Stoppen Met Oxazepam in 5 Stappen

Oxazepam kan een verslaving veroorzaken, daarom is het soms moeilijk om te stoppen met oxazepam. 

Weet dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is om je te ondersteunen bij het in dit proces zodat je op een veilige manier kunt stoppen.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met oxazepam, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

1. Praat eerst met je arts

Voordat je besluit om te stoppen met oxazepam, is het belangrijk om te praten met je arts. 

De arts kan je helpen om te bepalen of het veilig is voor jou om te stoppen met het gebruik van dit medicijn. 

Er zijn namelijk enkele factoren waar je rekening mee moet houden voordat je besluit om te stoppen, zoals hoe lang je oxazepam al gebruikt en in welke dosering. 

Soms kan het gebruik van oxazepam over een lange periode nodig zijn om bepaalde aandoeningen te behandelen, dus het is belangrijk om te bespreken met je arts of het veilig is om te stoppen en zo ja, hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Je arts kan je ook advies geven over eventuele alternatieven voor oxazepam en hoe je eventuele ontwenningsverschijnselen kunt beheersen. 

Het is dus zeker aan te raden om met je arts te overleggen voordat je besluit om te stoppen met oxazepam.

2. Maak een plan

Een plan maken kan helpen om je voor te bereiden op eventuele uitdagingen die je tegenkomt tijdens het stoppen met oxazepam. 

Het is goed om dit plan ook te bespreken met je arts, zodat de arts je kan helpen om een plan te maken dat bij je past en dat rekening houdt met jouw specifieke situatie. 

Bij het maken van een plan kan het nuttig zijn om de volgende punten te overwegen:

 • Hoe ga je de dosis oxazepam geleidelijk verlagen? Misschien wil je dit doen door elke week of elke twee weken een kleine hoeveelheid te verminderen, of door over te stappen op een lagere dosering van het medicijn.
 • Hoe ga je om met eventuele ontwenningsverschijnselen die je ervaart tijdens het stoppen met oxazepam? Dit kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, slaapproblemen of angst zijn. Je arts kan je helpen om te bepalen wat voor jou het beste werkt om deze symptomen te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van andere medicijnen of het volgen van bepaalde gezonde gewoonten.
 • Hoe ga je om met triggers die het gebruik van oxazepam kunnen verhogen? Dit kunnen bijvoorbeeld stressvolle situaties of bepaalde sociale omstandigheden zijn. Het is belangrijk om te bedenken hoe je deze triggers kunt vermijden of hoe je ermee om kunt gaan zonder terug te vallen op oxazepam.

Door een plan te maken, kun je beter voorbereid zijn op wat komen gaat en kun je jezelf beter ondersteunen tijdens het stoppen met oxazepam.

3. Overweeg een tapering-schema

Een tapering-schema kan helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen tijdens het stoppen met oxazepam. 

Dit betekent dat je geleidelijk aan de dosis oxazepam verlaagt in plaats van plotseling te stoppen. 

Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam langzaam kan wennen aan het feit dat je minder oxazepam gebruikt, wat kan helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om een tapering-schema op te zetten, afhankelijk van je specifieke situatie. 

Je arts kan je helpen om een tapering-schema op te stellen dat bij jou past en dat rekening houdt met hoeveel oxazepam je momenteel gebruikt en hoe lang je dit al doet. 

Bijvoorbeeld, als je momenteel een hoge dosis oxazepam gebruikt, kan je arts je adviseren om geleidelijk aan de dosis te verlagen door elke week of elke twee weken een kleine hoeveelheid te verminderen. 

Als je een lage dosis oxazepam gebruikt, kan het tapering-schema langer duren en kan je arts je adviseren om elke twee weken of elke maand een kleine hoeveelheid te verminderen.

Onthoud dat het tapering-schema dat het beste werkt voor jou, kan verschillen van het tapering-schema dat het beste werkt voor iemand anders. 

Overleg daarom met je arts voordat je begint met een tapering-schema, zodat zij/hij je kan helpen om een schema op te stellen dat bij je past.

4. Zoek ondersteuning

Het zoeken van ondersteuning kan helpen om je te helpen tijdens het stoppen met oxazepam. 

Er zijn verschillende manieren om ondersteuning te vinden, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. 

Sommige mensen vinden het nuttig om hulp te zoeken van vrienden, familie of een professional, terwijl anderen baat hebben bij het deelnemen aan een steungroep.

Vrienden en familie kunnen een belangrijke bron van emotionele ondersteuning zijn tijdens het stoppen met oxazepam. 

Ze kunnen je helpen om je beter te voelen door te luisteren naar je zorgen en door je te helpen om gedachten en emoties te verwoorden. 

Ze kunnen ook praktische ondersteuning bieden, zoals het helpen met het afleiden van je gedachten of het geven van aanmoediging tijdens moeilijke momenten.

Professionals, zoals artsen, psychologen of therapeuten, kunnen ook nuttig zijn als ondersteuning tijdens het stoppen met oxazepam. 

Zij kunnen je helpen om te begrijpen wat er achter je gebruik van oxazepam zit en hoe je beter kunt leren omgaan met stress en andere emoties. 

Ze kunnen ook helpen om eventuele onderliggende aandoeningen te behandelen die een rol hebben gespeeld bij het gebruik van oxazepam.

Steungroepen zijn ook een goede bron van ondersteuning tijdens het stoppen met oxazepam. 

Ze bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je met andere mensen kunt praten die ook proberen te stoppen met het gebruik van oxazepam. 

Dit kan helpen om je te laten zien dat je niet alleen bent en dat andere mensen ook tegen soortgelijke uitdagingen aanlopen. 

Steungroepen kunnen ook nuttig zijn als je op zoek bent naar praktische adviezen of tips over hoe je het beste kunt omgaan met bepaalde uitdagingen tijdens het stoppen met oxazepam.

5. Wees voorbereid op terugvalmomenten

Terugvalmomenten zijn momenten waarbij je terugvalt in oude gedragspatronen, zoals het gebruik van oxazepam, na een periode van afzien van het gebruik. 

Het is belangrijk om te onthouden dat terugvalmomenten normaal zijn en dat het oké is als je soms terugvalt. 

Probeer deze terugvalmomenten te voorkomen, zodat je op een veilige manier kunt stoppen met het gebruik van oxazepam.

Er zijn verschillende manieren om terugvalmomenten te voorkomen. Een van de belangrijkste manieren is door stress te verminderen. 

Stress kan een belangrijke trigger zijn voor het gebruik van oxazepam, dus het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou werkt om stress te verminderen. 

Dit kan bijvoorbeeld zijn door te ontspannen, door regelmatig te bewegen, door gezonde gewoonten te ontwikkelen of door te praten met een professioneel.

Het is ook belangrijk om gezonde gewoonten te ontwikkelen om terugvalmomenten te voorkomen. 

Dit kan bijvoorbeeld zijn door regelmatig te eten, door genoeg te slapen, door voldoende water te drinken en door genoeg tijd te besteden aan ontspanning. 

Door gezonde gewoonten te ontwikkelen, kan je je fitter en energieker voelen, wat kan helpen om te voorkomen dat je terugvalt in oude gedragspatronen.

Leer ook omgaan met triggers die het gebruik van oxazepam kunnen verhogen. 

Dit kunnen bijvoorbeeld stressvolle situaties of bepaalde sociale omstandigheden zijn. 

Tegen welke problemen je kunt aanlopen 

Tijdens het stoppen met oxazepam kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met enkele van de meest voorkomende problemen:

 1. Ontwenningsverschijnselen. Als je plotseling stopt met het gebruik van oxazepam, kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen. Dit kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, slaapproblemen, angst of trillen zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat ontwenningsverschijnselen normaal zijn en dat ze meestal na een paar dagen of weken verdwijnen.
 2. Emotionele uitdagingen. Het stoppen met oxazepam kan emotionele uitdagingen met zich meebrengen, zoals gevoelens van angst, depressie of irritatie. Dit kan komen doordat oxazepam ook een emotionele steun kan bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om deze emoties te ervaren en dat het oké is om hulp te zoeken als je het moeilijk hebt.
 3. Veranderingen in het denkproces. Het stoppen met oxazepam kan ook leiden tot veranderingen in het denkproces. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot concentratieproblemen of moeite om helder te denken. Dit kan tijdelijk zijn en kan verdwijnen na een paar dagen of weken.
 4. Terugvalmomenten. Zoals eerder vermeld, zijn terugvalmomenten momenten waarbij je terugvalt in oude gedragspatronen, zoals het gebruik van oxazepam, na een periode van afzien van het gebruik. Terugvalmomenten zijn normaal en kunnen voorkomen worden door stress te verminderen, gezonde gewoonten te ontwikkelen en te leren omgaan met triggers die het gebruik van oxazepam kunnen verhogen.

Take home message

Dus hoe kun je stoppen met oxazepam?

 • Praat met je arts voordat je besluit om te stoppen met oxazepam. Zij/hij kan je helpen om te bepalen of het veilig is om te stoppen en zo ja, hoe je dit het beste kunt aanpakken.
 • Maak een plan. Dit kan helpen om je voor te bereiden op eventuele terugvalmomenten of andere uitdagingen die je tegenkomt tijdens het stoppen met oxazepam. Bespreek dit plan ook met je arts.
 • Overweeg een tapering-schema. Dit betekent dat je geleidelijk aan de dosis oxazepam verlaagt in plaats van plotseling te stoppen. Dit kan helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen.
 • Zoek ondersteuning. Het kan nuttig zijn om hulp te zoeken van vrienden, familie, een professional of een steungroep om je te helpen tijdens het stoppen met oxazepam.
 • Wees voorbereid op mogelijke terugvalmomenten en probeer deze te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door stress te verminderen, gezonde gewoonten te ontwikkelen en omgaan met triggers die het gebruik van oxazepam kunnen verhogen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen