Stent in de Urineleider (Niersteen, Verstopping en Na Operatie)

Een stent is een dunne, flexibele buis die wordt geplaatst in een bloedvat of ander orgaan om de bloedstroom te behouden of te verbeteren. 

In het geval van de urineleider, kan een stent worden geplaatst om een obstakel of blokkade in de urineleider te verminderen of te verwijderen. 

Dit kan nodig zijn bij bepaalde medische aandoeningen, zoals nierstenen of een verstopping van de urineleider. 

De stent kan ook worden gebruikt om de urineleider open te houden na een chirurgische ingreep. 

In sommige gevallen kan een stent in de urineleider tijdelijk zijn, terwijl in andere gevallen het vervangen kan worden door een permanente stent. 

Dit artikel vertelt je hoe een stent in de urineleider wordt geplaatst, hoe die wordt verwijderd en over de stent bij niersteen, verstopping en na operatie.

dokter en verpleegkundigen

Hoe een stent in de urineleider wordt geplaatst

Er zijn verschillende manieren om een stent in de urineleider te plaatsen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de aanwezigheid van eventuele complicaties. 

In het algemeen wordt een stent geplaatst via een medische procedure die bekend staat als stenting. Dit is wat er in de meeste gevallen gebeurt:

  1. De patiënt krijgt een lokale verdoving of een algehele anesthesie. Dit hangt af van de duur en complexiteit van de procedure.
  2. Via een dunne katheter wordt de stent naar de urineleider geleid.
  3. De stent wordt vervolgens op zijn plaats gebracht en uitgeklapt.
  4. De katheter wordt verwijderd en de incisie wordt gesloten met hechtingen of plakband.

Het plaatsen van een stent in de urineleider duurt ongeveer een half uur en wordt meestal uitgevoerd onder radiologische controle, wat betekent dat röntgenfoto’s worden gemaakt tijdens de procedure om ervoor te zorgen dat de stent op de juiste plaats zit.

Na de procedure kan de patiënt pijn of ongemak ervaren, maar deze symptomen zouden meestal snel moeten verdwijnen. 

De arts kan pijnstillers voorschrijven om eventuele pijn te verminderen en kan ook aanbevelen om voldoende te rusten en vloeistoffen te drinken om de urineleider te helpen genezen. 

Als je vragen hebt over het plaatsen van een stent in de urineleider of om te weten wat je kunt verwachten na de procedure, neem dan gerust contact op met je arts.

Stent in urineleider verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een stent in de urineleider moet worden verwijderd. 

Soms kan de stent tijdelijk zijn en moet na een bepaalde tijd worden vervangen door een permanente stent of worden verwijderd als de behoefte aan de stent niet langer bestaat. 

In andere gevallen kan de stent irritatie of infecties veroorzaken en moet deze worden verwijderd om deze problemen op te lossen. 

Het verwijderen van een stent in de urineleider kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de patiënt.

In het algemeen gebeurt het verwijderen van een stent in de urineleider via een medische procedure die bekendstaat als stentverwijdering. 

Dit is wat er in de meeste gevallen gebeurt:

  1. De patiënt krijgt een lokale verdoving of een algehele anesthesie. Dit hangt af van de duur en complexiteit van de procedure.
  2. Met een dunne katheter wordt de stent bereikt.
  3. De stent wordt vervolgens samengevouwen en met behulp van de katheter uit de urineleider verwijderd.

Het verwijderen van een stent in de urineleider kan enkele uren duren en wordt meestal uitgevoerd onder radiologische controle, wat betekent dat röntgenfoto’s worden gemaakt tijdens de procedure om ervoor te zorgen dat de stent op de juiste plaats zit.

Na de procedure kan de patiënt pijn of ongemak ervaren, maar deze symptomen zouden meestal snel moeten verdwijnen. 

De arts kan pijnstillers voorschrijven om eventuele pijn te verminderen en kan ook aanbevelen om voldoende te rusten en vloeistoffen te drinken om de urineleider te helpen genezen. 

Stent in urineleider niersteen

Een stent in de urineleider kan worden gebruikt om nierstenen te behandelen. 

Nierstenen zijn harde, kristallen die zich kunnen vormen in de nieren en die problemen kunnen veroorzaken als ze de urineleider blokkeren. 

Als de niersteen groot genoeg is of op een bepaalde plaats zit, kan het moeilijk zijn om de niersteen te verwijderen met behulp van conventionele behandelingen, zoals het gebruik van medicijnen of het drinken van voldoende vloeistoffen om de steen te helpen passeren. 

In deze gevallen kan de arts besluiten om een stent in de urineleider te plaatsen om de niersteen te verwijderen.

Het plaatsen van een stent in de urineleider om nierstenen te behandelen gebeurt via een medische procedure die bekend staat als stenting.

Stent in de urineleider bij een verstopping

Een stent in de urineleider kan worden gebruikt om een verstopping van de urineleider te behandelen. 

Een verstopping van de urineleider, ook wel bekend als een obstipatie of blokkade, kan optreden als gevolg van nierstenen, tumoren of andere obstakels die de urineleider blokkeren. 

Als de verstopping niet wordt behandeld, kan dit leiden tot urine-incontinentie, pijn en andere complicaties. 

In deze gevallen kan de arts besluiten om een stent in de urineleider te plaatsen om de verstopping op te lossen.

Het plaatsen van een stent in de urineleider kan de verstopping behandelen.

Stent in de urineleider na een chirurgische ingreep

Een stent in de urineleider kan worden gebruikt na een chirurgische ingreep om de urineleider open te houden en de bloedstroom te behouden. 

Dit kan nodig zijn als de chirurgische ingreep heeft geresulteerd in een verwonding of verstopping van de urineleider. 

Bijvoorbeeld, na een chirurgische behandeling van nierstenen kan een stent in de urineleider worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de urineleider open blijft en om te voorkomen dat de urineleider weer dichtgaat.

Take home message

Het is belangrijk om te weten hoe stents kunnen worden gebruikt om verschillende aandoeningen van de urineleider te behandelen, zoals nierstenen, verstoppingen en complicaties na chirurgische ingrepen. 

Deze behandeling kan nuttig zijn om de gezondheid van de urineleider te verbeteren en om eventuele complicaties te verminderen.

Als je vragen hebt over het gebruik van een stent in de urineleider of als je zich zorgen maakt over je eigen gezondheid, neem dan altijd contact op met je arts voor professioneel medisch advies. 

Je arts kan je helpen om te bepalen of een stent in de urineleider de juiste behandeling is voor je en kan je ook informatie geven over wat je kunt verwachten tijdens en na de procedure.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen