Tanden Knarsen: Waarom Doen We Het?

Veel mensen weten de onderliggende oorzaak niet omdat het tanden knarsen vaak tijdens het slapen optreedt. Er zijn echter wel een paar logische verklaringen, maar dan moet je eerst weten waar je naar moet kijken, dus wat is de oorzaak van tanden knarsen?

KORT ANTWOORD

Tanden knarsen kent veel mogelijke oorzaken. Zo zouden stress en angst vaak een verband hebben met tandenknarsen. Daarnaast kunnen een abnormale beet, scheve tanden of slaapstoornissen zoals slaapapneu het tanden knarsen veroorzaken. Er zijn zelfs magnesium- en calciumtekorten in verband gebracht met tanden knarsen. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen, het kan ook aan een combinatie van psychologische, lichamelijke en genetische factoren te wijten zijn.  

Dit artikel vertelt je alle oorzaken van tanden knarsen en hoe je het kan stoppen.

tanden knarsen

Tanden knarsen oorzaak

Het op elkaar klemmen van je kaken en tanden knarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. 

Door het tanden knarsen kunnen je tanden na verloop van tijd slijten, daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je er wat aan kan doen.

Tanden knarsen komt vaak voor, met name tijdens de slaap. Maar wat is de oorzaak van tanden knarsen?

Angst en stress. Zonder het te beseffen hebben mensen de neiging hun tanden knarsen of de kaken op elkaar klemmen in tijden van stress. Het is als het ware een manier om met de stress om te gaan. Het treedt vaak ook op tijdens het autorijden. Zowel angst en stress kan tanden knarsen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor woede en frustratie. Hoewel het niet altijd symptomen veroorzaakt kan het leiden tot hoofdpijn en aangezichtspijn.

Abnormale beet. Tandenknarsen kan ook veroorzaakt worden door een abnormale beet of scheve tanden. Als je scheve of ontbrekende tanden hebt kan je gaan tandenknarsen. Met behulp van een tandheelkundig onderzoek kan een eventuele oorzaak aan het licht komen. 

Slaapstoornis. Tanden knarsen kan ook door een slaapstoornis zoals slaapapneu veroorzaakt worden. Tanden knarsen tijdens de slaap (slaapbruxisme) verhoogt de kans op andere slaapstoornissen zoals snurken en slaapapneu (ademhalingspauzes). Slaapbrusicme wordt als een slaapgerelateerde bewegingsstoornis beschouwd.

Weetje

Wist je dat de meeste mensen die hun tanden knarsen zich daar niet van bewust zijn? Hetzelfde geldt voor het op elkaar klemmen van de kaken.

Tekorten. Je zou het misschien niet verwachtenmedicatie maar ook vitaminetekorten zoals een magnesium-of calciumtekort worden in verband gebracht met tanden knarsen. Des te meer reden om een gezond, voedzaam en gebalanceerd dieet te volgen. Eventueel kan je een tekort met vitaminesupplementen aanvullen.

Cafeïne. Mogelijk kan cafeïne tot tanden knarsen leiden. Cafeïne verhoogt namelijk je hartslag en energie. Het kan daarom verstandig zijn om na 15:00 geen cafeïnehoudende dranken te consumeren. 

Overige oorzaken en risicofactoren tanden knarsen:

  1. illegale drugs
  2. concentratie 
  3. bijwerking antidepressivum 
  4. kinderleeftijd: het verdwijnt vaak als ze volwassen worden 
  5. type persoonlijkheid: een hyperactief, agressief of competitief persoon loopt meer kans op bruxisme.

Tanden knarsen stoppen

Je wilt natuurlijk niet dat je tanden gaan slijten. Mogelijk heb je al een eventuele achterliggende oorzaak van het tanden knarsen gevonden. 

Daarnaast kunnen huismiddelen en leefstijlveranderingen helpen zodat je tijdens het slapen minder gaat tanden knarsen. 

Stress reductie. Door bijvoorbeeld te sporten, een warm bad te nemen, of naar muziek te luisteren kun je ontspannen waardoor de kans op bruxisme minder wordt. Probeer daarom vlak voor het slapen gaan te ontspannen.

Tanden knarsen verminderen:

  1. bewust worden van het tandenknarsen bitje
  2. kaakspiermassage
  3. stimulerende middelen mijden, met name in de avond 
  4. goede nachtrust
  5. nachtelijke gebitsbeschermer
  6. alleen kauwen op voedsel en kauwgom vermijden

Lichte vormen van bruxisme hoeven mogelijk niet behandeld te worden. Echter, als je er frequent last van hebt, kan het leiden tot beschadigde tanden, hoofdpijn, kaakaandoeningen en andere vervelende problemen. 

Aangezien veel mensen zich er niet van bewust zijn komen ze er soms pas achter als er complicaties optreden. Wees daarom bekend met de symptomen en tekenen van tandenknarsen en zoek tijdig tandheelkundige hulp.

Take home message 

Het onvrijwillig knarsen of klemmen van de tanden wordt ook wel bruxisme genoemd, het treedt meestal tijdens de slaap op. Na verloop van tijd kunnen je tanden gaan slijten.

Erg vervelend dus, en met name ook frustrerend als je niet weet wat de onderliggende oorzaak is. Dus wat is de oorzaak van tanden knarsen?

Ernstige stress en angst zijn de hoofdoorzaak van tandenknarsen. Daarnaast kunnen een abnormale beet, scheve tanden en slaapstoornissen tot het tandenknarsen leiden.

Bovendien worden magnesium- en calciumtekorten in verband gebracht met tanden knarsen. Het is dus belangrijk om risicofactoren in kaart te brengen. Een tandheelkundig onderzoek kan eventuele afwijkingen vinden.

Pak de onderliggende oorzaak aan door bijvoorbeeld de hoeveelheid stress te verminderen en voor het slapengaan te proberen ontspannen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lobbezoo, F., van der Zaag, J., & Naeije, M. (2006). Bruxism: its multiple causes and its effects on dental implants–an updated review. Journal of oral rehabilitation, 33(4), 293-300.

Reddy, S. V., Kumar, M. P., Sravanthi, D., Mohsin, A. H. B., & Anuhya, V. (2014). Bruxism: a literature review. Journal of international oral health: JIOH, 6(6), 105.

Kanathila, H., Pangi, A., Poojary, B., & Doddamani, M. (2018). Diagnosis and treatment of bruxism: Concepts from past to present. International Journal of Applied Dental Sciences, 4(1), 290-5.