Hoe Thiosix Immuunsysteem Beïnvloedt

Thiosix (Tioguanine) behoort tot de immunosuppressiva of antimetabolieten en wordt bij verschillende aandoeningen gebruikt zoals bij verschillende vormen van bloedkanker of als onderhoudsbehandeling bij de ziekte van Crohn.

Aangezien je immuunsysteem bij de ziekte van Crohn zichzelf aanvalt, vraag je ja al gauw af welk effect dit geneesmiddel op je afweer heeft.

Dus hoe kan Thiosix immuunsysteem beïnvloeden?

KORT ANTWOORD

Thioguanine is een immunosuppressivum dat je natuurlijke afweer onderdrukt. Dit kan van pas komen als je een overactief immuunsysteem hebt zodat de chronische darmontstekingen ook onderdrukt worden. Als je een inflammatoire darmaandoening hebt en Azathioprine en 6-Mercaptopurine niet verdraagt, kan Thioguanine als vervangend geneesmiddel dienen. Bij ongeveer 20% van de mensen zullen Azathioprine en 6-Mercaptopurine niet goed verdragen worden.

Dit artikel vertelt je hoe Thiosix werkt, de bijwerkingen en het precieze werkingsmechanisme.

apotheker pakt medicijn

Werking Thiosix

De werkzame stof in Thiosix is thioguanine dat de aanmaak van DNA en RNA verstoort. Het is dus een zogeheten antimetaboliet die de DNA en RNA synthese verstoort.

De hoeveelheid is afhankelijk van de ziekte. Zo kan met kleine hoeveelheden de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa behandeld worden.

Anderzijds werken hoge doses Thioguanine als een cytostaticum, oftewel een middel dat de celgroei remt en snelle woekerende kwaadaardige cellen kan doden.

Het thioguanine medicijn wordt bij Crohn en bij de volgende bloedkankersoorten gebruikt:

  1. acute myeloïde leukemie (AML)
  2. acute lymfatische leukemie (ALL)
  3. chronische myeloïde leukemie (CML)

Het wordt bij de ziekte van Crohn du als onderhoudsbehandeling gebruikt. Daarnaast wordt het bij de behandeling van leukemieën (bloedkanker) gebruikt.

Voor de geïnteresseerden onder ons. Om precies te zijn is 6-Thioguanine een purine guanine analoog dat door ‘’hypoxanthine-guanine fosforibosyl transferase’’ in 6-thioguanosinemonofosfaat wordt omgezet. 

Het wordt ook op meerdere manieren geschreven zoals Tioguanine/thioguanine/6-thioguanine (6-TG).

Het is een geneesmiddel dat via de mond wordt toegediend.

Bijwerkingen Thiosix

Thioguanine in Thiosix is het actieve bestanddeel dat de DNA en RNA synthese verstoort, een zogeheten antimetaboliet. Dan vraag je je al snel af wat eventuele neveneffecten zijn.

Veelvoorkomende bijwerkingen van thioguanine:

  1. leverproblemen
  2. beenmergonderdrukking
  3. ontsteking van de mond

Wees je ervan bewust dat de bijsluiter van de apotheek waarschijnlijk gericht is op de behandeling van kanker. 

Omdat er bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kleine hoeveelheden gebruikt worden dan bij kanker, zullen de bijwerking milder en minder frequent zijn.

Als je thioguanine gebruikt worden wekelijkse leverenzymcontroles aanbevolen. 

Je loopt een verhoogde kans op bijwerkingen als je geboren bent met genetisch tekort aan thiopurine S-methyltransferase.

Mannen en vrouwen wordt aanbevolen om zwangerschap te vermijden als je dit geneesmiddel gebruikt.

Als je precies wilt begrijpen hoe thiosix je immuunsysteem beïnvloedt, zul je wat meer moeten weten over de werking.

Take home message

Als je een inflammatoire darmaandoening hebt en je Azathioprine en 6-Mercaptopurine niet goed verdraagt kan Thioguanine als alternatief voorgeschreven worden. Het werkt ongeveer hetzelfde als Azathioprine.

De werkzame stof in Thiosix is 6-thioguanine. Tioguanine werd tussen de jaren 1949-1951 ontwikkeld.

Het wordt bij leukemieën in hogere doseringen gebruikt terwijl er bij inflammatoire darmziekten juist veel lagere doseringen gebruikt worden.

Hopelijk heb je aan de hand van het werkingsmechanisme een idee gekregen hoe Thiosix het immuunsysteem beïnvloedt.

Voor het beste advies ga je natuurlijk langs de dokter die op de hoogte is van jouw specifieke situatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen