Tanden Poetsen Voor of Na Het Ontbijt? Wat Is Beter?

Iedereen heeft zich dit vast wel eens afgevraagd wat de beste momenten zijn om je tanden te poetsen. En als je anderen daarover spreekt, lijken de meningen vaak verdeeld te zijn.

Maar kan je beter je tanden poetsen voor of na het ontbijt?

KORT ANTWOORD

Het maakt niet uit of je je tanden voor of na het ontbijt poetst, zo lang er maar genoeg tijd tussen het ontbijt en het tanden poetsen zit.  Volgens de American Dental Association moet je na het ontbijt 60 minuten wachten met tanden poetsen. Je kan namelijk je tandglazuur aantasten als je direct na het ontbijt je tanden gaat poetsen. Wacht daarom 30 minuten tot een uur na het ontbijt. Je tandglazuur is het gevoeligst na het nuttigen van zure voedingsmiddelen. Het grote voordeel van tanden poetsen na het ontbijt is dat je de voedselresten van je tanden kan reinigen. Echter, na het ontbijt moeten de meeste mensen naar school of werk waardoor je niet een uur kan wachten. Het is in de meeste gevallen daarom verstandiger om je tanden voor het ontbijt te poetsen. 

Dit artikel zal de timing van het tandenpoetsen uitgebreid beantwoorden.

tandpasta in een vraagteken

Tanden poetsen voor of na ontbijt?

‘s Nachts bouwt zich tandplak op dat je ‘s ochtends wilt verwijderen. Daarnaast elimineer je bacteriën die de suikers in je ontbijt in zuren willen omzetten. Maar wat is nou het beste moment om je tanden te poetsen, voor of na het ontbijt?

Het is niet gek dat er wat verwarring rondom deze vraag bestaat. Er bestaan namelijk verschillende adviezen. De kans is groot dat je verschillende antwoorden van mensen zult krijgen.

Zo poetsen veel mensen hun tanden voor het ontbijt. Maar als je je tanden na het eten niet poetst kunnen de etensresten toch gemakkelijker voor tandplak zorgen? 

Het draait allemaal om het tandglazuur

sterk tandglazuurHet gaat vooral om je tandglazuur waarmee je niet wilt gaan knoeien. Om te voorkomen dat het tandglazuur aangetast raakt moet je je tanden niet direct na het eten poetsen. 

Het duurt namelijk even voordat de zuurgraad (pH-waarde) van je tanden voldoende hersteld is. Eenmaal hersteld kan het het poetsen verdragen. 

Wacht daarom 30 minuten tot een uur nadat je je laatste hap hebt genomen. Na ongeveer 30 tot 45 minuten zal het speeksel geremineraliseerd zijn en is het tandglazuur weer in de oude staat.  

Niet elk voedingsmiddel is gelijk. Wees vooral voorzichtig na het nuttigen van zure voedingsmiddelen omdat die je tandglazuur gevoeliger maken. 

Zure voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap, koffie en grapefruit dragen bij aan de afbraak van het tandglazuur. 

Eten na het poetsen 

Hetzelfde geld voor eten na het tandenpoetsen. Na het tanden poetsen zou je over het algemeen een half uur moeten wachten voordat je gaat eten.

Misschien heb je niet altijd deze keuze. Maar ga in plaats van eerder altijd voor later zodat je tandglazuur niet zal verzwakken. Om je tandglazuur te beschermen moet je dus zorgvuldig plannen.

Persoonlijke voorkeur

Als je aan mensen vraagt of je je tanden voor of na het ontbijt moet poetsen zul je verschillende antwoorden krijgen. Dit is niet gek, iedereen heeft een andere leefstijl.

Als je de luxe hebt om na het ontbijt een uur te wachten omdat je nog niet naar je werk hoeft kan je de etensresten van je tanden verwijderen.

Aan de andere kant, als je elke ochtend moet haasten is het waarschijnlijk het verstandigst om direct na het wakker worden je tanden te poetsen.

je moet immers nog veel doen voordat je de deur uitgaat. Tegen de tijd dat je gedoucht en je je klaar hebt gemaakt, is er al zo een uur voorbij. 

Kortom, kijk wat voor jou het beste uitkomt. En of je nou voor of na het ontbijt je tanden poetst, zorg dat er voldoende tijd tussen zit.

Take home message 

Het is belangrijk dat je dagelijks twee keer je tanden poetst. Hoewel je ‘s avond niet hoeft na te denken en voor het slapen gaan je tanden poetst, ontstaat er in de ochtend nogal wat verwarring rondom de timing van het tanden poetsen. Dus moet je je tanden poetsen voor of na ontbijt? 

Om je glazuur niet aan te tasten moet je niet direct na het ontbijt je tanden poetsen. Wacht daarom 30 minuten tot een uur na je laatste hap.

Aangezien de meeste mensen na het ontbijt niet de tijd hebben om een uur te wachten, is het waarschijnlijk het verstandigst om je tanden direct na het wakker worden te poetsen, en dus voor het ontbijt. 

Aangezien je meerdere keren per dag eet en je tanden poetst, zul je dus ook meerdere keren moeten gaan wachten. Doe dit zeker, je tanden zullen veel langer gezond blijven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

O’Toole, S., Bernabé, E., Moazzez, R., & Bartlett, D. (2017). Timing of dietary acid intake and erosive tooth wear: a case-control study. Journal of dentistry, 56, 99-104.

Attin, T., & Hornecker, E. (2005). Tooth brushing and oral health: how frequently and when should tooth brushing be performed?. Oral health & preventive dentistry, 3(3).

Toumba, J. (2012). Tooth brushing before or after breakfast?. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 107-108.