Slecht Slapen in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem. 

Het kan een gevolg zijn van veranderde hormonale niveaus, waardoor je je onrustig en prikkelbaar voelt. 

Het kan ook leiden tot slapeloosheid, waardoor je moe en uitgeput bent gedurende de dag.

Er zijn verschillende manieren waarop je je slaap kunt verbeteren tijdens de overgang.

Dit artikel vertelt je waarom mensen in de overgang slecht slapen en hoe je je belangrijke nachtrust weer kan herstellen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Waarom gaan mensen in de overgang slecht slapen?

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen slecht slapen tijdens de overgang. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang veranderen de hormonale niveaus van vrouwen, waaronder oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen kunnen leiden tot onrust, prikkelbaarheid en slapeloosheid.
 2. Slaapstoornissen. Veel vrouwen tijdens de overgang krijgen te maken met slaapstoornissen, zoals slapeloosheid en nachtelijk zweten. Dit kan leiden tot onregelmatige slaap en een gebrek aan energie gedurende de dag.
 3. Stress. De overgang kan een stressvolle tijd zijn, vooral omdat de lichamelijke veranderingen die plaatsvinden, vaak gepaard gaan met emotionele veranderingen. Stress kan leiden tot een verhoogde activiteit van het zenuwstelsel, wat kan leiden tot slechte slaap.
 4. Veranderde levensomstandigheden. De overgang kan ook gepaard gaan met veranderde levensomstandigheden, zoals een veranderde baan, een verandering in de gezinsstructuur of een verhuizing. Deze veranderingen kunnen leiden tot emotionele stress en een gebrek aan slaap.
 5. Medische aandoeningen. Sommige vrouwen tijdens de overgang krijgen te maken met medische aandoeningen, zoals artritis, hartziekten en diabetes, die de slaap kunnen beïnvloeden.

Weet dat de oorzaken van slechte slaap tijdens de overgang vaak een combinatie zijn van de bovengenoemde factoren.

Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen om te bepalen welke oorzaken van toepassing zijn op jouw situatie en welke aanpak het beste werkt voor jou.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om slecht slapen tijdens de overgang te verminderen. Hieronder staan enkele tips die je kunt proberen:

 1. Een vaste slaaproutine. Probeer elke nacht op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Probeer ook een vast bedtijdritueel te hebben, zoals het lezen van een boek of meditatie.
 2. Creëer een comfortabele slaapomgeving. Zorg ervoor dat je kamer op een comfortabele temperatuur is en dat je een comfortabel bed en kussens hebt. Vermijd ook het gebruik van elektronische apparaten, zoals je telefoon of computer, minstens een uur voor het slapengaan.
 3. Regelmatige lichaamsbeweging. Probeer iedere dag minstens 30 minuten aan matige oefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Maar probeer niet te sporten vlak voor het slapengaan.
 4. Probeer ontspannings- en ademhalingstechnieken. Probeer ontspannings- en ademhalingstechnieken, zoals yoga of progressive muscle relaxation, om je lichaam en geest te kalmeren voor het slapengaan.
 5. Pas je voeding aan. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan melatonine, zoals bananen, kersen of walnoten. Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.
 6. Overleg met een arts. Overleg met een arts als je problemen hebt met slapen. Er zijn medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van slapeloosheid. Maar het is wel belangrijk om te weten dat medicijnen niet altijd de oplossing zijn en dat er vaak andere aanpakken zijn die beter werken.

Hoeveel mensen slapen slecht in de overgang?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen slecht slapen tijdens de overgang, omdat het afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid en levensstijl. 

Maar volgens onderzoeken is het een veelvoorkomend probleem voor veel vrouwen in de overgang.

Een studie toonde aan dat ongeveer 75% van de vrouwen in de overgang last heeft van slapeloosheid.

Dit is hoger dan de algemene populatie, waar ongeveer een op de drie volwassenen last heeft van slapeloosheid.

Een andere studie toonde aan dat ongeveer 30-40% van de vrouwen in de overgang last heeft van nachtelijk zweten en angst. 

Dit kan leiden tot onregelmatige slaap en een gebrek aan energie gedurende de dag.

Take home message

Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem.

Er zijn verschillende oorzaken die hieraan kunnen bijdragen, zoals hormonale veranderingen, slaapstoornissen, stress, veranderde levensomstandigheden en medische aandoeningen.

We hebben ook verschillende manieren besproken waarop je je slaap kunt verbeteren tijdens de overgang. 

Dit omvat het ontwikkelen van een vast slaaproutine, het creëren van een comfortabele slaapomgeving, regelmatige lichaamsbeweging, het proberen van ontspannings- en ademhalingstechnieken, het aanpassen van je voeding en het overleggen met een arts.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen en supplementen die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap, zoals melatonine, valeriaan en kamille. 

Maar het is wel raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je supplementen gaat gebruiken.

Het is belangrijk om te weten dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijk voor de ander werkt. 

Probeer verschillende aanpakken uit totdat je een routine hebt gevonden die voor jou werkt. 

En blijf geduldig, het kan even duren voordat je merkt dat je slaap verbetert.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen