Thuiswerken heeft zo zijn voor- en nadelen. Het geeft dan wel meer vrijheid, de koelkast en voorraadkast zullen jou voortdurend aangluren.
Dus ga je door thuiswerken meer eten?
KORT ANTWOORD
Vaak leidt de gemakkelijke toegang tot de keuken en koelkast tot overeten en een toename in gewicht. Bovendien heb je niet de vaste eettijden die je wel op de werkvloer hebt. Je mist dus vastigheid en routine. Thuis kan elk moment dus een potentieel eetmoment zijn. Maar dat is nog niet alles. Veel mensen nemen door thuis te werken ook ongezonde eetgewoonten aan. Zo ga je mogelijk ook meer over op snacks en gemaksvoedsel.
Dit artikel vertelt je 17 handige tips en de verschillen tussen thuiswerkers en buitenshuiswerkers.
Handige Voedsel tips voor thuiswerkers
In plaats van 1 lunch zou je de gehele dag door in de voorraadkast en koelkast kunnen duiken. Er zijn dus meer verleidingen die je moet weerstaan, omdat het nu helemaal op jezelf aankomt. Je zult tegen meerdere obstakels en dilemma’s aanlopen. Gelukkig zijn er meerdere tips die je daarbij kunnen helpen:
1. Gezonde koelkast
Als je geen lunch hebt voorbereid ga je sneller ongezonde dingen uit de voorraadkast eten.
Het is dus belangrijk dat je je maaltijden voorbereid. Zorg ervoor dat je koelkast altijd vol zit met goede en gezonde voedingsmiddelen die je productief en geconcentreerd houden.
Sla een grote voorraad boodschappen in, zodat je klaar bent voor de aankomende week. Je hoeft niet elke maaltijd voor te bereiden, maar je hebt in ieder geval boodschappen om de week door te komen.
Zorg ook voor gezonde snacks die je de hele dag ondersteunen. Dieet en slaap zijn twee eenvoudige zaken die je thuis kunt winnen.
2. Geen zwaar voedsel
Eet geen zwaar voedsel, want je moet daar soms nog uren voor bijkomen. Je kunt dus niet elke dag zwaar gaan eten en alsnog productiviteit en succes verwachten.
Houd dus rekening met de verwerking van al het voedsel en verminder je porties. Als je lichaam zich op je buik moet richten kun je niet volledig gefocust zijn. Een suggestie is intermittent fasting.
3. Niet te ver van huis
Een onderzoek heeft de verschillen tussen mensen die thuiswerken en mensen die buitenshuis werken in kaart gebracht.
Het blijkt dat mensen die thuiswerken in vergelijking met de mensen die buitenshuis werken ook vaker thuis eten. Zo eet 89% van de thuiswerkers thuis tegenover 77% van de mensen die buitenshuis werken.
Er zit ook een verschil in de duur van het eten. De thuiswerkers besteedden bijna twee keer zoveel tijd (49 minuten) dan de buitenshuis werkenden.
Samenvattend duurt de ideale lunch ongeveer 35 minuten. Neem je langer de tijd, kan het ten koste gaan van je flow en dus je productieve dag.
4. Vezelrijk en eiwitrijk ontbijt
Begin de dag met een vezelrijk en eiwitrijk ontbijt om langer vol te zitten.
Een ontbijt dat rijk is aan vezels en eiwitten kan helpen om je energieniveau stabiel te houden en je langer een verzadigd gevoel te geven.
Denk aan voedingsmiddelen zoals volkoren granen, magere zuivelproducten, eieren, noten en zaden.
5. Werk zo ver mogelijk van de keuken
Wanneer je dicht bij de keuken werkt, kan de verleiding groot zijn om regelmatig te snacken.
Door je werkplek zo ver mogelijk van de keuken te plaatsen, kun je de verleiding verminderen en jezelf helpen om gezondere eetgewoonten aan te houden.
6. Drink veel water
Voldoende water drinken is essentieel, ook tijdens het thuiswerken.
Het drinken van water helpt niet alleen om gehydrateerd te blijven, maar het kan ook helpen om hongergevoelens te verminderen.
Probeer gedurende de dag regelmatig water te drinken.
7. Vaste eet- en werktijden
Houd net als op je werk een vast eetschema en eettijden aan.
Het is belangrijk om een gestructureerd eetschema aan te houden, net zoals je op je werk zou doen.
Plan vaste eettijden in en houd je daaraan. Dit helpt om regelmatig te eten en voorkomt dat je constant naar snacks grijpt.
8. Bereid je maaltijden voor
Door je maaltijden van tevoren voor te bereiden, kun je gezonde keuzes maken en voorkom je dat je snel naar ongezond gemakseten grijpt.
Maak bijvoorbeeld een weekmenu en doe de benodigde boodschappen. Zo heb je altijd gezonde maaltijden binnen handbereik.
9. Vermijd suikerrijke dranken
Vermijd suikerrijke dranken en kies voor smaakwater of thee.
Suikerrijke dranken bevatten vaak veel calorieën en kunnen bijdragen aan gewichtstoename.
Kies in plaats daarvan voor gezondere opties zoals smaakwater (bijvoorbeeld water met schijfjes citroen of komkommer) of thee zonder toegevoegde suikers.
10. Vaste porties voor maaltijden en snacks
Door vaste porties te hanteren voor je maaltijden en snacks, kun je beter controle houden over je voedselinname.
Meet bijvoorbeeld je porties af of gebruik kleine schaaltjes en borden om jezelf te helpen met het beheersen van de hoeveelheden.
11. Ga niet snacken uit verveling
Het is verleidelijk om te gaan snacken wanneer je je verveelt tijdens het thuiswerken.
Probeer bewust te zijn van dit gedrag en zoek in plaats daarvan afleiding in andere activiteiten, zoals een korte wandeling, het lezen van een boek of het uitvoeren van een ontspanningstechniek.
Overige tips
- koelkast en voorraadkast met gezond voedsel vullen
- lichamelijk actief blijven
- in plaats van stress eten een ontspanningstechniek gebruiken zoals diepe ademhaling of meditatie
- tel je calorieën om overeten te voorkomen
- focus je volledig op het eten en ga tijdens het eten geen andere dingen doen, afleiding kan namelijk tot veel eten leiden
- stel jezelf voor elke snack de vraag of je wel daadwerkelijk honger hebt
- bewaar het bestellen van eten voor bijzondere momenten
- eet alleen als je honger hebt en niet als je aan een pauze toe bent, plan vaste pauzes in
- zorg voor een comfortabele eetruimte
Take home message
Op het werk hebben mensen vaak een vaste routine terwijl ze de teugels thuis juist vaker laten vieren.
Vaak leidt de gemakkelijke en voortdurende toegang tot voedsel tot overeten waardoor je sneller aankomt. Daarnaast mis je de vaste eettijden die je wel op het werk hebt.
Met een aantal handige tips kun je overeten helpen tegengaan.
Gelukkig bereiden steeds meer mensen hun eten thuis zelf in plaats van naar een fastfood restaurant te gaan. Zo bereidt 82% van de Amerikanen hun eten thuis zelf.
Over Diederik
Bronnen
Alah, M. A., Abdeen, S., Kehyayan, V., & Bougmiza, I. (2022). The Impact of Changes in Work Arrangements During COVID-19 Pandemic on the Lifestyle of Qatar’s Working Population. Journal of occupational and environmental medicine, 64(2), e53.