De Spagaat Leren in 4 Weken: 5 Stappen

De spagaat leren in 4 weken lijkt misschien onmogelijk, maar met de juiste begeleiding en training is het zeker haalbaar. 

Het beheersen van de spagaat vereist flexibiliteit, kracht en doorzettingsvermogen, en kan een geweldige prestatie zijn om aan je vrienden en familie te laten zien. 

Maar het gaat niet alleen om het fysieke aspect – het leren van de spagaat kan ook bijdragen aan een gevoel van zelfvertrouwen en persoonlijke groei. 

Dit artikel vertelt je hoe je de spagaat kunt leren in vier weken, wat je kunt verwachten tijdens het leerproces en of het wel realistisch is.

turnster doet een spagaat op de vloer

Hoe je de spagaat in 4 weken kunt leren 

Het leren van de spagaat in vier weken kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste training en begeleiding is het zeker mogelijk. 

Hieronder staan een aantal stappen die je kunt volgen om de spagaat te leren in vier weken.

 1. Begin met rekken en opwarmen. Voordat je begint met het oefenen van de spagaat, is het belangrijk om je spieren op te warmen en te rekken om blessures te voorkomen. Start met lichte cardio-oefeningen, zoals joggen of springen, om je hartslag te verhogen. Vervolgens kun je beginnen met dynamisch stretchen, waarbij je beweging combineert met rekken. Dit kan bestaan ​​uit lichte lunges, squats en andere beenoefeningen. Na het dynamisch stretchen is het tijd om statisch te stretchen. Ga langzaam en voorzichtig in de spagaathouding en houd deze vast voor ongeveer 30 seconden. Doe dit enkele keren voor beide benen.
 2. Bouw kracht op. Om de spagaat te kunnen doen, is het belangrijk om kracht op te bouwen in je benen en heupen. Doe beenoefeningen zoals squats, lunges, beenpressen, deadlifts en leg curls om je spieren te versterken. Vergeet niet om ook je core- en rugspieren te trainen, omdat deze bijdragen aan de stabiliteit van je houding.
 3. Oefen de split. Om de spagaat te kunnen doen, moet je eerst de split beheersen. Begin door op de grond te zitten met je benen voor je uitgestrekt. Open vervolgens je benen zo ver mogelijk uit elkaar en probeer zo ver mogelijk te komen zonder pijn te voelen. Blijf in deze positie zitten voor ongeveer 30 seconden en herhaal dit enkele keren.
 4. Oefen de spagaat. Als je comfortabel bent met de splitsing, is het tijd om te beginnen met het oefenen van de spagaat. Begin door één been naar voren te brengen en het andere naar achteren te strekken. Zorg ervoor dat beide heupen naar voren wijzen en dat je je bekken naar beneden duwt. Probeer zo laag mogelijk te zakken en houd deze positie vast voor ongeveer 30 seconden. Doe dit voor beide benen en herhaal meerdere keren.
 5. Blijf oefenen. Om de spagaat in vier weken te leren, moet je dagelijks oefenen. Probeer elke dag minstens 15-30 minuten te oefenen en houd je voortgang bij. Merk je dat je elke dag een beetje verder komt? Of dat je spieren een beetje minder pijn doen? Dit kan je gemotiveerd houden om door te gaan.

Hier zijn nog een paar extra tips om je te helpen de spagaat te leren:

 • Zorg voor een goede houding en uitlijning tijdens het oefenen van de spagaat. Een slechte houding kan leiden tot blessures en kan je voortgang belemmeren.
 • Zorg voor voldoende rust tussen de oefensessies door om blessures te voorkomen.
 • Draag comfortabele kleding die je bewegingsvrijheid niet beperkt.
 • Houd rekening met je lichaam en luister naar je lichaam. Als je pijn voelt, stop dan onmiddellijk met oefenen.
 • Probeer verschillende variaties van de spagaat om je voortgang te stimuleren. Dit kunnen variaties zijn van de hoogte van je heupen, de positie van je voeten, de breedte van je benen en andere aanpassingen.

Het leren van de spagaat kan een uitdagend proces zijn, maar met toewijding en consistentie kun je het in vier weken leren. 

Neem voldoende tijd voor het opwarmen, het opbouwen van kracht en het oefenen van de spagaat. 

Wees geduldig en geef niet op, want het kan even duren voordat je vooruitgang boekt. 

Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het oefenen van de spagaat, zoek dan hulp van een professionele trainer of fysiotherapeut.

wat je kunt verwachten tijdens het leerproces

Proces is voor iedereen anders. Het leerproces van de spagaat kan voor iedereen anders zijn en afhankelijk van verschillende factoren zoals de flexibiliteit van je spieren, je leeftijd, de intensiteit van je oefeningen en hoe vaak je traint. Over het algemeen is het echter normaal dat je de eerste paar dagen of weken niet direct enorme vooruitgang zal boeken.

Flexibiliteit. In de eerste paar dagen of weken van het leerproces zul je waarschijnlijk werken aan het opwarmen van je spieren en het verbeteren van je flexibiliteit. Dit kan onder andere bestaan uit rekoefeningen voor de heupen, hamstrings, kuiten en quads. Door regelmatig te oefenen, kun je de flexibiliteit in deze spieren vergroten, wat je helpt om de spagaat te leren.

Spierkracht. Naarmate je vorderingen maakt in het leerproces, kun je beginnen met het trainen van de spierkracht die nodig is voor de spagaat. Dit kan onder andere bestaan uit squats, lunges en andere oefeningen die de spieren in je benen en heupen versterken.

Geleidelijke spagaat. Als je eenmaal de spierkracht en flexibiliteit hebt om de spagaat te kunnen uitvoeren, kun je beginnen met het oefenen van de spagaat zelf. Het kan zijn dat je in het begin niet direct helemaal naar beneden komt, maar dat je langzaam maar zeker steeds verder komt. Het kan een aantal weken duren voordat je de spagaat helemaal beheerst, maar door consistent te oefenen kun je de spagaat binnen vier weken onder de knie krijgen.

Herstellen. Tijdens het leerproces van de spagaat kun je ook wat spierpijn en stijfheid ervaren. Dit is normaal, vooral als je net begint met trainen en nog niet helemaal gewend bent aan de oefeningen. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en de tijd neemt om je spieren te laten herstellen tussen de trainingen door.

Wees realistisch. Het is ook belangrijk om je verwachtingen realistisch te houden. Het is mogelijk om de spagaat in vier weken te leren, maar dit vereist wel toewijding, consistentie en geduld. Blijf positief en werk gestaag door aan je doel, en je zult merken dat je vooruitgang boekt.

Hoe vaak moet je oefenen om de spagaat te leren? 

Om de spagaat te leren, is het belangrijk om consistent te oefenen en geleidelijk de flexibiliteit in je heupen, hamstrings en lies te vergroten. 

Hoe vaak je moet oefenen, hangt af van je individuele doelen en het huidige niveau van flexibiliteit.

Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste 3-4 keer per week te oefenen om vooruitgang te boeken bij het leren van de spagaat. 

Deze frequentie geeft je spieren voldoende tijd om te herstellen en zich aan te passen aan de nieuwe belastingen die je oplegt.

Tijdens elke oefensessie is het belangrijk om jezelf uit te dagen, maar niet te forceren. 

Dit betekent dat je de positie van de spagaat geleidelijk moet opbouwen en elke keer dat je oefent een beetje verder kunt gaan. 

Houd de spagaatpositie ongeveer 30 seconden vast en herhaal dit 3-5 keer aan beide zijden.

Hoeveel mensen leren in 4 weken de spagaat

Er is geen specifiek cijfer beschikbaar over hoeveel mensen er daadwerkelijk in vier weken tijd de spagaat leren. 

Dit komt doordat het voor iedereen anders kan zijn en afhankelijk is van verschillende factoren zoals de startniveaus van flexibiliteit en kracht, hoe vaak en hoe intensief er geoefend wordt, en individuele verschillen in anatomie en genetische aanleg.

Het is wel bekend dat het aanleren van de spagaat een uitdagend proces kan zijn dat tijd en toewijding vereist. 

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat iemand de spagaat volledig beheerst. Het is belangrijk om te onthouden dat het aanleren van de spagaat ook afhankelijk is van de individuele doelen. 

Voor sommigen kan het bereiken van de volledige spagaat een haalbaar doel zijn, terwijl voor anderen een minder diepe spagaat misschien voldoende is.

Als je serieus bent over het leren van de spagaat, is het aan te raden om een goede coach of instructeur te zoeken die je kan begeleiden tijdens het leerproces. 

Zo kunnen ze je helpen bij het identificeren van eventuele beperkingen in flexibiliteit of kracht, je helpen bij het ontwikkelen van een oefenplan dat is afgestemd op jouw individuele doelen en ervoor zorgen dat je de oefeningen op een veilige manier uitvoert.

Is het veilig om de spagaat te leren? 

Over het algemeen is het veilig om de spagaat te leren, zolang je dit op een verantwoorde manier doet en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. 

Er zijn echter wel enkele risico’s verbonden aan het leren van de spagaat, vooral als je niet voldoende opgewarmd bent, of als je bepaalde medische aandoeningen hebt die van invloed kunnen zijn op de flexibiliteit van je spieren.

Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om de risico’s te minimaliseren en veilig de spagaat te leren:

 1. Verwarm je spieren goed op voordat je begint met oefenen. Doe wat lichte cardio-oefeningen om de bloedstroom te verhogen en voer dynamische rekoefeningen uit om je spieren op te warmen voordat je begint met statische rekken.
 2. Bouw de intensiteit van je oefeningen geleidelijk op en forceer je lichaam niet om posities aan te nemen die pijnlijk zijn. Als je pijn voelt, stop dan met de oefening en rust uit.
 3. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het uitvoeren van de oefeningen. Foutieve technieken kunnen leiden tot blessures en vertraging in het leerproces.
 4. Neem voldoende rust en laat je spieren herstellen tussen trainingen door. Overbelasting van de spieren kan leiden tot blessures en kan het leerproces vertragen.
 5. Als je medische aandoeningen hebt of recentelijk een blessure hebt gehad, bespreek dit dan met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met het leren van de spagaat.

Als je deze richtlijnen volgt en verantwoordelijk traint, is het veilig om de spagaat te leren. 

Het kan echter een uitdagend proces zijn en het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en op zijn of haar eigen tempo vooruitgang boekt. 

Luister naar je lichaam, werk gestaag en raadpleeg een professional als je vragen of zorgen hebt.

Take home message

Kun je de spagaat leren in 4 weken?

Het is mogelijk om de spagaat te leren in vier weken, maar het vereist wel consistentie, toewijding en veilige oefeningen. 

Je moet dagelijks oefenen en geleidelijk de flexibiliteit in je heupen, hamstrings en lies vergroten. 

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en blessures te voorkomen. 

Onthoud dat het leerproces voor de spagaat voor iedereen anders kan zijn en afhankelijk is van verschillende factoren. 

Met de juiste aanpak en toewijding kan het echter haalbaar zijn om de spagaat te leren in vier weken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen