Is Tanden Bleken Slecht voor Glazuur?

Veel mensen streven naar een stralende glimlach door hun tanden te bleken, en een hogere concentratie peroxide kan zorgen voor een direct blekend effect.

Echter is de peroxide zo krachtig dat het de chemische verbindingen in vlekken kan wegwerken, iets wat met een normale tandenborstel niet mogelijk is.

Het dunne, buitenste glazuurlaag van je tanden is kwetsbaar. Eenmaal beschadigd kan tandglazuur niet meer hersteld worden, dus is het belangrijk er zuinig mee om te gaan.

Dit roept de vraag op of het bleken van tanden niet een grote prijs is voor het glazuur. Met andere woorden, is tanden bleken slecht voor glazuur?

KORT ANTWOORD

Tanden bleken zal je tandglazuur waarschijnlijk niet beschadigen. Echter, uit een Canadese studie blijkt dat bepaalde tandbleekmiddelen het tandglazuur aan de oppervlakte en in het midden van de tand kunnen beschadigen. Zo kunnen tandbleekbehandelingen met carbideperoxide het eiwitgehalte in je tandglazuur met maar liefst 50% verminderen. Dit risico kan verminderd worden door het percentage carbideperoxide omlaag te brengen.

Dit artikel vertelt je wat meer over carbideperoxide, de mogelijke bijwerkingen van het tandenbleken en het werkingsmechanisme wat de bijwerkingen kan helpen verklaren.

vrouw laat tanden bleken

Carbideperoxide schadelijk voor glazuur

Een van de meest gebruikte middelen voor thuisgebruik is carbideperoxide dat je glazuurproteïne dus kan verminderen.

Veranderingen. Na een bleekbehandeling kunnen de tandcellen ook van vorm veranderen. Hoe hoger het carbideperoxide percentage, hoe groter de verandering. Hoewel bijwerkingen zoals gevoelige tanden en geirriteerd tandvlees bekend zijn, is het effect in de diepe binnenkant nog onvolledig.

Beperkingen. De studie had echter wel wat beperkingen. Zo werd het cellulair herstel na de behandelingen niet bestudeerd. Bovendien zijn deze effecten in een laboratoriumsetting onderzocht en dus niet in een daadwerkelijke mond.

Lagere peroxideconcentratie. Het schijnt wel licht op de mogelijke gevaren van het tanden bleken. Hierdoor ben je misschien eerder geneigd om voor een lagere peroxideconcentratie te gaan. 

Je moet je tandglazuur beschermen. Je harde tandoppervlak vormt de eerste verdedigingslinie tegen zowel chemische als fysieke schade.

Bijwerkingen tanden bleken

Mogelijke bijwerkingen van het tanden bleken:

  1. verhoogde warmte en koude gevoeligheid
  2. gevoelige tanden, ongemakkelijk gevoel bij gevoelige tanden
  3. tintelend gevoel
  4. irritatie van het tandvlees
  5. beschadiging van het tandglazuur
  6. ontstoken tanden
  7. keelpijn, maagpijn

Beschadigd tandglazuur is blijvend en onomkeerbaar.

Hoe werkt tanden bleken?

Alle professionele tandbleekmiddelen gebruiken dezelfde basisingrediënten namelijk peroxide zoals waterstofperoxide en carbamideperoxide.

De zeer vluchtige zuurstofmoleculen in deze peroxiden kunnen de chemische bindingen op de tandvlekken afbreken waardoor de vlekken op je glazuur bleken.

Naast deze actieve bleekmiddelen wordt er vaak fluoride aan toegevoegd om het verzwakken van de tanden te voorkomen. Het verkleint ook het risico op gevoelige tanden.

De tanden bestaan uit de glazuurlaag, het tandbeen en het pulpa gedeelte (centrale gedeelte). Het weefsel onder je tandglazuur absorbeert het grootste gedeelte van de vlekken. De kleur van je tanden wordt namelijk bepaald door je tandbeen. 

Tanden bleken zal ongeveer een uur van je tijd in beslag nemen. Aan de voorkant worden je tanden van een bleekoplossing voorzien, waarna het door je tandglazuur heengaat en het tandbeen bereikt. In de binnenste laag zal het verkleurde weefsel vervolgens lichter worden.

Weetje

Wist je dat tandglazuur het hardste weefsel in je lichaam is? Het is nog taaier dan je botten.

Take home message

Het actieve bleekmiddel in professionale tandbleekmiddelen is waterstofperoxide of carbamideperoxide. 

De kleur van je glimlach wordt ook bepaald door de gezondheid van je tandglazuur. Dit wil je dus niet beschadigen.

Het hardste weefsel in het menselijk lichaam is je tandglazuur. Echter, de peroxide in tandbleekmiddelen zijn zeer krachtig en kunnen voor bijwerkingen zorgen. 

Gaat het wegwerken van een gele tint ten koste van je tandglazuur? Is tanden bleken slecht voor glazuur?

Volgens een Canadese studie kunnen bepaalde tandbleekmiddelen het tandglazuur aan de oppervlakte en in het midden van de tand beschadigen. Het betreft echter wel een laboratoriumstudie.

Een witte glimlach is op de korte termijn dan wel fijn, op de lange termijn is het dus mogelijk slecht voor je tanden.

Tanden bleken kan ook een aantal bijwerkingen veroorzaken waaronder gevoelige tanden, irritatie van het tandvlees, verhoogde warmte en koude gevoeligheid, ontstoken tanden, tintelend gevoel, beschadiging van het tandglazuur, keelpijn en maagpijn.

Hoewel beschadigd tandglazuur niet meer hersteld kan worden, kan verzwakt glazuur wel hersteld worden. Laat je goed informeren door je tandarts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Redha, O., Mazinanian, M., Nguyen, S., Son, D. O., Lodyga, M., Hinz, B., … & Bozec, L. (2021). Compromised dental cells viability following teeth-whitening exposure. Scientific Reports, 11(1), 1-9.