Snotneus Na Zwemmen: De Oorzaak en 4 Oplossingen.

Na het zwemmen kun je last krijgen van een loopneus die wel dagen tot wel weken lang kan aanhouden.

Maar waarom krijg je een snotneus na zwemmen?

KORT ANTWOORD

De slijmvliezen in je neus zijn zeer gevoelig en als er zwembadchemicaliën in je neusholten komen kan het neusweefsel geïrriteerd raken en voor een loopneus zorgen.

Je kunt ook gevoelig of allergisch zijn voor het chloor. In dat geval kun je naast neusproblemen ook last hebben van huidproblemen en ademhalingsproblemen.

Als je nog niet precies weet hoe je adem moet halen in het water zul je dus ook meer water in je neus krijgen. Hierdoor loopt de een nou eenmaal vaker een snotneus op.

Een snotneus na zwemmen duurt gewoonlijk 12-24 uur, maar soms kan het langer dan 3-7 dagen duren.

Dit artikel vertelt je hoe je een snotneus na zwemmen kunt krijgen en een aantal andere mogelijke oorzaken.

kleine jonge zwemt

Snotneus na zwemmen voorkomen

Je kunt er na het zwemmen nog best lang last van hebben, wat de waterpret kan bederven. Gelukkig kun je een snotneus na zwemmen helpen voorkomen.

Het vereist wat oefening, maar adem tijdens het zwemmen uit via je neus. Door de luchtdruk zal er dan minder water in je neuswegen komen.

Met neusklemmen kun je het inademen van water voorkomen, want je kunt dan immers alleen nog via je mond inademen.

Wist je dat je ogen en neus via de traanbuizen met elkaar verbonden zijn? Vandaar dat je met een zwembril ook neusirritatie kan helpen voorkomen.

Als je een allergie hebt kun je een half uur voor het zwemmen een antihistaminicum innemen. 

Met een zoutoplossing kun je de neuswegen reinigen en de afscheiding verminderen. Overleg altijd met een arts.

Zwemmers sinusitis

Het chloor kan zowel je sinussen als neusholten doen ontsteken. Als de bekleding van je neusholten ontstoken raakt, wordt er gesproken van een sinusitis.

Als de bekleding van je sinussen ontstoken raakt, wordt er gesproken van een sinusitis. Dit zikjn geen pretjes. De klachten kunnen zo’n een tot twee weken aanhouden.

De reactie op chloor kan na verloop van tijd ook bijdragen aan een sinusinfectie. Dit staat ook wel bekend als een zwemmers-sinusitis.

Daarnaast zijn er nog een aantal oorzaken waar je rekening mee moet houden.

Allergie of virus

Het zou ook gewoon aan een allergie of virus kunnen liggen. 

Allergie. Een allergie is namelijk de meest voorkomende oorzaak van een verstopte neus. Een veel voorkomende boosdoener zijn pollen. En als je in de zomer gaat zwemmen is het hooikoortsseizoen weer begonnen. Wist je dat 74% van de bevolking ‘s nachts met 3 tot 6 allergenen in aanraking komt? Het stuifmeel is in de ochtend namelijk het hoogste. 

Virus. De snotneus kan natuurlijk ook door een virus veroorzaakt zijn. Als een virus de boosdoener is kun je ook andere symptomen ervaren zoals hoest, hoofdpijn, koorts, rillingen, keelpijn, spierpijn en lichaamspijn.

Blauwalg

Voelde je je na het zwemmen ziek en lag er een witte schuimlaag op het water? Mogelijk zijn de blauwalgen in bloei en ben je ziek van blauwalg.

Sommige blauwalgen maken giftige stoffen en als je het water met blauwalg aanraakt, inademd of inslikt, kunnen er gezondheidsklachten optreden.

Hoge concentraties blauwalg en hun gifstoffen kunnen verschillende symptomen veroorzaken zoals diarree, ontstoken neusslijmvlies (rhinitis), irritatie van ogen of keel, roze/rood oog (conjunctivitis), misselijkheid, braken, huidirritatie, ademhalingsmoeilijkheden en allergische reacties.

Andere symptomen die op kunnen treden zijn:

  1. gezwollen lippen
  2. keelpijn
  3. atypische longontsteking 
  4. oorpijn
  5. hooikoortsachtig syndroom
  6. elektrolytenonevenwicht
  7. hoofdpijn
  8. malaise
  9. spierzwakte/pijn

Take home message

Waarom heb ik een snotneus na zwemmen?

Zwembadchemicaliën zoals chloor kunnen je gevoelige slijmvliezen in je neus irriteren en ontsteken waardoor je een loopneus krijgt.

De kans dat je meer water en dus ook meer zwembadchemicaliën in je neus krijgt is groter als je nog niet de juiste ademhalingstechnieken beheerst.

Je zou ook gevoelig of allergisch kunnen zijn voor het chloor. In het geval van een allergie zal de snotneus waarschijnlijk ook langer duren.

Andere mogelijke oorzaken zijn een allergie of virus. 

Kijk ook goed naar het water zelf, als je een witte schuimlaag ziet kan blauwalg weer in bloei zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen