Is Testosteron Verhogen Gevaarlijk? 5 Complicaties

Testosteron speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van seksuele kenmerken en spieren, en ook het behoud van botmassa en energie niveau. 

Hormonen zoals testosteron hebben krachtige effecten op het lichaam. Als je testosteron wilt verhogen wil je natuurlijk eerst weten wat er allemaal mis kan gaan.

Dus is testosteron verhogen gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Het verhogen van testosteronniveaus kan gevaarlijk zijn als het niet onder medisch toezicht gebeurt. 

Ongecontroleerde toediening kan leiden tot bijwerkingen zoals leverproblemen, hart- en vaatziekten en hormonale onbalans. 

Hoewel het verhogen van testosteronniveaus kan helpen bij het verbeteren van bepaalde lichamelijke en seksuele functies, zijn er bepaalde risico’s verbonden aan het verhogen van testosteron boven het normale niveau.

Dit artikel vertelt je of testosteron verhogen gevaarlijk is en welke complicaties op kunnen treden op zowel de korte als lange termijn.

man bij dokter

Alle gevaren van testosteron verhogen

Het verhogen van testosteronniveau kan gevaren met zich meebrengen. Hieronder een lijst van mogelijke risico’s en bijwerkingen:

 1. Acne: een verhoogd testosteronniveau kan leiden tot overmatige talgproductie en verstopping van de poriën, waardoor acne ontstaat.
 2. Veranderd haargroeipatroon: te veel testosteron kan leiden tot een verandering in het haargroeipatroon, zoals haargroei op plekken waar het normaal gesproken niet zou groeien.
 3. Stemverandering: een toename van testosteron kan leiden tot een diepere stem.
 4. Prostaatproblemen: een verhoogd testosteronniveau kan leiden tot prostaatproblemen, zoals vergroting van de prostaat en verhoogd risico op prostaatkanker.
 5. Hart-en vaatziekten: een hoog testosteronniveau kan leiden tot een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, zoals hartinfarct en beroerte.
 6. Diabetes: een verhoogd testosteronniveau kan leiden tot een verhoogd risico op type 2 diabetes.

Het is belangrijk om te weten dat bovenstaande gevaren en bijwerkingen kunnen variëren in ernst of frequentie, en dat niet iedereen deze symptomen zal ervaren als gevolg van het verhogen van testosteron. 

Dit zijn gewoon een aantal van de mogelijke risico’s.

Kan het op een veilige manier?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het verhogen van je testosteronniveau zo veilig mogelijk gebeurt.

 1. Overleg met een arts: het is belangrijk om eerst een medische check-up te ondergaan voordat je besluit om je testosteronniveau te verhogen. Een arts kan je huidige testosteronniveau meten en je gezondheid en risico’s evalueren voordat een behandelingsplan wordt opgesteld.
 2. Gebruik geen anabole steroïden: anabole steroïden zijn synthetische stoffen die vergelijkbaar zijn met testosteron, maar zijn niet als veilig beschouwd. De gevaren van anabole steroïden kunnen groter zijn dan de voordelen.
 3. Gebruik geen testosteron-supplementen zonder voorschrift: sommige supplementen beweren dat ze testosteron verhogen, maar deze supplementen zijn vaak niet gereguleerd door de FDA en kunnen onveilige ingrediënten bevatten. Gebruik geen supplementen zonder voorschrift van een arts.
 4. Volg de aanbevelingen van je arts op: als je een voorschrift voor testosteron krijgt, volg dan de aanbevelingen van je arts op en gebruik het op de manier die is voorgeschreven.
 5. Overleg regelmatig met je arts: Als je testosteron gebruikt, is het belangrijk om regelmatig controles te ondergaan bij je arts om de effectiviteit van de behandeling en eventuele bijwerkingen te evalueren.
 6. Vermijd combinatie van andere stoffen en medicatie: De combinatie van testosteron met andere stoffen of medicijnen kan leiden tot onbedoelde of ongewenste interacties.

Take home message

Het verhogen van testosteronniveau kan helpen bij het verbeteren van bepaalde lichamelijke en seksuele functies, maar is testosteron verhogen gevaarlijk?

Het verhogen van testosteronniveau kan gevaarlijk zijn als het niet onder medisch toezicht gebeurt. 

Er zijn risico’s en bijwerkingen verbonden aan het verhogen van testosteron boven het normale niveau.

Overmatige testosteron kan leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals acne, verhoogde haargroei, stemveranderingen, en vergroting van de prostaat. 

Het kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Bovendien kan het ook het risico op prostaatkanker verhogen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen