Tong Proeft Bitter: 8 Oorzaken

Een bittere of metaalachtige smaak kan erg onaangenaam zijn. Zo kan zuur of scherp voedsel een vieze of bittere smaak in je mond achterlaten, maar als deze smaak onverwachts verschijnt of lang aanhoudt, maak je je al snel zorgen. 

Van een slechte mondhygiëne tot bepaalde lucht infecties en supplementen, er kunnen verschillende oorzaken aan te wijten zijn.

Dan vraag je je al snel af waarom je tong bitter proeft. Aan de hand van een aantal symptomen en tekenen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak.

Dit artikel vertelt je de 8 mogelijke oorzaken van een bittere smaak in je mond of tong.

man inspecteert zijn tong

1. Droge mond

Als je mond onvoldoende speeksel aanmaakt, krijg je last van een droge mond (xerostomie). Aangezien het speeksel bacteriën in je mond tegengaat zal een verminderde speekselproductie leiden tot een betere overleving van de bacteriën. 

Bij xerostomie kun je ook een droog, plakkerig gevoel in je mond ervaren. Oorzaken van xerostomie zijn onder andere neusverstopping, tabaksgebruik, geneesmiddelen en bestaande aandoeningen.

2. Slechte mondhygiëne

De meest voorkomende oorzaak van een bittere tong is een slechte mondhygiëne. Je hebt er vooral last van na het wakker worden. 

Het wordt veroorzaakt door het ophopen van speeksel en bacteriën op je tong, tandvlees en tanden. 

Dit kan vervolgens een slechte adem veroorzaken en een verandering van je smaakwaarneming. Je kunt tongschrapers gebruiken om bacteriën van de tong te verwijderen.

3. Gastro-oesofageale refluxziekte

Een ongewenste bittere smaak kan ook veroorzaakt worden door gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of zure reflux. 

Het treedt op als je sluitspier van je maag verzwakt is waardoor het zuur of gal kan gaan stijgen en in je voedselpijp terecht kan komen. 

Hierbij kun je ook een branderig gevoel in de mond en keel hebben.

4. Zwangerschap

vrouw zwanger zwangerschapEen van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn vermoeidheid en misselijkheid, maar er kan soms ook een smaakverandering optreden vanwege zintuiglijke veranderingen. Vaak wordt deze verandering in de smaak als metaalachtig of bitter omschreven. 

Kortom, als je zwanger bent en je voor je gevoel ijzer in je mond hebt, is er dus mogelijk een smaakverandering aan te wijten.

5. Supplementen

Als je een paar uur na inname van een multivitamine een metaalachtige smaak in je mond hebt, is een supplement mogelijk de boosdoener. 

Zo bevatten sommige multivitaminen metalen waaronder chroom, zink of koper, wat dus een metaalsmaak kan achterlaten. 

Ook kunnen calcium- en ijzersupplementen een vieze smaak in je mond achterlaten. Gelukkig zal de smaak na het innemen van deze pillen snel verdwijnen.

6. Luchtweginfecties

Geïnfecteerde sinussen, amandelen en een middenoorinfectie kunnen een onaangename metaalsmaak in de mond veroorzaken. 

Hierbij kun je ook symptomen ervaren zoals een zere keel, oorpijn en congestie. Ook kan de Pseudomonas aeruginosa bacterie longontsteking veroorzaken die je met je bittere smaak receptoren kan oppikken.

7. Antibiotica en antidepressiva

Nadat je bepaalde geneesmiddelen hebt geabsorbeerd zullen de resten via het speeksel uitgescheiden worden en soms een bittere smaak in je mond achterlaten. 

Dit betreft medicijnen of supplementen met metaalachtige bestanddelen waaronder tetracycline (antibioticum).

8. Leverontsteking

Leverproblemen zoals hepatitis B (virale leverinfectie) kunnen voor een bittere smaak in je mond zorgen. 

Bij leveraandoeningen kunnen chemicaliën zich in je lichaam ophopen en vrijkomen in je speeksel, wat een metaalsmaak in de mond achterlaat.

Anderzijds kunnen mensen ook een zoete smaak in de mond hebben.

Tong proeft zoet

Een aanhoudende zoete smaak kan veroorzaakt worden door een slechte bloedsuikerregulatie bij diabetes. 

Ook kunnen andere stofwisselingsproblemen zoals een schildklierafwijking of ketose het smaakvermogen aantasten. 

Dit kan voor een zoete smaak zorgen en je ook de voorkeur geven aan zeer zoete voedingsmiddelen.

Stress kan de zoete smaak ook beïnvloeden en verklaren waarom mensen tijdens intense stress voor meer suikerhoudende voedingsmiddelen kiezen.

Take home message

Een bittere smaak in je mond of tong valt je al snel op. Dus waarom proeft je tong bitter?

Een bittere smaak in je mond of tong kan veroorzaakt worden door een droge mond, slechte mondhygiene, gastro-oesoefageale reflux ziekte of zure reflux, zwangerschap, supplementen, luchtweginfecties of een leverontsteking.

Er zijn dus nogal wat mogelijke boosdoeners. Dit is geen complete lijst en voor een correcte diagnose ga je langs de huisarts die tussen de verschillende oorzaken kan differentiëren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sipiora, M. L., Murtaugh, M. A., Gregoire, M. B., & Duffy, V. B. (2000). Bitter taste perception and severe vomiting in pregnancy. Physiology & behavior, 69(3), 259-267.