Alcohol veroorzaakt buikvet op vier manieren: het stopt de vetverbranding, het bevat veel calorieën, het maakt je hongerig en het leidt tot ongezonde vetrijke voedingskeuzes.

Alcohol hangt dus nauw samen met het vet. Maar zou dit betekenen dat stoppen met alcohol buikvet verminderd?

Als je stopt met alcohol neemt het buikvet binnen 30 dagen snel af omdat je automatisch veel minder gaat eten, de stofwisseling en de spijsvertering toeneemt en de nachtrust verbetert. Als je stopt met alcohol wordt de hypothalamus bovendien niet meer getriggerd waardoor je minder trek hebt in vet voedsel.

10 Redenen waarom buikvet verdwijnt 

Om je een goed idee te geven hoe dat buikvet precies verdwijnt als je stopt met alcohol, hebben we de 10 belangrijkste redenen en voordelen op een rijtje gezet. 

1. Je eet veel minder

De gewichtstoename door alcohol komt vooral door een overschot aan lege calorieën. Maar er zijn ook andere factoren die een grote rol spelen. 

Onderzoek toont aan dat alcohol de eetlust voor calorierijke voedingsmiddelen vergroot, zowel direct als de daaropvolgende dag. 

Volgens een studie, aten mensen die slechts een half shotje alcohol dronken maar liefst 11 procent meer dan degenen die niks namen. De drinkers hadden ook meer trek in vetrijke  voedingsmiddelen.

Onderzoek stelt vast dat drank het verlangen naar voedsel opwekt door middel van Agrp neuronen (zenuwcellen). Deze neuronen worden getriggerd door alcoholgebruik wat kan leiden tot extreme honger. 

2. Je slaapt beter 

betere slaap stoppen alcoholDoor alcohol ga je korter en slechter slapen. Omdat de slaap van mindere kwaliteit is stap je over van koolhydraten op vetten. 

Uit onderzoek blijkt dat elke 30 minuten aan slaaptekort ervoor zorgt dat je gemiddeld 83 extra calorieën per dag gaat eten.

Een review van 20 studies concludeerde dat hoewel alcohol je in eerste instantie in slaap kan laten vallen, het de nachtrust aanzienlijk verstoort.

Onderzoek toonde aan dat alcohol voor het slapen gaan de alfa-golfpatronen in de hersenen verhoogt. Als je goed wilt slapen wil je deze golven juist niet. 

Wanneer je eenmaal stopt met alcohol, ga je beter slapen en voel je je frisser en scherper. Door de goede nachtrust heb je ook minder trek in vetrijke voeding. 

3. Verbeterde spijsvertering en actievere stofwisseling

Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen de belangrijke functies van de spijsvertering negatief beïnvloeden.

  1. Alcohol beïnvloedt de afscheiding van maagzuur (maagirritatie).
  2. Alcohol vermindert maagmotiliteit: dit is het vermogen van de maagspieren om ingeslikt voedsel door te schuiven en af te breken. 
  3. Alcohol belemmert spijsverteringsenzymen.
  4. Alcohol vertraagd de spijsvertering.

Wanneer je alcohol drinkt, moet het lichaam zich primair focussen op de verwerking van dit toxine via de lever en het elimineren daarvan via de urine. 

Ook alcohol bevat calorieën, 7 calorieën per gram. Echter, alcohol kan niet worden opgeslagen en blijft het in het lichaam totdat het geëlimineerd is.

Als je stopt met alcohol verspilt je lichaam geen tijd meer aan het elimineren van dit gif en kan het koolhydraten en vetten gaan verbranden.

4. Meer energie en betere werkprestaties

Omdat je geen katers meer hebt, ben je energieker en minder vaak vermoeid. En omdat je slaap niet wordt verstoord, heb je een beter humeur.

Onderzoek toont aan dat alcoholgebruik de slaperigheid aanzienlijk verhoogt. Bijna 35 procent van de deelnemers voelde zich traag en wou niet wakker blijven. 

Slechts 5 procent van de deelnemers voelde zich de volgende dag normaal.

Daarnaast kan langdurig alcoholgebruik leiden tot depressie, angst, geheugenverlies, leerproblemen en dementie. Gelukkig kan je snel vooruitgaan als je eenmaal stopt.

Wetenschappelijke studie toont aan dat na 30 dagen alcoholonthouding je concentratie met 18 procent verbetert en de productiviteit met 17 procent.

5. Minder risico op leverschade, suikerziekte, beroertes en zenuwschade

Onderzoek toont aan dat na 5 weken alcoholonthouding het levervet 15 tot 20 procent afnam. Levervet is een belangrijke voorspeller van leverschade. 

Daarnaast daalde het bloedglucosegehalte van de alcohol onthouders met gemiddeld 16 procent. Dit is een belangrijke voorspeller voor suikerziekte. 

Overmatig drinken kan leiden tot beroerte, omdat alcohol de bloeddruk kan verhogen en onregelmatige hartslagen kan veroorzaken. 

Teveel alcohol kan leiden tot zenuwschade (neuropathie), omdat alcohol een giftig effect heeft op de zenuwen.

6. Minder uitdroging 

glas water Alcohol is een vochtafdrijvend middel (diureticum), omdat het de productie van het antidiuretisch hormoon vermindert. Dit betekent simpelweg dat je vaker gaat plassen. 

Door minder alcohol te drinken kan je lichaam de juiste hoeveelheid water vasthouden voor een optimale hydratatie en elektrolytenbalans.

Na slechts een paar dagen alcoholonthouding, zal je huid er meer gehydrateerd uitzien en beter aanvoelen. 

Bovendien kunnen huidproblemen zoals eczeem, roos of couperose ook op de lange termijn verbeteren. 

Onderzoekers hebben namelijk een duidelijk verband gevonden tussen alcoholgebruik en huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, spataderen, acne tarda (postadolescente acne) en oppervlakkige huidinfecties.

7. Verbeterde hartgezondheid

Volgens de American Heart Association verhoogt het drinken van alcohol het niveau van triglyceriden en schadelijke vetten in het bloed. 

Deze schadelijke vetten kunnen leiden tot de opbouw van plaques in je slagaders wat hart en vaatziekten kan veroorzaken. 

Het drinken van alcohol is namelijk nauw verbonden aan de inname van vet. Alcohol triggert de hypothalamus en als gevolg hunker je meer naar vet. 

8. Lager cholesterol

Als je stopt met alcohol daalt het bloedcholesterolgehalte met gemiddeld 5 procent in slechts 30 dagen. 

Door alcoholonthouding is het lichaam beter in staat om de vetten en gevaarlijke triglyceriden te elimineren.

9. Betere seks 

koppel in bedIn eerste instantie zou je misschien denken dat één of twee glazen wijn, of een paar cocktails de sfeer en seks ten goede komt, maar in tegendeel.

Alcohol is het laatste wat je in de slaapkamer wilt. Het vermindert namelijk het vermogen van een man om een erectie te krijgen en te houden. Een verminderde erectie van een man kan als gevolg ook het libido van vrouwen temperen. 

Alcohol heeft ook effecten op de hormonen. Alcohol vermindert het vermogen van de lever om zich te ontdoen van overtollig oestrogeen. 

Daarnaast bevat bier fyto-oestrogenen, dit zijn plantaardige oestrogenen die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. 

Bovendien is de lever belast met alcohol, waardoor de lever minder effectief hormonen kan metaboliseren die androgenen kunnen omzetten in oestrogenen. Als gevolg neemt het libido af. 

10. Verlaagd risico op kanker 

Het drinken van alcohol verhoogd het risico op mond-, lever-, borst-, darm- en rectumkanker. Dit risico neemt toe naarmate je meer drinkt.

Als je stopt met alcohol nemen de risico’s op kanker uiteindelijk af, hoewel het jaren kan duren voordat de risico’s op kanker gelijk zijn aan die van niet-drinkers.

Take home message

Alcohol stopt de vetverbranding, het bevat namelijk veel calorieën, het maakt je hongerig en het leidt tot slechte voedingskeuzes. Helaas heeft het lichaam de neiging om vet in de buik op te slaan.

Door te stoppen met alcohol verlies je snel gewicht, verlaag je het risico op kanker, verminder je het risico op hart en vaatziekten en ga je beter slapen. Binnen een maand kan je al veel resultaat boeken. 

Als je toch blijft drinken en zo min mogelijk buikvet wilt, drink dan niet meer dan 500 ml bier per dag. Deze hoeveelheid lijkt minder snel te leiden tot een toename van het lichaamsgewicht of buikvet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Bendsen, N. T., Christensen, R., Bartels, E. M., Kok, F. J., Sierksma, A., Raben, A., & Astrup, A. (2013). Is beer consumption related to measures of abdominal and general obesity? A systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews, 71(2), 67-87.

Yeomans, M. R. (2004). Effects of alcohol on food and energy intake in human subjects: evidence for passive and active over-consumption of energy. British Journal of Nutrition, 92(S1), S31-S34.

Yeomans, M. R., Caton, S., & Hetherington, M. M. (2003). Alcohol and food intake. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 6(6), 639-644.

Yeomans, M. R. (2010). Alcohol, appetite and energy balance: is alcohol intake a risk factor for obesity?. Physiology & behavior, 100(1), 82-89.

Traversy, G., & Chaput, J. P. (2015). Alcohol consumption and obesity: an update. Current obesity reports, 4(1), 122-130.