Stoppen Met Sertraline in 4 Stappen

Als je het moeilijk hebt met stoppen met sertraline, ben je zeker niet alleen. Sertraline is een antidepressivum dat wordt voorgeschreven om stemmingsstoornissen en angststoornissen te behandelen. 

Het is normaal om bezorgd te zijn over het stoppen van een medicijn dat je misschien al lange tijd neemt. 

Daarnaast is het ook begrijpelijk dat je je zorgen maakt over hoe je je zult voelen als je stopt met het nemen van het medicijn. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het beslissen om te stoppen met sertraline en het uitvoeren van dat besluit een proces is dat je samen met een arts moet doen. Samen kunnen jullie de beste aanpak voor jou bepalen.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met sertraline, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

1. Overleg met je arts

Stoppen met sertraline kun je het beste met professioneel advies doen. Overleg daarom met je arts voordat je besluit om te stoppen met het medicijn.

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om dit te doen. 

Ten eerste kan je arts je helpen om het medicijn op een veilige manier af te bouwen, om te voorkomen dat je last krijgt van ongemakkelijke of gevaarlijke bijwerkingen. 

Bovendien kan de dokter je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met eventuele terugval van je stemmingsstoornis of angststoornis tijdens het afbouwen van het medicijn.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sertraline soms gebruikt wordt om andere aandoeningen te behandelen, zoals paniekaanvallen of obsessief-compulsieve stoornis. 

Als dit bij jou het geval is, kan je arts je helpen om te bepalen of het verstandig is om te stoppen met het medicijn en, zo ja, hoe je dat het beste kunt doen.

2. Maak een plan

Als je hebt besloten om te stoppen met sertraline, kan het helpen om een plan te maken met je arts. 

Dit kan je helpen om het medicijn op een gestructureerde manier af te bouwen en om eventuele bijwerkingen of terugval van je aandoening te beheersen.

Er zijn verschillende manieren om sertraline af te bouwen, en wat het beste werkt voor jou, hangt af van factoren zoals hoe lang je het medicijn al neemt en hoe hoog je dosering is. 

Je arts kan je helpen om een plan te maken dat bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de dosering geleidelijk aan verlaagt over een periode van enkele weken of maanden.

Onthoud dat het afbouwen van sertraline tijd kan kosten. Het is normaal om te wisselen van gevoelens tijdens het afbouwen van het medicijn. 

Als je last hebt van ongemakkelijke bijwerkingen, praat dan met je arts. De dokter kan je helpen om ze te beheersen of je eventueel een ander afbouwschema geven.

Samen met je arts kun je ook een plan maken voor hoe je om kunt gaan met eventuele terugval van je stemmingsstoornis of angststoornis tijdens het afbouwen van sertraline. 

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je andere behandelingen, zoals gesprekstherapie, blijft volgen. 

Het maken van een plan kan je helpen om gerustgesteld te zijn en om voorbereid te zijn op eventuele uitdagingen tijdens het afbouwen van het medicijn.

3. Wees geduldig

Het kan tijd kosten om aan het leven zonder sertraline te wennen, dus het is belangrijk om geduld te hebben met jezelf. 

Het is normaal om te wisselen van gevoelens tijdens het afbouwen van het medicijn. 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je beter of slechter gaat voelen tijdens het afbouwen van het medicijn, of dat je last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid of slaapproblemen.

Weet ook dat het afbouwen van sertraline tijd kan kosten, dus probeer niet te hard voor jezelf te zijn als het proces moeilijk is. 

Probeer je te concentreren op de vooruitgang die je maakt en praat met anderen die je steun kunnen bieden.

4. Zoek ondersteuning

Ondersteuning hebben tijdens het afbouwen van sertraline is belangrijk. 

Dit kan helpen om je gerust te stellen en om uitdagingen het hoofd te bieden die je tegenkomt tijdens het afbouwen van het medicijn.

Vrienden en familie kunnen een belangrijke rol spelen in het bieden van emotionele steun tijdens dit proces. 

Ze kunnen luisteren als je praat over hoe je je voelt en je aanmoedigen als je het moeilijk hebt. 

Het is ook een goed idee om anderen te vertellen dat je stopt met sertraline, zodat ze op de hoogte zijn en je kunnen steunen als je het nodig hebt.

Professionele hulp, zoals gesprekstherapie, kan ook nuttig zijn tijdens het afbouwen van sertraline. 

Een therapeut kan je helpen om te werken aan emoties of uitdagingen die je tegenkomt tijdens het afbouwen van het medicijn. 

Ze kunnen ook suggesties doen voor coping-strategieën die kunnen helpen om je te helpen omgaan met eventuele terugval van je stemmingsstoornis of angststoornis.

Tegen welke problemen je kunt aanlopen

Tijdens het afbouwen van sertraline kan je tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Hier zijn enkele problemen waar je mee te maken kunt hebben:

  1. Bijwerkingen. Het is normaal om bijwerkingen te ervaren tijdens het afbouwen van sertraline. Dit kan bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, misselijkheid, slaapproblemen, duizeligheid of sufheid. Als je last hebt van ongemakkelijke bijwerkingen, praat dan met je arts.
  2. Terugval van de aandoening. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van terugval van je stemmingsstoornis of angststoornis tijdens het afbouwen van sertraline. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je down of angstig voelt, of dat je last krijgt van paniekaanvallen. Als je je zorgen maakt over terugval, praat dan met je arts. Samen kunnen jullie een plan maken om je te helpen omgaan met deze uitdagingen.
  3. Emotionele uitdagingen. Het afbouwen van sertraline kan ook emotionele uitdagingen met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om het medicijn op te geven of je zorgen maken over hoe je je zult voelen zonder het medicijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om te wisselen van gevoelens tijdens het afbouwen van sertraline, en om professionele hulp te zoeken als je het moeilijk hebt.

Take home message

Dus hoe kun je stoppen met sertraline?

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen als je wilt stoppen met sertraline:

  • Overleg met je arts. Voordat je stopt met sertraline, is het belangrijk om te overleggen met je arts. Hij of zij kan je helpen om het medicijn op een veilige manier te stoppen en om eventuele bijwerkingen te beheersen.
  • Maak een plan. Samen met je arts kun je een plan maken voor hoe je sertraline kunt afbouwen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de dosering geleidelijk aan verlaagt over een periode van tijd.
  • Wees geduldig. Het kan tijd nodig hebben om aan het leven zonder sertraline te wennen. Het is normaal om te wisselen van gevoelens tijdens het afbouwen van het medicijn. Praat met je arts als je last hebt van ongemakkelijke bijwerkingen.
  • Zoek ondersteuning. Het is belangrijk om ondersteuning te hebben van vrienden en familie tijdens het stoppen met sertraline. Je kunt ook overwegen om professionele hulp te zoeken, zoals gesprekstherapie, om je te helpen bij het omgaan met emoties en uitdagingen tijdens het afbouwen van het medicijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen