Stoppen met Wiet Effecten (7)

Stoppen met het gebruik van wiet kan best wel een uitdaging zijn, maar het kan ook een positief effect hebben op je leven.

Waarschijnlijk ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten tijdens het stoppen met wiet en wat de effecten hiervan zijn.

Dit artikel bespreekt alle effecten die je kan verwachten en hoe lang ze ongeveer aan zullen houden.

dokter en verpleegkundigen

1. Minder geheugen, concentratie en aandacht

Als je stopt met het gebruik van wiet, kan het zijn dat je merkt dat je cognitieve vaardigheden (geheugen, concentratie, aandacht) verminderen. 

Dit komt doordat wiet invloed kan hebben op de manier waarop je hersenen werken en deze effecten kunnen soms blijven bestaan ook al heb je al een tijdje niet meer gebruikt. 

Dit betekent niet dat je cognitieve vaardigheden volledig verloren zullen gaan als je stopt met het gebruik van wiet, maar je zou wel kunnen merken dat het wat langer duurt om dingen te onthouden of dat je wat moeilijker kunt concentreren. 

Gelukkig kan het gebruik van wiet op termijn ook leiden tot een verbetering van deze vaardigheden als je het gebruik helemaal staakt. 

Het is daarom belangrijk om te blijven oefenen en te blijven leren om deze vaardigheden op peil te houden.

2. Minder angst, paranoia en depressie

Een ander effect dat je kunt verwachten als je stopt met het gebruik van wiet, is een vermindering van de psychologische effecten. 

Dit betekent dat je minder angst, paranoia of depressie zou kunnen ervaren na het stoppen met het gebruik van wiet. 

Het gebruik van wiet kan namelijk invloed hebben op de manier waarop je stemmingen ervaart en het kan ook leiden tot een verstoorde emotionele balans. 

Als je stopt met het gebruik van wiet, kan het zijn dat je merkt dat je emoties weer meer in balans komen en dat je minder vaak last hebt van extreme stemmingen. 

Dit kan een grote verbetering zijn voor je algehele mentale welzijn en het kan ook leiden tot een verbetering van je sociale en professionele relaties.

3. Minder rode ogen, droge mond en honger

Wat je ook kunt verwachten als je stopt met het gebruik van wiet, is een vermindering van de fysieke effecten. 

Als je regelmatig wiet gebruikt, kan het zijn dat je merkt dat je ogen rood worden, dat je mond droog is en dat je honger hebt. 

Dit zijn allemaal effecten die veroorzaakt worden door de werking van THC (het psychoactieve bestanddeel in wiet) op de hersenen. 

Als je stopt met het gebruik van wiet, zou je deze effecten niet meer hoeven te ervaren. 

Dit kan een aangename verandering zijn voor mensen die last hebben van deze effecten en het kan ook leiden tot een verbetering van je algehele gezondheid en fitheid. 

Houd er wel rekening mee dat het soms een tijdje kan duren voordat deze effecten helemaal verdwijnen na het stoppen met wiet.

4. Minder fysieke afhankelijkheid

Als je stopt met het gebruik van wiet, kan het zijn dat je ook een vermindering van de fysieke afhankelijkheid ervaart. 

Dit betekent dat je minder behoefte zult hebben aan wiet en dat het gemakkelijker voor je zal zijn om te stoppen met het gebruik ervan. Het gebruik van wiet kan namelijk leiden tot een fysieke afhankelijkheid, wat betekent dat je lichaam eraan gewend raakt en dat je bepaalde effecten zult missen als je stopt met het gebruik ervan. 

Als je stopt met wiet, kan het zijn dat je enkele ontwenningsverschijnselen ervaart, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en eetlustverlies. 

Deze verschijnselen kunnen soms wat intenser zijn als je een hogere dosis wiet gebruikt of als je al langere tijd wiet gebruikt. 

Gelukkig zijn deze verschijnselen meestal tijdelijk en verdwijnen ze na een tijdje.

5. Betere longfunctie

Wat je ook kunt verwachten als je stopt met het gebruik van wiet, is een verbetering van de longfunctie. 

Het roken van wiet kan leiden tot een vermindering van de longfunctie en het kan ook leiden tot longproblemen zoals longontstekingen en chronische bronchitis. 

Als je stopt met het roken van wiet, kan het zijn dat je merkt dat je longen zich herstellen en dat je minder snel buiten adem raakt of last hebt van hoesten. 

Dit kan een aangename verandering zijn voor mensen die last hebben van deze problemen en het kan ook leiden tot een verbetering van je algehele gezondheid en fitheid. 

Houd er wel rekening mee dat het soms een tijdje kan duren voordat je deze verbeteringen zult merken na het stoppen met wiet.

6. Betere algemene gezondheid en fitheid

Een ander effect dat je kunt verwachten als je stopt met het gebruik van wiet, is een verbetering van de algemene gezondheid en fitheid. 

Het gebruik van wiet kan leiden tot een vermindering van de algemene gezondheid en fitheid, vooral als je het regelmatig gebruikt. 

Als je stopt met het gebruik van wiet, kan het zijn dat je merkt dat je je fitter voelt en dat je minder last hebt van gezondheidsproblemen die veroorzaakt kunnen worden door wietgebruik. 

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verbetering van je bloeddruk, cholesterol en bloedsuikergehalte. 

Houd in gedachten dat het stoppen met wiet alleen een verbetering zal zijn voor je algehele gezondheid en fitheid als je geen andere gezondheidsproblemen hebt. 

Het is daarom belangrijk om altijd een gezonde levensstijl te behouden, ongeacht of je wiet gebruikt of niet.

7. Betere sociale en professionele relaties

Een laatste effect dat je kunt verwachten als je stopt met het gebruik van wiet, is een verbetering van sociale en professionele relaties. 

Het gebruik van wiet kan soms leiden tot problemen in sociale en professionele relaties, vooral als het gebruik te intensief is of als het leidt tot ongezonde gedragspatronen. 

Als je stopt met het gebruik van wiet, kan het zijn dat je merkt dat je sociale en professionele relaties verbeteren. 

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verbeterde communicatie met vrienden en familie, of een betere prestatie op het werk. 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze verbeteringen niet vanzelf zullen gebeuren als je stopt met wiet, maar dat je actief moet werken aan het behouden en verbeteren van je sociale en professionele relaties.

Hoe lang houden de bijwerkingen ongeveer aan?

De bijwerkingen van het stoppen met wiet kunnen variëren van persoon tot persoon en het kan ook afhangen van verschillende factoren, zoals:

 • Hoe lang je wiet hebt gebruikt
 • Hoe intensief je wiet hebt gebruikt
 • Of je andere drugs of medicijnen gebruikt
 • Je algehele gezondheid

Over het algemeen kunnen de bijwerkingen van het stoppen met wiet enkele weken tot een maand aanhouden. 

Tijdens deze periode kan het zijn dat je te maken hebt met ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, eetlustverlies of stemmingswisselingen. 

Gelukkig zijn deze verschijnselen meestal tijdelijk en verdwijnen ze na een tijdje.

Sommige mensen kunnen ook te maken hebben met langere termijn-effecten, zoals een vermindering van de cognitieve vaardigheden of psychologische effecten. 

Dit is echter niet voor iedereen het geval en het is belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van wiet op termijn ook kan leiden tot een verbetering van deze vaardigheden als je het gebruik helemaal staakt. 

Take home message

Wat zijn de stoppen met wiet effecten?

 • Vermindering van de cognitieve vaardigheden (geheugen, concentratie, aandacht)
 • Vermindering van de psychologische effecten (angst, paranoia, depressie)
 • Vermindering van de fysieke effecten (rood worden van de ogen, droge mond, honger)
 • Vermindering van de fysieke afhankelijkheid
 • Verbetering van de longfunctie
 • Verbetering van de algemene gezondheid en fitheid
 • Verbetering van sociale en professionele relaties

Houd er wel rekening mee dat deze effecten kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het stoppen met wiet ook enkele uitdagingen met zich mee kan brengen. 

Het is daarom belangrijk om professioneel advies te vragen en te kijken naar manieren om het stoppen met wiet zo aangenaam mogelijk te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen