Stoppen Met Quetiapine: 5 Stappen

Stoppen met quetiapine is niet gemakkelijk. Mogelijk werkt het medicijn waar je op vertrouwde niet meer goed of is het niet meer nodig.

Het kan ook eng zijn om te denken aan de mogelijke terugval van symptomen of ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden wanneer je stopt met het gebruik ervan. 

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met quatiapine, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het ongeveer zal duren voordat je er volledig mee gestopt bent.

medicijnen schap

Waarom stoppen met quetiapine?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen overwegen om te stoppen met het gebruik van quetiapine. Sommige mogelijke redenen omvatten:

  1. Het medicijn werkt niet meer zo effectief als voorheen voor de behandeling van de aandoening.
  2. Er zijn bijwerkingen die onacceptabel zijn geworden voor de persoon die het medicijn gebruikt.
  3. De persoon wil proberen een andere behandeling te gebruiken om de symptomen te verminderen.
  4. De persoon heeft geen behoefte meer aan de behandeling omdat de aandoening onder controle is.

Het besluit om te stoppen moet altijd in overleg met een arts of een andere medische professional worden genomen.

Ze kunnen helpen om te bepalen of het stopzetten van het medicijn gepast is in jouw specifieke situatie en om een plan te maken om op een veilige manier te stoppen met het gebruik ervan, als dat nodig is.

Hoe stoppen met quetiapine?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te stoppen met het gebruik van quetiapine:

  1. Overleg voor het stoppen. Overleg met een arts of een andere medische professional voordat je stopt met het gebruik van het medicijn. Ze kunnen helpen om te bepalen of het stopzetten van quetiapine gepast is in jouw specifieke situatie en om een plan te maken om op een veilige manier te stoppen met het gebruik ervan, als dat nodig is.
  2. Volg het voorgeschreven plan. Volg het behandelplan dat is voorgesteld door de arts of de medische professional. Dit kan het afbouwen van de dosis van het medicijn op een geplande manier omvatten om de kans op ontwenningsverschijnselen te verminderen.
  3. Houd rekening met symptomen. Wees voorbereid op mogelijke terugval van symptomen of ontwenningsverschijnselen. Het is normaal om enkele terugval van symptomen te ervaren wanneer je stopt met het gebruik van quetiapine, hoewel de ernst ervan kan variëren. Vertel je arts of de medische professional als je last hebt van ernstige terugval van symptomen of ontwenningsverschijnselen zodat ze eventueel aanvullende behandelingen kunnen overwegen.
  4. Zoek steun. Het kan nuttig zijn om steun te zoeken van vrienden, familie of een professional om je te helpen tijdens het afbouwen van quetiapine.
  5. Overweeg alternatieve behandelingen. Als je stopt met het gebruik van quetiapine, kan het nuttig zijn om andere behandelingen te overwegen om de symptomen onder controle te houden. Dit kan omvatten andere medicijnen, gedragstherapie of andere alternatieven. Overleg met een arts of een andere medische professional om te bepalen wat het beste is voor jou.

Aandachtspunten

Niet plotseling stoppen. Het is belangrijk om te onthouden dat quetiapine niet zomaar gestopt kan worden. Het is een medicijn met een lange halveringstijd, wat betekent dat het lang duurt voordat het uit het lichaam verdwijnt. Als je plotseling stopt met het gebruik ervan, kan dit leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen en terugval van symptomen. Het is daarom belangrijk om het afbouwen van quetiapine te doen volgens het behandelplan dat is voorgesteld door een arts of een andere medische professional.

Wees geduldig. Het is belangrijk om te onthouden dat het afbouwen van quetiapine een proces is en dat het tijd kan kosten om te wennen aan het leven zonder het medicijn. Wees geduldig met jezelf en zoek steun van vrienden, familie of een professional als dat nodig is.

Tegen welke problemen je kunt aanlopen

Ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer ze stoppen met het gebruik van quetiapine. Dit kan omvatten symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, rusteloosheid, zweten, trillen, duizeligheid, vermoeidheid, slaapstoornissen, agitatie, irritatie en stemmingswisselingen.

Terugval van symptomen. Sommige mensen kunnen een terugval van symptomen ervaren wanneer ze stoppen met het gebruik van quetiapine. Dit kan omvatten een terugval van de aandoening waarvoor het medicijn oorspronkelijk was voorgeschreven, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.

Take home message

Dus hoe kun je stoppen met quetiapine?

Om te stoppen met het gebruik van quetiapine, is het belangrijk om eerst te overleggen met een arts of een andere medische professional. 

Samen kunnen ze een plan maken om op een veilige manier te stoppen met het gebruik ervan. 

Volg het behandelplan en wees voorbereid op mogelijke ontwenningsverschijnselen en terugval van symptomen. 

Zoek steun van vrienden, familie of een professional als dat nodig is. Overweeg alternatieve behandelingen om de symptomen onder controle te houden. 

Als je volgens het behandelplan werkt en de nodige ondersteuning hebt, zal het afbouwen van quetiapine waarschijnlijk op een succesvolle manier voltooid worden.

Als je nog vragen of twijfels hebt over het afbouwen van quetiapine, neem dan contact op met een arts of een andere medische professional voor advies en ondersteuning. 

Ze kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken voor jouw specifieke situatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen