruitval uitgesproken zijn en kun je elke dag maar liefst 1000 haren verliezen. Deze periode wordt ook wel het seizoensgebonden effluvium of telogene effluvium genoemd. Deze moeilijke woorden staan voor de verschillende haargroeifasen.
Haar groeit in fases
De haargroei volgt vier fasen, namelijk de anagene, katagene, telogene en exogene fase.
Haarcycli:
- anageen: groei
- catageen: overgang/regressie
- telogeen: rust
- exogeen: uitval
In de telogene fase zal het haar in de follikel rusten tot het voor een nieuwe haar plaatsmaakt en uitvalt. In de exogene fase zal de haarschacht uitvallen.
Uit studies blijkt dat de meeste telogene haren in de zomermaanden zullen uitvallen. Oftewel, in augustus en september treedt het meeste haarverlies op, tijdens het einde van de telogene fase.
Dit verklaart waarom je aan het einde van de zomer en in de herfst extra haarverlies kan hebben, dit wordt dus ook wel seizoensgebonden haaruitval genoemd.
Aangezien je tijdens de zomermaanden meer Vitamine D binnenkrijgt zal het haar langer in de groeifase blijven.
De duur van elke fase verschilt. De (telogene) rustfase in de haargroeicyclus duurt normaal gesproken 3 maanden. In de winter zal de haargroei weer langzaam beginnen.
De gemiddelde levenscyclus van een nieuwe streng haar is ongeveer 2-6 jaar. De strengen die we dagelijks verliezen zullen vervangen worden.
Uit elk haarzakje groei een nieuwe haar die deze opeenvolgende cycli volgt voordat de haar uitvalt.
Weetje
Wist je dat we elke dag 50-100 haren verliezen? Dit is een onderdeel van onze natuurlijk haarcyclus. In bepaalde seizoenen is dit dus veel hoger.
Alopecia vs. seizoensgebonden haaruitval
Maar hoe kan je seizoensgebonden haaruitval van alopecia onderscheiden?
Als je haar alleen in bepaalde periodes uitvalt hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Seizoensgebonden haaruitval duurt meestal 1-2 maanden en zal vervolgens weer aangroeien.
Bij seizoensgebonden haaruitval zal er geen volumeverlies zijn en zal de haardichtheid behouden blijven. Dus hoewel je haar verliest zal er ook weer haar aangroeien.
Echter, wanneer de dichtheid van de hoofdhuid afneemt, het haar zwakker of dunner wordt is er mogelijk iets anders aan de hand.
Deze symptomen houden namelijk geen verband met seizoensgebonden veranderingen. Bij een haaruitvalprobleem verandert namelijk ook het uiterlijk van het haar.
Zo zal bij alopecia de dichtheid in sommige gebieden (kruin) of de hele hoofdhuid afnemen. Bij alopecia zal het haar verzwakken en gaat het er ongezonder of dunner uitzien.
Een arts kan de juiste diagnose stellen. Bij de volgende symptomen is het ook verstandig om naar de dokter te gaan:
- verlies van dichtheid
- buitensporige haaruitval
- ontsteking
- jeuk
- littekenvorming in gebieden zonder haar
Behandeling seizoensgebonden haaruitval
Voor seizoensgebonden haaruitval hoef je geen haartransplantatie te ondergaan. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je seizoensgebonden haargroei kan tegengaan en de gezonde haargroei kan stimuleren.
- gezond evenwichtig dieet: haar bestaat uit keratineproteïne, een eiwitrijkdieet kan daarom helpen
- vitamine D-supplementen
- dagje spa
- vitaminen tegen haaruitval
- haar los en vermijd kapsels die aan het haar trekken
- vermijd chemische producten
- nat haar het liefst niet borstelen
- voorkom uitdroging, met name in de zomer
- de haarwortel versterken
- vermijd overmatige hitte
- vermijd agressieve shampoos
- hoofdhuidmassage met essentiële oliën
- regelmatig naar de kapper
Met behulp van gezonde voeding, stressreductie en haarverzorging kan je de gezonde haargroei bevorderen.
Andere oorzaken
Het is belangrijk om te beseffen dat seizoensveranderingen niet een super grote invloed hebben op je haar. Andere factoren spelen een grotere rol die zelfs tot kaalheid kunnen leiden.
Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door:
- ongezonde voeding
- genetica
- stress
- vermoeidheid
- aggressive producten
- onderliggende medische aandoeningen
Take home message
De seizoenen kunnen invloed hebben op je fysieke en psychische gezondheid, zo kan een seizoensverandering resulteren in seizoensgebonden allergieën, seizoensgebonden depressie maar ook seizoensgebonden haaruitval.
Seizoensgebonden haaruitval is geen fabeltje en bestaat dus echt. In bepaalde seizoenen is het haarverlies overvloediger dan in andere.
Zo ervaren mensen in juli en augustus meer haarverlies omdat de temperatuur dan toeneemt. Na ongeveer drie maanden zal je haar weer aangroeien.
Naast je dieet, stress en genetica kan dus ook het seizoen voor haaruitval zorgen.
Weet wel dat dieet en levensstijlfactoren een grotere rol spelen dan seizoensveranderingen. Eet daarom gezond, verminder stress en maak gebruik van de hierboven beschreven tips.
Over Diederik
Bronnen
RANDALL, V. A., & Ebling, F. J. G. (1991). Seasonal changes in human hair growth. British Journal of Dermatology, 124(2), 146-151.