Stoppen Met Citalopram: 5 Stappen

Stoppen met citalopram kan moeilijk zijn, daarom is het goed om te weten wat je kunt verwachten tijdens het stoppen met dit medicijn. 

Onthoud dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor een ander persoon zal werken. 

Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar je eigen lichaam en professioneel advies te vragen voordat je een beslissing maakt. 

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met citalopram, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

Waarom stoppen met citalopram?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te stoppen met citalopram. 

Sommige mensen besluiten om te stoppen omdat ze zich beter voelen en niet langer behandeling nodig hebben. 

Anderen kiezen ervoor om te stoppen omdat ze niet tevreden zijn met de bijwerkingen van het medicijn of omdat ze op zoek zijn naar andere behandelmethoden.

Hier zijn enkele redenen waarom mensen kunnen overwegen om te stoppen met citalopram:

 1. Ze voelen zich beter en hebben geen behandeling meer nodig.
 2. Ze hebben bijwerkingen die onacceptabel zijn, zoals gewichtstoename, vermoeidheid of seksuele problemen.
 3. Ze willen proberen een andere behandeling, zoals een ander medicijn of een natuurlijke behandeling.
 4. Ze willen zwanger worden en citalopram kan invloed hebben op de zwangerschap.
 5. Ze hebben een nieuwe medische aandoening waardoor ze citalopram niet langer kunnen gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het stoppen met citalopram niet zonder risico’s is. 

Vraag professioneel advies voordat je besluit om te stoppen met het medicijn, zodat je op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen en hoe je deze kunt beheren. 

Doe het geleidelijk, in plaats van het plotseling te beëindigen, om te voorkomen dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen.

We zullen nu meer gaan vertellen over stoppen met citalopram.

Hoe stoppen met citalopram?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je wilt stoppen met citalopram:

 1. Praat met je arts of zorgverlener. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je besluit om te stoppen met citalopram. Je arts of zorgverlener kan je helpen om een behandelplan op te stellen dat bij je past.
 2. Maak een afbouwschema. Het is aan te raden om het stoppen met citalopram geleidelijk te doen, in plaats van het plotseling te beëindigen, om te voorkomen dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Je arts of zorgverlener kan je helpen om een afbouwschema op te stellen.
 3. Zoek ondersteuning. Het kan helpen om ondersteuning te zoeken van vrienden, familie of een professionele hulpverlener tijdens het stoppen met citalopram.
 4. Wees voorbereid op eventuele ontwenningsverschijnselen. Het is normaal om sommige ontwenningsverschijnselen te ervaren tijdens het stoppen met citalopram. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen omvatten: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
 5. Begeleiding. Het is belangrijk om contact te houden met je arts of zorgverlener tijdens het stoppen met citalopram. Ze kunnen je helpen om eventuele problemen aan te pakken die zich voordoen en om ervoor te zorgen dat je geestelijke gezondheid op peil blijft.

Ontwenningsverschijnselen

Tijdens het stoppen met citalopram kan het voorkomen dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen omvatten:

 1. Hoofdpijn: Dit is een van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen en kan variëren van mild tot ernstig.
 2. Duizeligheid: Dit kan leiden tot wankele benen en een gevoel van duizeligheid.
 3. Misselijkheid: Dit kan leiden tot braken en een gevoel van ongemak in de maag.
 4. Slaapproblemen: Dit kan leiden tot slaapstoornissen, zoals moeite hebben om in slaap te vallen of vaak wakker worden gedurende de nacht.
 5. Prikkelbaarheid: Dit kan leiden tot een gevoel van irritatie of kort lontje.
 6. Stemmingswisselingen: Dit kan leiden tot plotselinge veranderingen in de stemming, zoals voortdurende tranen of een gevoel van somberheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor een ander persoon zal werken. 

Take home message

Dus hoe stoppen met citalopram?

Om te stoppen met citalopram is het belangrijk om professioneel advies te vragen en een afbouwschema op te stellen met je arts of zorgverlener. 

Zoek ondersteuning van vrienden, familie of een professionele hulpverlener en wees voorbereid op eventuele ontwenningsverschijnselen. 

Laat je begeleiden door je arts of zorgverlener tijdens het stoppen met citalopram. Door deze stappen te volgen, kun je op een veilige manier stoppen met citalopram en een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen