Stoppen Met Zopiclon in 5 Stappen

Stoppen met Zopiclon kan moeilijk zijn en het is normaal om zorgen te hebben over hoe het lichaam zal reageren op het stopzetten van het medicijn en of er mogelijke ontwenningsverschijnselen zullen zijn.

Iedereen is anders en het proces van het stoppen met zopiclon zal dus ook voor iedereen anders zijn. 

Het is belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met zopiclon, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

Waarom stoppen met zopiclon?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou willen stoppen met het gebruik van zopiclon, zoals:

 1. Het medicijn is niet langer effectief voor de behandeling van de slaapstoornis.
 2. Er zijn bijwerkingen van het medicijn die niet langer acceptabel zijn.
 3. Er zijn bezorgdheden over het potentiële risico op afhankelijkheid of verslaving aan zopiclon.
 4. De persoon wil proberen om op een andere manier te behandelen, zoals met natuurlijke remedies of door leefstijlveranderingen te implementeren.

Hoe stoppen met zopiclon

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om te stoppen met het gebruik van zopiclon:

 1. Maak een afspraak met je arts. Overleg met je arts voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van het medicijn. Laat je arts weten waarom je wilt stoppen en vraag om advies over hoe je het beste kunt stoppen.
 2. Maak een plan om geleidelijk af te bouwen. In plaats van plotseling te stoppen, kan het helpen om de dosering geleidelijk te verminderen om het lichaam de tijd te geven om te wennen aan het niet langer gebruiken van het medicijn.
 3. Zoek ondersteuning. Het kan helpen om met een vriend of familielid te praten over je beslissing om te stoppen met zopiclon of om deel te nemen aan een steungroep met mensen die ook proberen om te stoppen met het gebruik van het medicijn.
 4. Wees voorbereid op mogelijke ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen kunnen last hebben van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, of misselijkheid wanneer ze stoppen met het gebruik van zopiclon. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen over hoe deze verschijnselen het beste kunnen worden behandeld.
 5. Zoek andere manieren om te behandelen. Als je besluit om te stoppen met het gebruik van zopiclon, kan het helpen om andere manieren te vinden om je slaapstoornis te behandelen, zoals door leefstijlveranderingen te implementeren of door natuurlijke remedies te proberen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het proces van het stoppen met zopiclon voor iedereen anders kan zijn en dat het belangrijk is om professioneel advies te vragen voordat je een beslissing maakt. 

Tegen welke problemen je kunt aanlopen

Er zijn een aantal problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens het stoppen met het gebruik van zopiclon, zoals:

 1. Ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen kunnen last hebben van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, of slapeloosheid wanneer ze stoppen met het gebruik van zopiclon. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen over hoe deze verschijnselen het beste kunnen worden behandeld.
 2. Terugval in slaapstoornis. Het is mogelijk dat de slaapstoornis terugkomt na het stoppen met het gebruik van zopiclon. Het is belangrijk om andere manieren te vinden om de slaapstoornis te behandelen en om professioneel advies te vragen als de slaapstoornis terugkomt.
 3. Emotionele uitdagingen. Het stoppen met het gebruik van een medicijn dat je lange tijd hebt gebruikt, kan emotioneel moeilijk zijn. Het kan helpen om met iemand te praten over je emoties of om deel te nemen aan een steungroep met mensen die ook proberen om te stoppen met het gebruik van zopiclon.
 4. Problemen met het nemen van andere medicijnen. Als je andere medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met je arts voordat je besluit om te stoppen met zopiclon. Sommige medicijnen kunnen interacteren met zopiclon en het is belangrijk om te weten of het stoppen met zopiclon mogelijke gevolgen kan hebben voor de effectiviteit of veiligheid van andere medicijnen die je gebruikt.

Take home message

Dus hoe kan je stoppen met zopiclon?

Om te stoppen met het gebruik van zopiclon, is het belangrijk om professioneel advies te vragen en een plan te maken om geleidelijk af te bouwen. 

Zoek ondersteuning van vrienden en familie en wees voorbereid op mogelijke ontwenningsverschijnselen. 

Zoek andere manieren om de slaapstoornis te behandelen als dat nodig is. Wees geduldig en blijf werken aan het behalen van je doelen. 

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol stoppen met het gebruik van zopiclon en verder gaan met een gezonde levensstijl.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen