Striae Weghalen: 5 Manieren

Striae zijn rood- of zilvergekleurde, ingedeukte strepen in de huid. Ze ontstaan als de huid te ver uitgerekt wordt, maar kan je er vanaf komen? Kun je striae weghalen?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen zijn striae permanente littekens, maar striae verminderen is wel mogelijk. Verschillende therapieën kunnen het littekenweefsel afbreken en je natuurlijke genezingsprocessen stimuleren. Therapieën omvatten onder andere microdermabrasie, lasertherapie, radiofrequentietherapie, microneedling en chemische peeling. Hiermee kunnen de striemen helaas niet volledig weggehaald worden, maar ze kunnen wel veel minder zichtbaar gemaakt worden.

Dit artikel vertelt je meer over de behandelingsopties van striae.

striae verminderen

1. Microdermabrasie

Bij microdermabrasie wordt de dode, beschadigde huid weggetrokken door de bovenste huidlaag open te breken.

Het zal ook de collageenproductie in de huid stimuleren wat de huid elastischer maakt waardoor de striae tot dunnere littekens samentrekken.

Met microdermabrasie kunnen verschillende huidproblemen behandeld worden naast striae zoals lichte littekens, verkleuringen en zonneschade.

2. Lasertherapie

Een gefractioneerde laser geeft laserimpulsen af die diep in de huid doordringen. Deze laserimpulsen kunnen de bindweefselcellen stimuleren om collageen aan te maken.

Bij lasertherapie zal het volledige gebied behandeld worden en zal de laserkop op het te behandelen gebied geplaatst worden.

Laserverwijdering kan de striae gladder maken, wat de striae minder zichtbaar maakt. Het kan de striae helaas niet volledig wegnemen.

Er zijn twee soorten lasers:

  1. ablatieve laser waarbij de bovenste huidlaag vernietigd wordt
  2. niet-ablatieve lasers

Lasers zijn echter wel duur en de kans dat er roodheid of pigmentatie optreedt is ook nog hoger. Dit brengt ons bij de radiofrequentietherapie.

3. Radiofrequentie therapie

Radiofrequentietherapie is een niet-invasieve behandeling. De kans op verkleuring of littekenvorming is bij radiofrequente microneedling kleiner.

De radiofrequentie-energie kan in de diepe laag van de lederhuid doordringen en de zowel de productie van collageen als de huidremodellering activeren.

Het kan ook de elastineproductie in je lichaam verhogen.

4. Microneedling

Microneedling is een procedure waarbij er met een roller kleine gaatjes in je bovenste huidlaag worden gemaakt. De minuscule micronaaldjes dringen helemaal door in je lederhuid.

De huid wordt door deze wondjes getraumatiseerd wat de natuurlijke reactie activeert en de productie van collageen en elastine stimuleert.

Microneedling wordt daarom ook wel collageeninductietherapie genoemd en kan helpen bij de eliminatie van striae.

Het wordt beschouwd als een minimaal-invasieve cosmetische procedure.

Tot slot bespreken we een peelingtechniek.

5. Chemische peeling

Het overtollige bindweefsel kan met een trichloorazijnzuuroplossing afgebroken worden, wat de striae minder zichtbaar maakt.

Daarnaast kan het ook het regeneratievermogen helpen waardoor de striae vervagen.

Kortom, met een chemische peeling worden de dode huidcellen verwijderd, wat ook nog eens de collageenproductie kan stimuleren.

Naast deze procedures zijn er ook nog andere manieren om je striae minder zichtbaar te maken.

6. Retinoïden

Retinoïden, zoals tretinoïne (een vitamine A-derivaat), worden soms voorgeschreven door dermatologen om striae te behandelen. 

Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de textuur en het uiterlijk van de huid door de collageenproductie te stimuleren. 

Het gebruik van retinoïden moet echter onder medisch toezicht gebeuren, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben, zoals irritatie en gevoeligheid.

7. Topische crèmes en oliën

Er zijn verschillende crèmes en oliën op de markt die beweren de zichtbaarheid van striae te verminderen. 

Hoewel hun effectiviteit niet wetenschappelijk is bewezen, kan het gebruik ervan de huid hydrateren en de elasticiteit verbeteren, waardoor de striae mogelijk minder opvallen. 

Voorbeelden van ingrediënten die vaak in deze producten worden gebruikt, zijn cacaoboter, vitamine E, hyaluronzuur en oliën zoals amandelolie en rozenbottelolie.

8. Gezonde levensstijl

Hoewel het niet rechtstreeks striae kan verwijderen, kan het handhaven van een gezonde levensstijl helpen bij het verbeteren van de algehele conditie van de huid. 

Zorg voor een evenwichtige voeding, drink voldoende water, krijg regelmatige lichaamsbeweging en vermijd roken en overmatig alcoholgebruik. 

Deze factoren kunnen bijdragen aan een gezonde en elastische huid.

Striae minder zichtbaar maken

Naast deze behandelingen kunnen striae ook gecamoufleerd worden met make-up. Als je je striae wilt verbergen, is dit zowel de snelste als de gemakkelijkste manier.

Er zijn ook veel gels, crèmes en lotions op de markt. Vaak wordt beweerd dat ze striemen ook kunnen verminderen, maar de effectiviteit daarvan is discutabel. 

Take home message

Er zijn meerdere striaeverwijderingsbehandelingen. Dit zou erg fijn zijn omdat striae mensen onzeker kunnen maken over hun lichaam. Dus kun je striae weghalen?

Striae kunnen verminderd worden met microdermabrasie, lasertherapie, radiofrequentietherapie, microneedling en chemische peeling.

Bij verschillende behandelingen wordt het litteken vervaagt en wordt het gezonde huidweefsel dat onder het litteken zit wederopgebouwd.

Jammer genoeg kunnen striae niet volledig weggenomen worden, maar het kan ze wel degelijk minder zichtbaar maken en vervagen.

Daarnaast kun je ook make-up gebruiken om de striae te verbergen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lokhande, A. J., & Mysore, V. (2019). Striae distensae treatment review and update. Indian Dermatology online journal, 10(4), 380.

Al‐Himdani, S., Ud‐Din, S., Gilmore, S., & Bayat, A. (2014). Striae distensae: a comprehensive review and evidence‐based evaluation of prophylaxis and treatment. British Journal of Dermatology, 170(3), 527-547.