Tanden Poetsen Na Bleken

Het bleekmiddel is erg zuur en na het bleken kan er gel achterblijven. Je kan dus niet gelijk je tanden gaan poetsen. Dus wanneer mag je je tanden poetsen na het bleken?

KORT ANTWOORD

Spoel eerst je tanden af en wacht na het bleken minstens 30 minuten voordat je je tanden poetst. Na het bleken mag je je tanden poetsen en flossen. Dit heeft geen effect op het whiteningproces. Door te poetsen en te flossen kun je eventueel achtergebleven gel verwijderen. Poets je tanden echter voorzichtig om tandvleesirritatie en ongemak te voorkomen. Poets je tanden ook vóór het bleken om te voorkomen dat er bacteriën en tandplak tussen de tanden en de strips terechtkomen.

Dit artikel informeert je of je je tanden mag poetsen na het bleken, inclusief belangrijke aandachtspunten en bijwerkingen.

lachende vrouw wijst naar tanden

Tanden poetsen na bleken

Na het gebruik van de whitening strips kun je veilig je tanden poetsen en flossen om overtollige gel te verwijderen. Poets echter voorzichtig.

Dit zal de whitening effecten niet verminderen, maar het is aan te raden om dit voorzichtig te doen om irritatie aan het tandvlees en ongemak te voorkomen.

Een borstel met harde haren verhoogt de kans op tandvleesirritatie. Daarom wordt aangeraden om hiervoor een borstel met zachte haren te gebruiken.

De whitening strips zijn namelijk zuur en kunnen dus belastend zijn voor de weefsels in je mond.

Tanden poetsen voor bleken

Om het meeste uit het tanden bleken te halen, zou je je tanden ook vóór het bleken moeten poetsen.

vrouw laat tanden blekenTandartsen raden aan om je tanden vóór het bleken te poetsen. Op deze manier wordt tandplak verwijderd en kan het bleekmiddel het dichtst bij je tanden komen, waardoor de strips zich beter aan je schone tanden hechten.

Om tandvleesirritatie te voorkomen, is het aan te raden om minstens 30 minuten te wachten voordat je de strips aanbrengt.

Eten na bleken

Wacht na het bleken minstens een uur voordat je gaat eten. Om vlekken te voorkomen, is het aan te raden gedurende de komende 24 uur alleen heldere voedingsmiddelen en dranken te consumeren.

Je wilt natuurlijk geen vlekken op je witte tanden krijgen. Kortom, wacht ten minste een uur met eten en kies bij voorkeur de komende 24 uur alleen voor heldere producten.

Belangrijke instructies

Lees altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Over het algemeen wordt aanbevolen je tanden te bleken na de ochtendpoetsbeurt en ’s avonds vóór het poetsen.

Op deze manier combineer je de voordelen van het bleken met regelmatig poetsen. Het bleken is het meest effectief wanneer er geen voedselresten of tandpasta op de tanden achterblijven.

Als je direct na het poetsen je tanden gaat bleken, kan het product minder effectief zijn en mogelijk leiden tot verhoogde gevoeligheid. Wacht daarom ten minste 30 minuten voordat je begint met het tanden bleken.

Je kunt ook langer wachten; een veelgebruikte richtlijn is om 2-4 uur na het poetsen je tanden te bleken, waarbij je in deze periode alleen water mag drinken.

Vóór het bleken kun je eventuele voedselresten met water verwijderen. Als je tanden na het bleken gevoelig zijn, kun je een bijgeleverde antigevoeligheidsgel gebruiken.

Whitening strips zijn niet zo goed

Als je je tanden op de lange termijn witter wilt maken, zijn whitening strips mogelijk niet de eerste keuze. De bleekmiddelen in deze strips zijn namelijk zuur en kunnen de glazuurlaag aantasten.

Om vlekken van de tanden te verwijderen en de duurzaamheid te vergroten, bevatten de meeste whitening strips zuur. Ze dringen ook niet diep in de tanden door, en bovendien kan speeksel een groot deel van het bleekmiddel inactiveren.

De eiwitlaag op je tanden, ook wel glazuur genoemd, biedt bescherming tegen schuren en zuren. Natuurlijk wil je deze essentiële laag niet beschadigen door dagelijks bleken.

Bijwerkingen tanden bleken

Whitening strips zijn zuur en kunnen dus hard zijn voor de weefsels in je mond waaronder je tanden en tandvlees.

Mogelijke bijwerkingen tanden bleken:

  1. geïrriteerd tandvlees 
  2. verhoogde warmte of koude gevoeligheid 
  3. verandering van het tandglazuur oppervlak
  4. ongemakkelijk gevoel bij mensen met gevoelige tanden 
  5. ontstoken tanden
  6. tintelend gevoel
  7. maagpijn
  8. keelpijn
  9. vrijkomen van tandheelkundige restauratiematerialen

Take home message

Je wilt dat je tanden er mooi blijven uitzien. Blijf je tanden ook na het bleken regelmatig poetsen en flossen.

Om vlekken te voorkomen, wordt aangeraden om 24 uur na het bleken alleen heldere vloeistoffen en voedingsmiddelen te consumeren.

Poets je tanden ook vóór het bleken; dit verwijdert de kleverige tandplaklaag, waardoor het bleekmiddel dichter op je tanden kan komen.

Wacht vervolgens minstens 30 minuten voordat je je tanden gaat bleken om tandvleesirritatie te voorkomen.

Zoals je hebt gemerkt, zijn er enkele overwegingen bij het bleken van je tanden.

Houd je tanden vlekvrij door koffie, thee, vruchtensap en rode wijn te vermijden, minder zure dranken en voedingsmiddelen te consumeren, te stoppen met roken, een rietje te gebruiken, en uiteraard door je tanden regelmatig te poetsen en te flossen. Met suikervrije kauwgom kun je de zuren neutraliseren.

In dit artikel deel ik graag nog een aantal mondverzorgingstips die altijd van pas zullen komen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Carey, C. M. (2014). Tooth whitening: what we now know. Journal of Evidence Based Dental Practice, 14, 70-76.

Goldberg, M., Grootveld, M., & Lynch, E. (2010). Undesirable and adverse effects of tooth-whitening products: a review. Clinical oral investigations, 14(1), 1-10.