Je immuunsysteem houdt niet van indringers. En als een naald tussen de 50 en 3000 keer per minuut inkt in je huid doorboort, roept dat natuurlijk een reactie uit.
Dus, hoe kan een tattoo immuunsysteem beïnvloeden?
KORT ANTWOORD
Bij het zetten van een tattoo zullen witte bloedcellen het inkt gaan aanvallen. Inkt is immers een vreemd materiaal dat je lichaam als een indringer beschouwt. Het kan zelfs een chronische vergroting van je lymfeklieren veroorzaken.
Dit artikel vertelt je de negatieve effecten van tattoos op je immuunsysteem inclusief de positieve kant.
1. De eerste tattoo
Als je nog nooit eerder een tatoeage hebt laten zetten, kan het immuunsysteem zwaarder belast worden.
Zo heeft een onderzoek aangetoond dat bepaalde antistoffen (IgA) een grotere dip hadden onder degenen zonder reeds bestaande tattoos.
Dit is mogelijk te wijten aan de verhoogde stresslevels die je kan hebben als het je eerste keer is. In ieder geval iets om rekening mee te houden.
Je lymfeklieren kunnen zelfs groter worden.
2. Vergrote lymfeklieren
Tattoos kunnen vervagen, waarna er zelfs donkere plekken in de lymfeklieren van bijvoorbeeld je oksels kunnen verschijnen. Maar er kan nog meer gebeuren.
In inkt kunnen giftige verontreinigingen zoals titaandioxide zitten die als nanodeeltjes je lichaam betreden.
Dit kan de lymfeklieren chronisch doen vergroten. Zo zou het je immuunsysteem zelfs ernstig kunnen beschadigen.
3. Aangeboren immuunreactie
De inkt van een tatoeage is natuurlijk vreemd materiaal dat je immuunsysteem activeert en een aangeboren immuunreactie uitlokt.
Zo zullen er na het zetten van een nieuwe tatoeage macrofagen (witte bloedcellen) de indringers op willen eten. Daarnaast lokt het ook een adaptieve immuunreactie op.
Door deze informatie sta je misschien niet meer zo te springen om een tatoeage te zetten, maar er is ook positief nieuws.
Sterker immuunsysteem door tattoos
Een nieuwe studie kwam met interessante bevindingen.
Zo kunnen meerdere tattoos mogelijk je immuunsysteem versterken zodat je de gewone verkoudheid beter kan bestrijden.
Dit blijkt uit een onderzoek dat in het American Journal of Human Biology is gepubliceerd, waarin het dus de immunologische reacties lijkt te versterken.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn maar het herhaaldelijk tatoeëren kan mogelijk voor een robuuster immuunsysteem zorgen.
Is een tattoo nou slecht of goed voor je immuunsysteem?
Eén ding is duidelijk, tatoeages hebben invloed op je immuunsysteem. Er zijn dus echter twee kanten aan het verhaal waardoor het allemaal een beetje tegenstrijdig lijkt.
Aan het einde van de dag wil je natuurlijk weten of het netto goed of slecht is voor je immuunsysteem.
Er is onvoldoende informatie om te concluderen dat de voordelen van het tatoeëren zo groot zijn dat je algemene gezondheid er van kan profiteren.
Meer onderzoek zal nodig zijn op dit gebied.
4 Aandachtspunten
- Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch reageren op de inkt die bij het tatoeëren wordt gebruikt. Dit kan leiden tot huidirritatie, jeuk, roodheid en zwelling op de getatoeëerde gebieden. In ernstigere gevallen kunnen allergische reacties leiden tot ontsteking en littekens.
- Auto-immuunziekten: Er is enig bewijs dat tatoeages auto-immuunziekten kunnen triggeren of verergeren bij mensen die er al vatbaar voor zijn. Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt. Voorbeelden hiervan zijn lupus, reumatoïde artritis en psoriasis.
- Infecties: Hoewel zeldzaam, kunnen tatoeages leiden tot infecties, vooral als ze niet op hygiënische wijze worden uitgevoerd of als de juiste nazorg niet wordt gevolgd. Bacteriële infecties, zoals stafylokokken- of streptokokkeninfecties, kunnen optreden en ernstige complicaties veroorzaken.
- Verwijdering van tatoeages: Het verwijderen van tatoeages met laserbehandelingen kan ook invloed hebben op het immuunsysteem. De lasertechnologie richt zich op de inktdeeltjes in de huid, waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd om deze deeltjes af te breken en op te ruimen.
Het is belangrijk op te merken dat de effecten van tatoeages op het immuunsysteem afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals individuele gevoeligheid, kwaliteit van de inkt, hygiënepraktijken en nazorg.
Take home message
Een tattoonaald zal per minuut tussen de 50-3000 keer inkt in je huid prikken, wat uiteraard een reactie uitlokt. Dan vraag je je al snel af hoe tattoos het immuunsysteem beïnvloeden.
Het immuunsysteem wordt geactiveerd en er zullen witte bloedcellen (macrofagen) zijn die de indringers willen opeten.
De IgA antistoffen kunnen bij je eerste tattoo een grotere dip hebben. Mogelijk ten gevolge van stress.
Bovendien kan het ook een negatieve invloed hebben op een sollicitatiegesprek. Dit klinkt allemaal wel heel erg negatief.
Maar uit een nieuwe studie blijkt dat het herhaaldelijk zetten van tattoos mogelijk je immuunsysteem zelfs zou kunnen versterken waardoor je minder kans hebt op een verkoudheid. Er zijn dus twee kanten aan het verhaal.