Strippen en Bloedverlies: Een Overzicht

Strippen is een medische procedure waarbij de baarmoederhals wordt verwijd om zo de bevalling te starten.

Kan je hierdoor gaan bloeden? Dus kunnen strippen en bloedverlies samen voorkomen?

KORT ANTWOORD

Tijdens deze procedure kan er bloedverlies optreden, dit kan variëren van mild tot hevig bloedverlies. In sommige gevallen kan het bloedverlies zelfs zo ernstig zijn dat een bloedtransfusie nodig is.

Er zijn verschillende redenen waarom bloedverlies kan optreden na het strippen. Een van de meest voorkomende redenen is dat er nog stukjes weefsel achterblijven in de baarmoeder na de procedure. Dit kan leiden tot bloedingen en infecties. Een andere reden kan zijn dat de baarmoederhals beschadigd is tijdens de procedure, wat kan leiden tot bloedingen.

Het is belangrijk om te weten dat bloedverlies na strippen normaal is, maar als het bloedverlies ernstig is of als er tekenen van infectie zijn, zoals koorts of een onaangename geur van de afscheiding, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

In sommige gevallen kan bloedverlies ook een teken zijn van een ander medisch probleem, zoals fibromen of endometriose. Als je zorgen hebt over bloedverlies na strippen, is het belangrijk om een afspraak te maken met een arts voor een evaluatie.

Dit artikel vertelt je meer over strippen en bloedverlies, de oorzaken ervan, en welke factoren het bloedverlies beïnvloeden.

zwangere-vrouw-controleert-bloedsuiker

Oorzaken van strippen en bloedverlies

Er zijn verschillende oorzaken van strippen en bloedverlies. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Inductie van de bevalling: Strippen kan worden gebruikt om de bevalling te induceren, in dit geval zal de baarmoederhals worden verwijd om de bevalling op gang te brengen. Dit kan leiden tot bloedverlies, vooral als de baarmoederhals nog niet volledig rijp is.
 2. Problemen met de placenta: Problemen met de placenta, zoals placenta previa of placenta abruptio, kunnen leiden tot bloedverlies tijdens of na strippen.
 3. Weefselresten in de baarmoeder: Als er weefselresten achterblijven in de baarmoeder na de procedure, kan dit leiden tot bloedingen en infecties.
 4. Baarmoederhalsbeschadiging: Als de baarmoederhals beschadigd raakt tijdens de procedure kan dit bloedingen veroorzaken.
 5. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen zoals fibromen of endometriose kunnen bloedingen veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat bloedverlies na strippen normaal is, maar als het bloedverlies ernstig is of als er tekenen van infectie zijn, zoals koorts of een onaangename geur van de afscheiding, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. 

Hoe vaak treedt er bloedverlies door strippen op?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe vaak bloedverlies optreedt na strippen, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de oorzaak van het strippen en de gezondheidstoestand van de vrouw. 

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het optreden van bloedverlies na strippen:

 1. De gezondheidstoestand van de vrouw: Sommige medische aandoeningen, zoals fibromen of endometriose, kunnen het bloedverlies verhogen.
 2. Hoeveelheid bloedverlies: bloedverlies kan variëren van mild tot ernstig.
 3. De zorgvuldigheid van het strippen: een zorgvuldige uitvoering van het strippen kan de kans op bloedverlies verminderen.
 4. Nazorg: een goede follow-up zorg kan de kans op complicaties als bloedverlies verminderen.

Over het algemeen wordt gezegd dat bloedverlies na strippen normaal is en dat het meestal niet ernstig is.

Is bloedverlies door strippen gevaarlijk?

Bloedverlies na strippen kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn, afhankelijk van de oorzaak en de hoeveelheid bloedverlies. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van bloedverlies na strippen:

 1. Ernstige bloedingen: Ernstig bloedverlies kan leiden tot een bloedtransfusie of zelfs shock.
 2. infecties: Bloedverlies kan leiden tot infecties van de baarmoeder, eileiders of eierstokken.
 3. Bloedarmoede: Als gevolg van bloedverlies kan bloedarmoede optreden.
 4. Complicaties tijdens zwangerschap : Ernstig bloedverlies kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap, zoals vroeggeboorte of een miskraam.
 5. Schade aan baarmoederhals: Indien de baarmoederhals beschadigd raakt tijdens het strippen kan dit leiden tot bloedingen of infecties en problemen in latere zwangerschappen.
 6. Emotionele impact: Bloedverlies na strippen kan ook een emotionele impact hebben op vrouwen die al een miskraam of abortus hebben gehad.

Take home message

We hebben besproken hoe strippen kan leiden tot bloedverlies en hoe dit kan variëren van mild tot ernstig. 

We hebben ook besproken dat er verschillende oorzaken kunnen zijn van bloedverlies na strippen, zoals inductie van de bevalling, problemen met de placenta, weefselresten in de baarmoeder, baarmoederhalsbeschadiging en medische aandoeningen.

Het is belangrijk om te weten dat bloedverlies na strippen normaal is, maar als het bloedverlies ernstig is of als er tekenen van infectie zijn, zoals koorts of een onaangename geur van de afscheiding, het belangrijk is om contact op te nemen met een arts.

Weet ook dat er factoren zijn die de kans op bloedverlies kunnen verhogen, zoals een groot aantal zwangerschappen, placenta previa, placenta abruptio, meerlingzwangerschap, gebroken baarmoeder en bevalling met gebruik van vacuüm of forceps.

Met de juiste zorg en follow-up kan bloedverlies na strippen vaak goed behandeld worden en kan de kans op complicaties verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen