Stoppen met Fentanyl in 5 Stappen

Stoppen met Fentanyl is moeilijk, vooral als je het al langere tijd gebruikt. Het is normaal om bang te zijn voor wat er zal gebeuren als je ermee stopt.

Misschien maak je je zorgen over hoe je de pijn en andere symptomen zult aanpakken die kunnen optreden tijdens het afkicken. 

Weet dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is om je te helpen bij het stoppen met fentanyl en om je te ondersteunen tijdens het afkicken. 

Als je zelf niet in staat bent om te stoppen met fentanyl, of als je zorgen hebt over hoe het afkicken zal verlopen, raad ik je aan om professionele hulp te zoeken. 

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met fentanyl, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

medicijnen schap

1. Zoek professionele hulp

Zoek professionele hulp. Als je wilt stoppen met fentanyl, is het belangrijk om hulp te zoeken van een arts of behandelaar die ervaring heeft met het behandelen van mensen die willen stoppen met het gebruik van deze stof. 

Zij kunnen je helpen om een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op je specifieke behoeften en om te bepalen welke behandeling het beste bij je past. 

Ze kunnen ook helpen om eventuele complicaties te voorkomen tijdens het afkicken, zoals terugval of het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen. 

Bovendien kunnen ze je emotionele ondersteuning bieden tijdens het afkicken, wat kan helpen om te voorkomen dat je in een terugval terechtkomt. 

Als je niet weet waar je terechtkunt voor professionele hulp, kun je contact opnemen met een plaatselijk ziekenhuis of een behandelingcentrum voor verslaving om te vragen naar de beschikbare opties in jouw omgeving.

2. Maak een plan

Als je professionele hulp hebt gezocht bij het stoppen met fentanyl, is het belangrijk om samen met je arts of behandelaar een plan op te stellen om geleidelijk te stoppen met het gebruik van deze stof. 

Dit kan betekenen dat je de dosering van fentanyl geleidelijk verlaagt over een periode van tijd, of dat je overstapt op een andere medicatie die kan helpen om de pijn en andere symptomen te beheersen die kunnen optreden tijdens het afkicken. 

Onthoud dat het afkicken van fentanyl niet altijd gemakkelijk is, en dat het normaal is om tegenvallers te hebben. 

Maak een plan dat is afgestemd op je specifieke behoeften, zodat je voorbereid bent op eventuele uitdagingen die je onderweg tegenkomt. 

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het afkicken van fentanyl tijd kost, dus wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om te herstellen.

3. Zoek emotionele ondersteuning

Het afkicken van fentanyl kan een emotioneel proces zijn, en het is belangrijk om steun te hebben van vrienden en familie tijdens dit proces. 

Zoek mensen om je heen die je kunt vertrouwen en die je willen helpen om te slagen in je poging om te stoppen met fentanyl. 

Als je geen vrienden of familie hebt die je kunt steunen, overweeg dan om deel te nemen aan een supportgroep voor mensen die proberen te stoppen met fentanyl. 

Dit kan een goede manier zijn om emotionele ondersteuning te krijgen van mensen die soortgelijke ervaringen hebben en die begrijpen wat je doormaakt. 

Bovendien kun je ook professionele hulp zoeken, zoals individuele of groepstherapie, om emotionele steun te krijgen tijdens het afkicken van fentanyl.

4. Blijf volhouden

Het afkicken van fentanyl kan moeilijk zijn, en het is normaal om tegenvallers te hebben. 

Het is belangrijk om vol te houden en om jezelf te blijven motiveren om te slagen in je poging om te stoppen met het gebruik van deze stof. 

Probeer positief te blijven en stel realistische doelen voor jezelf, zoals het verminderen van je fentanylgebruik of het bereiken van een bepaalde tijd zonder fentanyl. 

Beloon jezelf voor je behaalde successen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken terwijl je werkt aan het afkicken van fentanyl. 

Als je het moeilijk hebt of als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt, zoek dan professionele hulp of steun van vrienden en familie om je te helpen vol te houden.

5. Blijf in behandeling

Na het afkicken van fentanyl is het belangrijk om in behandeling te blijven om ervoor te zorgen dat je op het juiste pad blijft. 

Dit kan betekenen dat je deelneemt aan individuele of groepstherapie om emotionele ondersteuning te krijgen en om te werken aan de onderliggende problemen die ervoor hebben gezorgd dat je bent gaan gebruiken. 

Het kan ook betekenen dat je medicijnen blijft gebruiken om te helpen bij het behouden van een drugsvrij leven. 

Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn met je behandelaar en om te blijven werken aan het behalen van je behandeldoelen. 

Tegen welke problemen je kunt aanlopen

Tijdens het afkicken van fentanyl kun je tegen verschillende problemen aanlopen, waaronder:

  1. Fysieke ontwenningssymptomen. Tijdens het afkicken van fentanyl kun je fysieke ontwenningssymptomen ervaren, zoals pijn, braken, diarree, trillen, zweten, hoofdpijn, moeheid en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden.
  2. Emotionele ontwenningssymptomen. Het afkicken van fentanyl kan ook emotionele ontwenningssymptomen veroorzaken, zoals angst, depressie, irritatie, agitatie, slaapproblemen en gevoelens van eenzaamheid en isolatie.
  3. Terugval. Het is belangrijk om in behandeling te blijven na het afkicken van fentanyl om te helpen voorkomen dat je terugvalt in oud gedrag. Als je terugvalt in het gebruik van fentanyl, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen en kan het moeilijker zijn om opnieuw te stoppen met het gebruik van deze stof.
  4. Andere gezondheidsproblemen. Het gebruik van fentanyl kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals beschadiging van organen, infecties en hartaandoeningen. Als je lange tijd fentanyl hebt gebruikt, kan het afkicken ervan leiden tot het optreden of verergeren van deze gezondheidsproblemen.

Om deze problemen te helpen voorkomen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het afkicken van fentanyl en om in behandeling te blijven na het afkicken om ervoor te zorgen dat je op het juiste pad blijft.

Take home message

Dus hoe kan je stoppen met fentanyl?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te proberen fentanyl te stoppen:

  1. Zoek professionele hulp. Het is belangrijk om hulp te zoeken van een arts of behandelaar die ervaring heeft met het behandelen van mensen die willen stoppen met fentanyl. Zij kunnen je helpen om een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op je specifieke behoeften.
  2. Maak een plan. Samen met je arts of behandelaar kun je een plan maken om geleidelijk te stoppen met fentanyl. Dit kan betekenen dat je de dosering van fentanyl geleidelijk verlaagt over een periode van tijd, of dat je overstapt op een andere medicatie die kan helpen om de pijn en andere symptomen te beheersen die kunnen optreden tijdens het afkicken.
  3. Zoek emotionele ondersteuning. Het afkicken van fentanyl kan een emotioneel proces zijn. Zoek daarom steun bij vrienden en familie, of overweeg om deel te nemen aan een supportgroep voor mensen die proberen te stoppen met fentanyl.
  4. Houd vol. Het afkicken van fentanyl kan moeilijk zijn, en het is normaal om tegenvallers te hebben. Blijf volharden en zoek hulp als je het nodig hebt om ervoor te zorgen dat je op de juiste track blijft.
  5. Blijf in behandeling. Na het afkicken van fentanyl is het belangrijk om in behandeling te blijven om ervoor te zorgen dat je op het juiste pad blijft. Dit kan betekenen dat je deelneemt aan individuele of groepstherapie, of dat je medicijnen blijft gebruiken om te helpen bij het behouden van een drugsvrij leven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen