Stoppen Met Overdenken in 6 Stappen

Stoppen met overdenken is een moeilijke uitdaging. We denken allemaal wel eens in cirkels waarbij het lijkt alsof we geen controle hebben over onze gedachten. 

Misschien ben je wel bekend met het gevoel van piekeren, waarbij je steeds weer dezelfde gedachten blijft herhalen zonder dat je er een oplossing voor kunt vinden. 

Het kan ook zijn dat je dingen gewoon moeilijk los kunt laten en niet kunt stoppen met nadenken over dingen die je niet kunt veranderen. 

Hoe dan ook, het is vermoeiend om altijd maar te blijven denken en soms lijkt het wel alsof onze gedachten ons tegenwerken in plaats van ons te helpen. 

Als je je herkent in dit gevoel, weet dan dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om te leren omgaan met overmatig overdenken.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met overdenken, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

Man met overbelast hoofd

1. Aanvaard dat gedachten niet altijd de realiteit weerspiegelen

Een van de stappen om te leren omgaan met overmatig overdenken is het aanvaarden dat je gedachten niet altijd realiteit hoeven te weerspiegelen. 

Wat we denken, hoeven we niet per se te geloven of te laten bepalen hoe we ons voelen of hoe we ons gedragen. 

Onze gedachten zijn vaak een mengeling van feiten, interpretaties, emoties en herinneringen, en het is belangrijk om ons te realiseren dat ze niet altijd een accuraat beeld geven van de werkelijkheid.

Het kan makkelijker gezegd dan gedaan zijn om onze gedachten los te laten, vooral als ze emotioneel geladen zijn of als we het gevoel hebben dat we geen controle hebben over wat er in ons hoofd omgaat. 

Onthoud dat we wel degelijk de keuze hebben hoe we reageren op onze gedachten, en dat we niet hoeven toe te geven aan elke gedachte die we hebben. 

Door ons te realiseren dat onze gedachten niet altijd realiteit hoeven te weerspiegelen, kunnen we leren om ze minder serieus te nemen en onszelf de ruimte te geven om te kiezen hoe we reageren op wat er in ons hoofd omgaat.

2. Stel jezelf bewust beperkingen op

Een andere manier om te leren omgaan met overmatig overdenken is door bewust beperkingen op te stellen voor jezelf. 

Als je merkt dat je blijft piekeren over iets of dat je moeilijk los kunt laten, kun je bijvoorbeeld beslissen om beperkingen op te stellen voor hoeveel tijd je wilt besteden aan het overdenken van dat specifieke onderwerp.

Bijvoorbeeld, als je merkt dat je blijft piekeren over een bepaalde situatie, kun je jezelf de opdracht geven om maar tien minuten te piekeren, en vervolgens je aandacht te verleggen naar iets anders. 

Dit kan helpen om het piekeren te beperken en ervoor te zorgen dat het niet te veel ruimte inneemt in je leven. 

Door beperkingen op te stellen, geef je jezelf ook de kans om te leren hoe je om kunt gaan met onzekerheid en onoplosbare problemen, in plaats van dat je blijft hangen in je gedachten.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat het opstellen van beperkingen niet betekent dat je je gedachten of emoties moet onderdrukken. 

Het gaat erom dat je leert om op een gezonde manier om te gaan met het overdenken, zodat het niet te veel ruimte inneemt in je leven.

3. Zoek afleiding

Afleiding zoeken is ook een manier om om te gaan met overmatig overdenken. 

Als je merkt dat je blijft denken aan iets waar je niet uitkomt, of als je gewoon moeilijk los kunt laten, kan het helpen om je aandacht te verleggen naar iets anders. 

Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, het doen van een puzzel, het luisteren naar muziek of het uitvoeren van een andere activiteit waar je plezier aan beleeft.

Door afleiding te zoeken, geef je jezelf de kans om even pauze te nemen van het overdenken en om je gedachten te verzetten. 

Dit kan helpen om je perspectief te veranderen en om met frissere ogen naar het probleem te kijken wanneer je er weer aan toe bent. 

Weet wel dat afleiding niet hetzelfde is als het onderdrukken van je gedachten of emoties. 

Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om te pauzeren en om met frissere ogen naar het probleem te kijken wanneer je er weer aan toe bent.

4. Praat met iemand

Praten met iemand over wat je dwars zit, kan ook helpen om te leren omgaan met overmatig overdenken. 

Soms kan het helpen om onze gedachten te delen met iemand anders, zodat we een ander perspectief krijgen op wat ons bezighoudt. 

Dit kan ons helpen om het probleem vanuit een andere hoek te bekijken en om te leren hoe we ermee om kunnen gaan.

Onthoud dat het soms moeilijk kan zijn om onze gedachten en emoties te delen met iemand anders, vooral als we het gevoel hebben dat we niet begrepen worden. 

Probeer daarom iemand te zoeken die je vertrouwt en die naar je luistert, zodat je je veilig genoeg voelt om te praten over wat je dwarszit. 

Als je het moeilijk vindt om iemand in je omgeving te vertrouwen, kan het ook helpen om met een professional te praten, zoals een psycholoog of een coach.

5. Probeer mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen kunnen ook helpen om te leren omgaan met overmatig overdenken. 

Mindfulness houdt in dat je bewust aandacht geeft aan het hier en nu, in plaats van te blijven hangen in je gedachten. 

Door bewust aandacht te geven aan wat er om je heen gebeurt en aan wat je voelt en denkt, kun je leren om beter om te gaan met overdenken.

Er zijn verschillende manieren om mindfulness oefeningen te doen, zoals meditatie, yoga of het lopen van een mindful wandeling. 

Het kan helpen om een dagelijkse mindfulness oefening te integreren in je routine, zodat je leert om bewuster om te gaan met je gedachten en emoties. 

Als je nieuw bent met mindfulness, kan het helpen om een app te gebruiken of om een professional te raadplegen om je te helpen bij het opzetten van een mindfulness routine.

6. Zoek professionele hulp

Als het piekeren of overmatig overdenken een negatief effect heeft op je dagelijks leven, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. 

Sommige mensen hebben professionele hulp nodig om te leren omgaan met overmatig overdenken, en dat is helemaal okay. 

Er zijn verschillende manieren om professionele hulp te zoeken, zoals het raadplegen van een psycholoog of coach, of het deelnemen aan een groepstherapie.

Als je professionele hulp zoekt, is het belangrijk om iemand te zoeken met wie je je comfortabel voelt en die aansluit bij wat je zoekt. 

Vraag bijvoorbeeld naar hun achtergrond en ervaring, en wat hun aanpak is als het gaat om het omgaan met overmatig overdenken. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het soms tijd kan kosten voordat je resultaat ziet, en dat het belangrijk is om door te blijven gaan met de hulp, zelfs als het soms moeilijk is. 

Het zoeken van professionele hulp is een teken van kracht en kan je helpen om beter om te gaan met overmatig overdenken en om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Tegen welke problemen je kunt aanlopen

Tijdens het leren omgaan met overmatig overdenken, kun je mogelijk tegen de volgende problemen aanlopen:

  1. Het kan moeilijk zijn om onze gedachten los te laten, vooral als ze emotioneel geladen zijn of als we het gevoel hebben dat we geen controle hebben over wat er in ons hoofd omgaat.
  2. Soms kan het moeilijk zijn om professionele hulp te zoeken, vooral als we het gevoel hebben dat we het alleen moeten doen of als we bang zijn om ons kwetsbaar op te stellen.
  3. Het kan soms moeilijk zijn om discipline op te brengen om beperkingen op te stellen voor het overdenken of om afleiding te zoeken, vooral als het overmatig overdenken een diep geworteld gedrag is.
  4. Soms kan het moeilijk zijn om een mindfulness oefening te integreren in onze dagelijkse routine, vooral als we het druk hebben of als we moeilijk kunnen ontspannen.
  5. Het kan soms moeilijk zijn om onze gedachten en emoties te delen met iemand anders, vooral als we het gevoel hebben dat we niet begrepen worden of als we bang zijn om ons kwetsbaar op te stellen.

Extra tips voor stoppen met overdenken

Hier zijn enkele extra tips die je kunnen helpen om te leren omgaan met overmatig overdenken:

  1. Probeer om te leren omgaan met stress en emoties. Stress en emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij overmatig overdenken, dus het kan helpen om te leren hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met deze gevoelens.
  2. Probeer om een gezonde levensstijl aan te houden. Een gezonde levensstijl kan helpen om ons mentaal en emotioneel gezond te houden, en kan ook bijdragen aan het verminderen van overmatig overdenken. Dit betekent bijvoorbeeld voldoende slaap krijgen, gezonde voeding eten en voldoende beweging krijgen.
  3. Zoek manieren om te ontspannen. Het kan helpen om te leren hoe je kunt ontspannen, zoals door middel van meditatie, yoga, of een andere vorm van ontspanning die bij je past. Dit kan helpen om je gedachten te verzetten en om te leren hoe je kunt ontspannen wanneer je je gestresst voelt.
  4. Zoek manieren om jezelf af te leiden. Zoek afleiding door te doen wat je leuk vindt, zoals een hobby, een boek lezen, of een wandeling maken. Dit kan helpen om je gedachten te verzetten en om te leren omgaan met overmatig overdenken.
  5. Probeer een positieve mindset te ontwikkelen. Door positiever te denken, kun je leren omgaan met overmatig overdenken en kun je leren om beter om te gaan met stress en emoties. Probeer om de dingen die wel goed gaan te benadrukken in plaats van altijd te focussen op wat er mis kan gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijk werkt voor de ander. 

Take home message

Dus hoe kun je stoppen met overdenken?

  • Aanvaard dat je gedachten niet altijd realiteit hoeven te weerspiegelen. Soms zijn onze gedachten gewoon dat: gedachten. Ze hoeven niet per se waar te zijn of zich te manifesteren in ons leven.
  • Stel jezelf bewust beperkingen op. Bepaal hoeveel tijd je wilt besteden aan het overdenken van iets, en houd je daar aan. Als je merkt dat je begint te piekeren, zet dan een timer en beperk het piekeren tot bijvoorbeeld tien minuten.
  • Zoek afleiding. Als je merkt dat je blijft denken aan iets waar je niet uitkomt, probeer dan afleiding te zoeken door bijvoorbeeld een boek te lezen, te sporten of iets anders te doen wat je leuk vindt.
  • Praat met iemand. Soms kan het helpen om je gedachten te delen met iemand anders. Dit kan je perspectief veranderen en je helpen om het probleem vanuit een andere hoek te bekijken.
  • Mindfulness oefeningen. Door bewust aandacht te geven aan het hier en nu, in plaats van te blijven hangen in je gedachten, kun je leren om beter om te gaan met overdenken.
  • Zoek professionele hulp als het piekeren of overmatig overdenken een negatief effect heeft op je dagelijks leven. Sommige mensen hebben professionele hulp nodig om te leren omgaan met overmatig overdenken, en dat is helemaal okay.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen