Tandpasta Smeren op een Gaatje, Werkt Het?

Als je een gaatje hebt wil je natuurlijk niet geboord worden, daarom zoeken mensen naar andere oplossingen. 

Waarschijnlijk heb je van iemand gehoord dat je een gaatje kan verhelpen door er tandpasta op te smeren. Maar werkt dat wel? 

Dus kun je tandpasta smeren op een gaatje?

KORT ANTWOORD

Een manier om tijdelijk de pijn te verminderen, is door tandpasta op het gaatje aan te brengen. Hoewel dit geen permanente oplossing is, kan het helpen om de pijn te verminderen totdat je bij de tandarts bent. 

Maak wel zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts voor de juiste behandeling. Dit is de enige manier om een gaatje op een verantwoorde manier te behandelen.

Dit artikel vertelt je waarom tandpasta pijnverlichtend kan werken, en waarom mensen denken dat het gaatjes kan behandelen.

man doet tandpasta op tandenborstel

Waarom tandpasta op een gaatje smeren pijn kan verlichten

Tandpasta op een gaatje smeren kan in sommige gevallen de pijn verminderen, maar het is geen manier om een gaatje effectief te behandelen.

Tandpasta bevat fluoride, een stof die helpt om het tandglazuur te beschermen en te versterken. 

Dit kan helpen om de pijn te verminderen, omdat fluoride de zenuwuiteinden die zich in de tand of kies bevinden, kan afschermen. 

Tandpasta kan ook ontstekingen in de mond verminderen. 

Door het smeren van tandpasta op een gaatje, krijgt het gaatje en de omgeving daarvan direct contact met fluoride, wat kan helpen om de pijn te verminderen.

Weet wel dat tandpasta alleen een tijdelijke oplossing is en geen substituut is voor professionele behandeling. 

Een gaatje kan alleen worden genezen door het weghalen van de aangetaste tand of kies, gevolgd door het invullen van het gaatje met een geschikte vulstof. 

Dit is noodzakelijk om verdere beschadiging van de tand of kies te voorkomen en om de gezondheid van de rest van uw mond te behouden. 

Als je gaatje niet behandeld wordt kan het groter worden, pijnlijker, kan het zorgen voor infecties van de tandzenuw, verlies van de tand of zelfs infecties van de rest van het lichaam.

Waarom mensen denken dat tandpasta zo goed werkt

Waarom denken sommige mensen dat een gaatje met tandpasta kan worden behandeld? Er zijn een aantal redenen waarom mensen dit geloven:

  1. Tandpasta bevat fluoride, een stof die helpt om het tandglazuur te beschermen en te versterken. Dit kan bijdragen aan de indruk dat tandpasta een gaatje kan behandelen, omdat fluoride de pijn kan verminderen.
  2. Sommige mensen geloven dat als tandpasta goed is voor het tandglazuur, het ook goed zou moeten zijn voor een gaatje.
  3. Tandpasta is een product dat bijna iedereen in huis heeft, en als iemand last heeft van een gaatje, is het gemakkelijk om meteen een smeerbare tandpasta te gebruiken.
  4. Sommige mensen weten niet dat gaatjes alleen kunnen worden behandeld door een tandarts, en denken dat ze het zelf kunnen oplossen met huismiddeltjes, zoals tandpasta.

Een gaatje kan alleen worden genezen door het verwijderen van de aangetaste tand of kies, gevolgd door het invullen van het gaatje met een geschikte vulstof. 

Kun je met tandpasta het boren van een gaatje uitstellen? 

Je kunt het boren niet uitstellen omdat tandpasta geen manier is om een gaatje effectief te behandelen. 

Een gaatje kan alleen worden genezen door het verwijderen van de aangetaste tand of kies, gevolgd door het invullen van het gaatje met een geschikte vulstof.

Take home message

Dus helpt tandpasta smeren op een gaatje?

Tandpasta op een gaatje smeren kan helpen om de pijn tijdelijk te verminderen, maar het is geen manier om een gaatje effectief te behandelen. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de tandarts voor de juiste behandeling.

Een gaatje moet worden behandeld door een tandarts, door het verwijderen van de aangetaste tand of kies, gevolgd door het invullen van het gaatje met een geschikte vulstof. 

Dit is noodzakelijk om verdere beschadiging van de tand of kies te voorkomen en om de gezondheid van de rest van je mond te behouden.

Het is van groot belang om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een tandarts als je vermoedt dat je een gaatje hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen