Stoppen met Wellbutrin In 4 Stappen

Als je wilt stoppen met Wellbutrin zit je waarschijnlijk met allerlei vragen en twijfels. 

Misschien ben je bang voor mogelijke terugval van je stemming, of heb je zorgen over hoe je lichaam zal reageren op het stopzetten van het medicijn. 

Het proces om te stoppen met Wellbutrin kan voor iedereen anders zijn, en het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en gevoelens en naar de adviezen van je arts. 

Hieronder geef ik een aantal algemene stappen die je kunt overwegen als je met het middel wilt stoppen.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met wellbutrin, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

1. Praat met je arts voordat je stopt

Het is belangrijk om te onthouden dat het stopzetten van Wellbutrin een beslissing is die je niet zomaar zelf moet nemen, zonder advies te vragen aan een arts. 

Voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van Wellbutrin, is het daarom essentieel om contact op te nemen met je arts en je plannen met hen te bespreken.

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om dit te doen:

 • Je arts kan je helpen om het stopzetten van Wellbutrin op een veilige en geleidelijke manier te doen. Zij kennen je medische voorgeschiedenis en hebben de meest up-to-date informatie over het medicijn, dus zij kunnen je advies geven over hoe het beste te stoppen met het gebruik van Wellbutrin, afhankelijk van jouw specifieke situatie.
 • Je arts kan je helpen om eventuele terugval van symptomen te voorkomen. Wellbutrin wordt vaak voorgeschreven om te helpen bij de behandeling van depressie, dus het is mogelijk dat je bang bent om een terugval van je stemming te ervaren als je stopt met het medicijn. Je arts kan je helpen om deze terugval te voorkomen door je advies te geven over hoe je het beste kunt overwegen om te stoppen met Wellbutrin, en door je te informeren over andere behandelingen die beschikbaar zijn als je last krijgt van terugval van symptomen.
 • Je arts kan je helpen om te bepalen of het stopzetten van Wellbutrin de juiste keuze voor jou is. Zoals ik al zei, is het belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en gevoelens en naar de adviezen van je arts tijdens dit proces. Als je arts denkt dat het stopzetten van Wellbutrin op dit moment niet het beste is voor jou, dan is het belangrijk om naar hun advies te luisteren.

2. Overweeg het geleidelijk af te bouwen

Een van de dingen die mensen zich zorgen maken als ze denken eraan om te stoppen met het gebruik van Wellbutrin, is het risico op terugval van hun stemming. 

Wellbutrin wordt vaak voorgeschreven om te helpen bij de behandeling van depressie, dus het is begrijpelijk dat je bang bent om terugval van je stemming te ervaren als je stopt met het medicijn.

Gelukkig is het mogelijk om dit risico te verminderen door het stopzetten van Wellbutrin op een geleidelijke manier te doen. 

Dit kan helpen om eventuele terugval van symptomen te verminderen. 

Hoe geleidelijk je het stopzetten van Wellbutrin doet, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang je het medicijn hebt gebruikt en hoe ernstig je symptomen zijn. 

Je arts kan je helpen om te bepalen hoe geleidelijk het stopzetten van Wellbutrin het beste kan gebeuren voor jou, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Onthoud ook dat het stopzetten van Wellbutrin niet het enige is wat je kunt doen om terugval van je stemming te voorkomen. 

Er zijn andere behandelingen beschikbaar die je kunt overwegen, zoals gesprekstherapie of andere medicijnen. 

Als je last krijgt van terugval van je stemming tijdens het stopzetten van Wellbutrin, neem dan contact op met je arts om te bespreken wat de beste opties voor jou zijn.

3. Neem contact op met je arts bij bijwerkingen

Tijdens het stopzetten van Wellbutrin, kan het voorkomen dat je last krijgt van ongewone of vervelende bijwerkingen. 

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je plotseling stopt met het gebruik van het medicijn, of als je het geleidelijk afbouwt, maar te snel gaat.

Als je last krijgt van ongewone of vervelende bijwerkingen tijdens het stopzetten van Wellbutrin, neem dan contact op met je arts. 

Zij kunnen je helpen om de bijwerkingen te verminderen, of om te bepalen of het stopzetten van het medicijn de juiste keuze voor jou is.

Er zijn een aantal dingen die je arts kan doen om de bijwerkingen te verminderen, afhankelijk van wat de specifieke bijwerkingen zijn die je ervaart:

 • Ze kan je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met de bijwerkingen, zoals door het drinken van voldoende vocht of het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
 • Ze kan je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met eventuele terugval van je stemming, zoals door het voorschrijven van andere medicijnen of door het verwijzen naar gesprekstherapie.
 • Ze kan je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met eventuele andere emoties of gedragsveranderingen die je ervaart tijdens het stopzetten van Wellbutrin.

4. Zoek steun

Het stopzetten van een medicijn kan een emotioneel proces zijn, en het kan helpen om steun te zoeken van vrienden, familie of een professional tijdens dit proces. 

Zoeken naar steun kan je helpen om het proces te navigeren en om te gaan met eventuele emoties die naar boven komen tijdens het stopzetten van Wellbutrin.

Er zijn een aantal manieren waarop je steun kunt zoeken tijdens het stopzetten van Wellbutrin:

 • Praat met vrienden of familie over hoe je je voelt. Het kan helpen om je gedachten en emoties te delen met mensen die dichtbij je staan, en om advies te vragen aan mensen die je vertrouwt.
 • Zoek professionele hulp. Als je het moeilijk vindt om te praten over hoe je je voelt met vrienden of familie, of als je het gevoel hebt dat je meer hulp nodig hebt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld een therapeut of een psycholoog zijn. Zij kunnen je helpen om te gaan met eventuele emoties of andere uitdagingen die je ervaart tijdens het stopzetten van Wellbutrin.
 • Zoek steungroepen. Er zijn veel online of in-person steungroepen beschikbaar voor mensen die werken aan het stopzetten van medicijnen, zoals Wellbutrin. Deze groepen kunnen een geweldige bron van steun zijn, omdat je kunt praten met andere mensen die dezelfde uitdagingen ervaren.

Tegen problemen aanlopen tijdens het stoppen met wellbutrin

Tijdens het stopzetten van Wellbutrin, kan het voorkomen dat je last krijgt van een aantal problemen.

 • Terugval van symptomen: Als je Wellbutrin gebruikt om te helpen bij de behandeling van depressie, kan het voorkomen dat je last krijgt van terugval van je stemming als je stopt met het medicijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dit niet per se betekent dat het stopzetten van Wellbutrin de verkeerde keuze voor je is, maar het is wel belangrijk om dit met je arts te bespreken en om te kijken of er andere behandelingen beschikbaar zijn die je kunt overwegen als je last krijgt van terugval van je stemming.
 • Ongewone of vervelende bijwerkingen: Tijdens het stopzetten van Wellbutrin, kan het voorkomen dat je last krijgt van ongewone of vervelende bijwerkingen, zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Als je last krijgt van bijwerkingen tijdens het stopzetten van Wellbutrin, neem dan contact op met je arts. Zij kunnen je helpen om de bijwerkingen te verminderen of om te bepalen of het stopzetten van het medicijn de juiste keuze voor jou is.
 • Emotionele uitdagingen: Het stopzetten van een medicijn kan een emotioneel proces zijn, en het kan helpen om steun te zoeken van vrienden, familie of een professional tijdens dit proces. Zoeken naar steun kan je helpen om te gaan met eventuele emoties die naar boven komen tijdens het stopzetten van Wellbutrin.

Take home message

Dus hoe kun je stoppen met wellbutrin?

Hieronder een aantal algemene stappen die je kunt overwegen als je denkt eraan om te stoppen met Wellbutrin:

 • Praat met je arts voordat je besluit om te stoppen. Je arts kan je helpen om het stopzetten van Wellbutrin op een veilige en geleidelijke manier te doen, en kan je helpen om eventuele terugval van symptomen te voorkomen.
 • Overweeg Wellbutrin geleidelijk af te bouwen. In sommige gevallen kan het helpen om het medicijn geleidelijk af te bouwen in plaats van het in één keer te stoppen. Dit kan helpen om eventuele terugval van symptomen te verminderen.
 • Neem contact op met je arts als je last krijgt van ongewone of vervelende bijwerkingen. Als je last krijgt van ongewone of vervelende bijwerkingen tijdens het stopzetten van Wellbutrin, neem dan contact op met je arts. Ze kunnen je helpen om de bijwerkingen te verminderen of om te bepalen of het stopzetten van het medicijn de juiste keuze voor jou is.
 • Zoek steun. Het stopzetten van een medicijn kan een emotioneel proces zijn, dus het kan helpen om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional. Dit kan je helpen om het proces te navigeren en om te gaan met eventuele emoties die naar boven komen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen