Tintelende Voeten Overgang: 4 Oorzaken en 5 Behandelingen

Je kunt in de overgang tintelende voeten krijgen, dit zijn een van de zogeheten overgangsklachten. 

Overgangsklachten zijn fysieke en emotionele symptomen die veel vrouwen ervaren tijdens de overgang. 

Deze symptomen worden veroorzaakt door veranderingen in hormonale niveaus in het lichaam. 

Hoewel tintelende voeten niet een van de meest voorkomende symptomen van overgangsklachten zijn, kan het wel voorkomen. 

Het kan voelen als een kriebelend of prikkelend gevoel in de voeten, of alsof de voeten “in slaap” vallen. Dit kan leiden tot een gevoel van ongemak of zelfs pijn. 

Het kan door verschillende dingen veroorzaakt worden, dus het is verstandig om een arts te raadplegen als je er regelmatig last van hebt.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van tintelende voeten tijdens de overgang, wat je er allemaal tegen kunt doen, en hoe je het kunt helpen voorkomen.

sportieve vrouw houdt voet vast

Waarom je in de overgang tintelende voeten kunt hebben

De exacte oorzaak van tintelende voeten als symptoom van overgangsklachten is niet bekend, maar het wordt vaak in verband gebracht met veranderingen in hormonale niveaus die optreden tijdens de overgang. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Minder oestrogenen. Oestrogenen zijn hormonen die van nature in het lichaam voorkomen en die belangrijk zijn voor de gezondheid van de bloedvaten. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogenen af, wat kan leiden tot een vermindering van de bloedcirculatie. Dit kan leiden tot tintelende voeten.
 2. Minder magnesium. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de zenuwen. Tijdens de overgang kan het magnesiumgehalte in het lichaam afnemen, wat kan leiden tot tintelende voeten.
 3. Minder vitamine B12. Vitamine B12 is een vitamine die belangrijk is voor de gezondheid van de zenuwen. Tijdens de overgang kan het vitamine B12-gehalte in het lichaam afnemen, wat kan leiden tot tintelende voeten.
 4. Minder collageen. Collageen is een eiwit dat belangrijk is voor de gezondheid van de bloedvaten. Tijdens de overgang kan de productie van collageen afnemen, wat kan leiden tot een afname van de bloedcirculatie en tintelende voeten.

Wat kun je doen tegen tintelende voeten in de overgang?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om tintelende voeten als symptoom van overgangsklachten te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Oefeningen voor de bloedcirculatie. Oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot minder tintelende voeten.
 2. Voeding. Een gezonde voeding die rijk is aan magnesium, vitamine B12 en collageen kan helpen bij het verminderen van tintelende voeten. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, noten, zaden, groene groenten, vis en vlees zijn een goede bron van deze voedingsstoffen.
 3. Vitaminen en supplementen. Het kan nuttig zijn om vitamine- of mineralentekorten aan te vullen met supplementen. Overleg wel altijd met een arts voordat je supplementen gaat gebruiken.
 4. Vermindering van stress. Stress kan leiden tot tintelende voeten. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of een andere vorm van ontspanning.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk werkt voor de andere. 

Kun je tintelende voeten in de overgang voorkomen?

Tintelende voeten als symptoom van overgangsklachten kunnen niet altijd voorkomen worden.

Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van tintelende voeten tijdens de overgang te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Minder alcohol: Alcohol kan leiden tot vermindering van bloedcirculatie en kan ook leiden tot vitamine- en mineralen tekorten.
 2. Minder sigaretten roken: Roken kan leiden tot vermindering van bloedcirculatie
 3. controle van bloeddruk en diabetes: Het controleren van bloeddruk en diabetes kan ook helpen bij het verminderen van het risico op tintelende voeten.

Hoeveel mensen hebben tintelende voeten in de overgang?

Het is moeilijk om een precieze schatting te geven van hoeveel vrouwen precies tintelende voeten ervaren als symptoom van overgangsklachten, omdat overgangsklachten zich bij iedereen anders manifesteren en omdat de symptomen vaak veranderen of afnemen met de tijd. 

Studies hebben aangetoond dat ongeveer 75% van de vrouwen tijdens de overgang symptomen ervaart.

Overgangsklachten kunnen een breed scala aan symptomen omvatten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen, vermindering van libido, droge huid en vaginale droogte. 

Tintelende voeten zijn een minder vaak voorkomend symptoom van overgangsklachten, maar kunnen wel voorkomen.

Er zijn ook andere oorzaken van tintelende voeten, zoals diabetes, vitamine- of mineralentekorten, beschadiging van de zenuwen, sommige medicijnen, alcoholmisbruik, nek- of rugletsel, of zelfs gewoon langdurig zitten of staan. 

Take home message

Hoewel de exacte oorzaak van tintelende voeten als symptoom van overgangsklachten nog niet bekend is, wordt het vaak in verband gebracht met veranderingen in hormonale niveaus die optreden tijdens de overgang.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om tintelende voeten als symptoom van overgangsklachten te verminderen. 

Dit kan variëren van oefeningen voor de bloedcirculatie, een gezonde voeding, het nemen van vitaminen en supplementen, het verminderen van stress, en overleg met een arts.

Het is wel belangrijk op te merken dat er diverse oorzaken kunnen zijn voor tintelende voeten, dus het is aan te raden om een arts te raadplegen als je regelmatig last hebt van tintelende voeten om te verifiëren of het een symptoom is van overgangsklachten of een andere aandoening.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen