Tintelende knokkels kunnen je een onrustig gevoel geven. Zo zijn veel mensen bang dat ze zenuwschade hebben. Dit hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn.
Je kunt om verschillende redenen tintelende knokkels krijgen. Tintelingen worden meestal als ‘’pinnen en naalden’’ omschreven.
Aan de hand van een aantal andere symptomen kun je een idee krijgen waar de klachten vandaan komen.
Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van tintelende knokkels, andere bijkomende klachten en wanneer je naar de dokter moet.
1. Druk of compressie
Langdurig druk uitoefenen op je handen, bijvoorbeeld door te typen op een toetsenbord of door voorwerpen stevig vast te houden, kan leiden tot tintelingen in de knokkels.
Dit kan het gevolg zijn van druk op zenuwen of bloedvaten in het gebied.
2. Tijdelijke beknelling van een zenuw
Als je hand of pols op een ongewone manier wordt gepositioneerd, kan er tijdelijke beknelling van een zenuw optreden, wat tintelingen in de knokkels kan veroorzaken.
Dit kan gebeuren tijdens het slapen, tijdens het lezen of bij het uitvoeren van activiteiten waarbij je handen in een oncomfortabele positie worden gehouden.
3. Overmatig gebruik
Overmatig gebruik van je handen, zoals herhaalde bewegingen of langdurig knijpen of grijpen, kan leiden tot overbelasting van de spieren en zenuwen in de handen.
Dit kan tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken, die meestal vanzelf verdwijnen na rust en ontspanning.
4. Carpaal tunnelsyndroom
Dit is een aandoening waarbij een zenuw in de pols genaamd de nervus medianus bekneld raakt.
Het kan tintelingen, gevoelloosheid en pijn veroorzaken in de handpalm, duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van de ringvinger.
Hoewel dit vaak geassocieerd wordt met een zenuwbeknelling, kan het in sommige gevallen ook zonder duidelijke oorzaak optreden.
Het is belangrijk op te merken dat als de tintelingen aanhouden, verergeren, gepaard gaan met pijn of andere symptomen, of als je je zorgen maakt over je gezondheid, het raadzaam is om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passend advies.
Een arts kan de specifieke oorzaak van de tintelingen evalueren en indien nodig aanvullende tests of onderzoeken uitvoeren.
Zenuwbeknelling
Vaak denken mensen dat tintelingen ontstaan door een gebrek aan doorbloeding. In werkelijkheid is zenuwbeknelling vaak de oorzaak.
Zo kunnen tintelende knokkels mogelijk veroorzaakt worden door reumatoïde artritis. Reuma beschadigt namelijk je gewrichten. Ook kan reuma je zenuw beknellen of beschadigen.
Zo kan reuma leiden tot inflammatoire gewrichtszwelling en reumatoïde vasculitis. Door de ontstekingen en zwellingen kan de zenuw bekneld raken.
Wanneer de beknelling en druk op de zenuw is weggenomen zullen de tintelingen verdwijnen.
Er kan echter ook meer aan de hand zijn.
Zenuwschade
Tintelingen kunnen ook een teken zijn van zenuwschade. Naast traumatische wonden en letsel kunnen je zenuwen beschadigd raken ten gevolge van onder andere:
- herhaalde belasting
- toxische blootstelling
- virale infecties, bacteriële infecties
- systemische ziekten zoals diabetes
- zenuwaandoeningen
Om verdere zenuwschade te voorkomen is het dus belangrijk dat je de onderliggende oorzaak achterhaald.
Zo zijn tintelingen een veel voorkomend symptoom van multiple sclerose die vaak in de handen of voeten ervaren worden.
Tintelingen kunnen het eerste teken van MS zijn.
Cervicale spondylose
De twee grote oorzaken van tintelende knokkels zijn dus zenuwbeknelling en zenuwschade.
Als je naast tintelende knokkels ook last hebt van nekpijn, stijfheid en hoofdpijn, heb je mogelijk cervicale spondylose.
Bij cervicale spondylose kunnen je zenuwen in je nekregio verdrukt raken waardoor je dus last kunt krijgen van tintelingen.
Cervicale spondylose ontstaat door slijtage van weefsels en botten. Houd hier altijd rekening mee.
Ga naar de dokter
Als je in één of beide handen last hebt van tintelingen of een doof gevoel moet je naar de dokter gaan.
Als je plotseling last hebt gekregen van gevoelloosheid moet je direct medische hulp zoeken. Hetzelfde geldt voor gevoelloosheid na een verwonding.
Andere bijkomende klachten
Mensen met tintelende knokkels kunnen ook last hebben van andere klachten zoals een prikkend gevoel of een gevoel alsof er aan de vinger wordt getrokken wanneer de tintelingen optreden.
Door de tintelingen en andere bijkomende klachten kan alles in de aangedane hand zeer ongemakkelijk worden.
Alleen aan de hand van tintelende knokkels weet je dus niet precies wat er aan de hand is.
De dokter zal de klacht helemaal uitvragen, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel aanvullend onderzoek. Uiteraard kan je ook doorverwezen worden.
Tintelende vingers
Er was maar weinig specifieke informatie te vinden over tintelende knokkels. Anderzijds was er juist veel meer informatie over tintelende vingers te vinden.
De oorzaken van tintelende vingers:
- carpale tunnel
- beknelde of beschadigde zenuwen
- suikerziekte
- reumatoïde artritis
- beroerte
Take home message
Knokkels zijn gevoeliger dan je zou denken en ze kunnen gemakkelijk scheuren, maar bij tintelingen zijn mensen sneller ongerust.
In de medische wereld worden tintelingen paresthesie genoemd. Maar waarom heb ik tintelende knokkels?
De twee grote oorzaken zijn zenuwbeknelling en zenuwschade. Zenuwbeknelling kan bijvoorbeeld ontstaan door reuma waarbij ontstekingen en zwellingen de zenuwen verdrukken.
Zenuwschade kan ontstaan door onder andere traumatische wonden, herhaalde belasting, toxische blootstelling, virale infecties, bacteriële infecties, systemische ziekten zoals diabetes en zenuwaandoeningen.
Je zenuwen kunnen verdrukt raken in je nekregio. Mogelijk zijn de tintelende knokkels dus een teken van cervicale spondylose. Dit ontstaat door slijtage van weefsels en botten.
Ga dus naar de dokter voor een correcte diagnose.