Snel Praten Afleren: 6 Manieren

Snel praten is niet alleen vermoeiend, het kan ook leiden tot onbegrip en communicatieproblemen.

Bovendien kom je ook zekerder over als je langzaam praat. Daarom willen veel mensen snel praten afleren.

In dit artikel geven we je tips om het af te leren.

jonge man heeft mond open

1. Vertraag je tempo

Het vertragen van je tempo is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het afleren van snel praten. 

Probeer tijdens het praten pauzes in te lassen en bewust minder snel te spreken. 

Je kunt bijvoorbeeld je zinnen opdelen in kleinere stukken en bewust tussen deze stukken ademhalen. 

Hierdoor kun je het spreken vertragen en meer bewust zijn van je tempo.

2. Luister naar opnames van jezelf

Het luisteren naar opnames van jezelf kan je helpen te realiseren hoe snel je praat en waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. 

Probeer een gesprek op te nemen met iemand of zelf een presentatie te houden en luister het vervolgens terug.

Hierdoor kun je zien waar je tempo nog te snel is en waar je nog verder kunt werken aan het vertragen van je tempo.

3. Oefen in verschillende situaties

Het oefenen in verschillende situaties is belangrijk om te wennen aan het praten op een rustiger tempo en om je zelfvertrouwen te vergroten. 

Probeer te oefenen met het voeren van gesprekken met vrienden, het houden van presentaties of zelfs het geven van toespraken. 

Dit zal je helpen beter te worden in het bewust reguleren van je tempo tijdens het praten en je meer zelfvertrouwen geven.

4. Ademhalingsoefeningen

Ademhaling speelt een belangrijke rol in hoe snel en hoe rustig we praten. 

Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, zoals diepe ademhaling en uitademing, kun je je meer ontspannen en bewust worden van je ademhaling tijdens het praten. 

Probeer tijdens het praten je ademhaling rustig te houden en voel hoe het tempo van je spreken automatisch vertraagt.

5. Werk aan je zelfvertrouwen en verminder stress

Zelfvertrouwen en stress kunnen invloed hebben op hoe snel je praat. Probeer je zelfvertrouwen te vergroten door positieve affirmaties te herhalen en door oefeningen te doen die je helpen te ontspannen. 

Verminder ook stress door voldoende slaap te krijgen, gezonde voeding te eten, regelmatig te bewegen en ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie te beoefenen. 

Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen van jezelf te hebben en prioriteiten te stellen. Hierdoor kun je je beter concentreren en rustiger spreken.

6. Vermijd “eh” en “uh” door op je tong te bijten

Het gebruik van vullingen zoals “eh” en “uh” is een manier om tijd te kopen en je gedachten op een rijtje te zetten terwijl je aan het praten bent. 

Maar het gebruik hiervan kan de indruk achterlaten dat je onzeker bent of niet voorbereid bent op het gesprek.

Bovendien kan het gebruik van vullingen het tempo van je spreken verhogen en bijdragen aan het snel praten.

Door op je tong te bijten als je de neiging voelt om vullingen te gebruiken, creëer je bewustzijn rond je spreken en kun je jezelf aanzetten om het gebruik van vullingen te vermijden. Bijt uiteraard zachtjes.

Het is een eenvoudige en effectieve manier om bewust te zijn van je spreekgewoonten en om ze te veranderen. 

Probeer het ook in combinatie met andere technieken zoals ademhalingsoefeningen en het vertragen van je tempo om een nog groter effect te bereiken.

Extra tips

Er zijn nog meer handige tips die je kunnen helpen om snel praten af te leren:

Luister naar andere mensen die langzaam en duidelijk spreken. Probeer hun technieken te imiteren en te integreren in je eigen spreekstijl.

Oefen spreken in een kleine groep of met een vertrouwde vriend. Dit geeft je de kans om te oefenen en te leren zonder onder druk te staan.

Werk aan je zelfvertrouwen. Het hebben van een hoog zelfvertrouwen kan helpen om snel praten te voorkomen, aangezien je je meer zelfverzekerd voelt en minder de neiging hebt om snel te praten.

Maak gebruik van pauzes. Pauzes in je spreken kunnen helpen om het tempo van je spreken te verlagen en geven ook aanhangers de kans om je beter te verstaan.

Gebruik beeldtaal en fysieke hulpmiddelen. Beeldtaal en fysieke hulpmiddelen, zoals gebaren en demonstraties, kunnen helpen om je boodschap over te brengen en de aandacht te houden van je toehoorders.

Oefen spreken in verschillende situaties. Het is belangrijk om te oefenen in verschillende situaties, zoals tijdens een presentatie, vergadering of gesprek, om je vaardigheden te verbeteren en te wennen aan verschillende omgevingen.

Zoek hulp van een professional. Een taal- of spraaktherapeut kan je helpen om specifieke technieken en oefeningen te leren die je kunnen helpen om snel praten af te leren.

Door deze tips te volgen en te blijven oefenen, kun je snel praten afleren en een meer gecontroleerde en effectieve spreekstijl ontwikkelen. 

Take home message

Snel praten kan een hinder zijn in je dagelijks leven en communicatie met anderen, maar het is een aan te leren vaardigheid. 

Dus hoe kun je snel praten afleren?

Luister aandachtig naar je eigen stem en houd je tempo in de gaten. Pauzeer regelmatig en adem diep in en uit. 

Spreek langzamer door de nadruk te leggen op bepaalde woorden en zinnen. Oefen door traag voor te lezen of door oefeningen gericht op het vertragen van je tempo. 

Werk aan je zelfvertrouwen en verminder stress door positieve affirmaties, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanningstechnieken. 

Oefen regelmatig en geef jezelf de tijd om te verbeteren. 

Snel praten is een gewoonte en door consistent te blijven oefenen, zul je snel verbetering zien in je tempo en duidelijkheid van spreken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen