Sterretjes Voor Ogen Bij Opstaan: 8 Oorzaken.

Veel mensen zien sterretjes voor ogen bij opstaan. Van uitdroging tot onderliggende gezondheidsproblemen, er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen van sterretjes voor ogen bij opstaan, de mogelijke oorzaken en wat je er allemaal tegen kunt doen.

man duizelig

1. Veranderde bloeddruk

Als de bloeddruk plotseling verandert bij het opstaan, kan dit leiden tot sterretjes voor de ogen. 

Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge stijging van de bloeddruk, zoals bij het “opstaan-hoofdpijnsyndroom” dat sommige mensen ervaren. 

Dit gebeurt vaak bij mensen die last hebben van lage bloeddruk (hypotensie) en plotseling opstaan uit een liggende of zittende positie. 

Als de bloeddruk plotseling stijgt, kan dit leiden tot een afname van de bloedtoevoer naar de ogen, wat kan leiden tot het zien van sterretjes.

sterk hartHet is belangrijk om te weten dat dit fenomeen vaak vrij onschuldig is en meestal vanzelf overgaat. 

Als het echter vaak voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals duizeligheid of hoofdpijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Om het risico op het opstaan-hoofdpijnsyndroom te verminderen, kun je proberen om langzaam op te staan uit een liggende of zittende positie, voldoende vocht te drinken en eventueel bloeddrukverlagende medicatie te nemen als dit is voorgeschreven door een arts. 

Als je merkt dat je vaker sterretjes voor de ogen ziet bij het opstaan, is het ook raadzaam om je bloeddruk regelmatig te laten controleren door een arts.

2. Slaapapneu

te weinig slaap om af te vallen met periodiek vastenSlaapapneu is een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap worden afgesloten, wat leidt tot onregelmatige ademhaling en lage zuurstofsaturatie in het bloed. 

Dit kan leiden tot sterretjes voor de ogen bij het opstaan. Slaapapneu kan ook leiden tot andere symptomen, zoals overdag slaperigheid, snurken, hoofdpijn ’s ochtends en een droge mond bij het opstaan.

Slaapapneu kan worden behandeld met behulp van een CPAP-machine (Continuous Positive Airway Pressure), die luchtdruk via een masker op het gezicht toedient om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. 

Andere behandelmethoden kunnen ook worden overwogen, zoals bepaalde oefeningen voor de keel- en tongspieren, gewichtsverlies of chirurgie.

Als je merkt dat je vaak sterretjes voor de ogen ziet bij het opstaan en andere symptomen van slaapapneu ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Slaapapneu is een ernstige aandoening die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet behandeld wordt. 

Een arts kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

3. Oogproblemen

Sommige oogaandoeningen, zoals glaucoom of cataracten, kunnen leiden tot sterretjes voor de ogen. 

Glaucoom is een aandoening waarbij de oogdruk te hoog is, wat kan leiden tot schade aan de oogzenuw en dus tot vermindering van het gezichtsvermogen. 

Dit kan leiden tot het zien van sterretjes voor de ogen, vooral als de glaucoom onbehandeld blijft. 

Cataracten zijn een aandoening waarbij het ooglens troebel wordt, wat kan leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen en het zien van sterretjes voor de ogen.

Als je merkt dat je vaak sterretjes voor de ogen ziet bij het opstaan en andere symptomen van oogaandoeningen ervaart, zoals wazig zien, lichtgevoeligheid of het zien van halo’s rond lichtbronnen, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen. 

Een oogarts kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. 

Het is belangrijk om oogaandoeningen op tijd te behandelen om verdere schade aan het oog te voorkomen.

4. Uitdroging

Als we niet genoeg vocht binnenkrijgen, kan dit leiden tot een tekort aan bloedvoorziening naar de ogen, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen. 

Dehydratatie kan worden veroorzaakt door onvoldoende vochtinname, maar ook door te veel zweten, braken of diarree. 

Als we te weinig vocht binnenkrijgen, kan dit leiden tot een daling van het bloedvolume, wat kan leiden tot een afname van de bloedtoevoer naar de ogen en dus tot het zien van sterretjes.

Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken om dehydratatie te voorkomen. Het aanbevolen dagelijkse vochtinnamebedrag kan variëren afhankelijk van jeleeftijd, geslacht, activiteitenniveajeen omgeving, maar als richtlijn geldt ongeveer 8 glazen (2 liter) per dag. 

Als je merkt dat je vaak sterretjes voor de ogen ziet bij het opstaan en andere symptomen van dehydratatie ervaart, zoals dorst, een droge mond, verminderde urineproductie of een veranderde urinekleur, is het raadzaam om je vochtinname te verhogen en een arts te raadplegen als de symptomen aanhouden.

5. Stress en vermoeidheid

stressHoge stressniveaus of chronische vermoeidheid kunnen leiden tot een verminderde bloedvoorziening naar de ogen, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen. 

Als we onder hoge stress staan of constant moe zijn, kan dit leiden tot een afname van de bloedtoevoer naar de ogen, wat kan leiden tot het zien van sterretjes. 

Dit komt doordat stress en vermoeidheid het zenuwstelsel kunnen verstoren, wat kan leiden tot bloeddrukveranderingen en afname van de bloedtoevoer naar de ogen.

Het is belangrijk om te werken aan het verminderen van stress en het verkrijgen van voldoende slaap om de bloedvoorziening naar de ogen te behouden. 

Dit kan worden gedaan door stressbeheersingstechnieken te leren, zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga, en door voldoende slaap te krijgen door een gezonde slaaproutine te volgen. 

Als je merkt dat je vaak sterretjes voor de ogen ziet bij het opstaan en andere symptomen van stress of vermoeidheid ervaart, zoals hoofdpijn, slaperigheid of concentratieproblemen, is het raadzaam om een arts te raadplegen om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten en advies te krijgen over hoe je je stressniveaus en slaaproutine kunt verbeteren.

6. Alcohol- en cafeïnegebruik

Overmatig alcohol- en cafeïnegebruik kan leiden tot bloeddrukveranderingen en uitdroging, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen. 

Als we te veel alcohol drinken, kan dit leiden tot een afname van het bloedvolume en dus tot een afname van de bloedtoevoer naar de ogen, wat kan leiden tot het zien van sterretjes. 

Cafeïne kan ook leiden tot bloeddrukverhoging en uitdroging, wat kan leiden tot het zien van sterretjes voor de ogen.

Het is belangrijk om de hoeveelheid alcohol- en cafeïnegebruik te beperken om het risico op bloeddrukveranderingen en uitdroging te verminderen. 

Het aanbevolen alcoholgebruik voor volwassenen is maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en maximaal 2 glazen per dag voor mannen. 

Cafeïnegebruik kan variëren afhankelijk van de persoon, maar als richtlijn geldt dat het veilig is om tot 400 mg cafeïne per dag te consumeren. 

Is sterretjes voor ogen bij opstaan gevaarlijk?

In de meeste gevallen is sterretjes voor ogen bij opstaan niet gevaarlijk. Sterretjes voor de ogen bij het opstaan kunnen worden veroorzaakt door een plotselinge verandering in de bloeddruk, slaapapneu, oogproblemen, dehydratatie, stress en vermoeidheid, alcohol- en cafeïnegebruik en andere factoren. 

In de meeste gevallen zijn deze oorzaken vrij onschuldig en gaan de sterretjes snel weg.

Er zijn echter wel enkele gevaren en complicaties waarmee rekening moet worden gehouden als je sterretjes voor de ogen ervaart bij het opstaan:

  • Het kan leiden tot onveilige situaties, zoals bij het rijden of het uitvoeren van gevaarlijke taken als het zicht wordt belemmerd.
  • Het kan leiden tot een afname van het gezichtsvermogen als het niet wordt behandeld of als het wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals glaucoom of cataracten.
  • Het kan leiden tot andere gezondheidsproblemen als het wordt veroorzaakt door onderliggende aandoeningen, zoals slaapapneu of stress.

Het is daarom belangrijk om je sterretjes voor de ogen bij het opstaan te laten onderzoeken door een arts als het vaak voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid of verminderd gezichtsvermogen. 

Take home message

Waarom heb ik sterretjes voor ogen bij opstaan?

Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  • Veranderde bloeddruk: Als de bloeddruk plotseling verandert bij het opstaan, kan dit leiden tot sterretjes voor de ogen. Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge stijging van de bloeddruk, zoals bij het “opstaan-hoofdpijnsyndroom” dat sommige mensen ervaren.
  • Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap worden afgesloten, wat leidt tot onregelmatige ademhaling en lage zuurstofsaturatie in het bloed. Dit kan leiden tot sterretjes voor de ogen bij het opstaan.
  • Oogproblemen: Sommige oogaandoeningen, zoals glaucoom of cataracten, kunnen leiden tot sterretjes voor de ogen.
  • Dehydratatie: Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, kan dit leiden tot een tekort aan bloedvoorziening naar de ogen, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen.
  • Stress en vermoeidheid: Hoge stressniveaus of chronische vermoeidheid kunnen leiden tot een verminderde bloedvoorziening naar de ogen, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen.
  • Alcohol- en cafeïnegebruik: Overmatig alcohol- en cafeïnegebruik kan leiden tot bloeddrukveranderingen en uitdroging, wat kan leiden tot sterretjes voor de ogen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen