Tot Rust Komen in je Hoofd: 20 Manieren

Je zenuwen en hoofd raken door deadlines en lange to-do-lijsten overprikkeld.

Maar naast stress zijn er ook andere factoren die voor onrust in het hoofd kunnen zorgen zoals schildklierproblemen, psychische aandoeningen en hormonale onevenwichtigheden.

Maar wat kun je ertegen doen? Hoe kun je tot rust komen in je hoofd?

KORT ANTWOORD

Er zijn verschillende manieren om tot rust te komen en spanning te verlichten. Dit omvat ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning, mindfulnessmeditatie, lichaamsbeweging, interactie met huisdieren, massage, koud water, groene thee, aromatherapie en houdingsveranderingen. 

Daarnaast kan een stapje terugnemen, het uitschrijven van gedachten, yoga, het gebruik van stressballen en het waarborgen van voldoende slaap ook helpen. Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken welke technieken het beste werken voor jouw individuele behoeften.

De precieze behandeling van een onrustig gevoel in hoofd hangt af van de oorzaak. Zo zijn er eerst een aantal ernstige oorzaken die door een huisarts uitgesloten moeten worden.

Dit artikel vertelt je hoe je tot rust in je hoofd kunt komen inclusief de onderliggende oorzaken.

Man met overbelast hoofd

Ontspannen op 20 Manieren

Maar hoe ga je tot rust komen in je hoofd? Spanning kun je op meerdere manieren verlichten:

Ademhalingsoefeningen: Neem de tijd om diep adem te halen en je te focussen op je ademhaling. Dit kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen.

Progressieve spierontspanning: Span en ontspan bewust je spieren, beginnend bij je tenen en werk je weg omhoog naar je hoofd. Dit kan fysieke spanning helpen verminderen.

Neem een stapje terug: Gun jezelf wat tijd en ruimte om even uit de situatie te stappen die je stress bezorgt. Dit kan betekenen dat je een korte pauze neemt, een wandeling maakt of iets doet wat je ontspant.

Mindfulnessmeditatie: Richt je aandacht op het hier en nu, zonder oordeel. Dit kan helpen om je gedachten te kalmeren en meer rust te ervaren.

man die aan het hardlopen is buitenLichaamsbeweging: Beweeg je lichaam op een manier die je prettig vindt, zoals wandelen, joggen, dansen of yoga. Lichaamsbeweging kan endorfines vrijmaken en je helpen stress te verminderen.

Huisdieren: Interactie met huisdieren kan troostend en ontspannend zijn. Knuffelen met je huisdier of tijd doorbrengen met dieren kan je stressniveau verlagen.

Massage: Een massage kan helpen om spanning in je spieren los te laten en je te ontspannen. Je kunt een professionele massage boeken of jezelf een ontspannende zelfmassage geven.

Koud water: Spat wat koud water in je gezicht of neem een verfrissende douche. Het koude water kan helpen om je zintuigen te prikkelen en je wakker te maken, waardoor stress kan verminderen.

Groene thee: Groene thee bevat stoffen die rustgevend kunnen werken. Neem de tijd om te genieten van een kopje groene thee en laat de warmte en kalmerende effecten op je inwerken.

Houdingsveranderingen: Let op je houding en maak bewuste aanpassingen om spanning in je lichaam te verminderen. Zit rechtop, ontspan je schouders en strek regelmatig je lichaam.

Acupressuur: Gebruik je vingers om zachte druk uit te oefenen op specifieke punten op je lichaam die verbonden zijn met ontspanning en stressverlichting.

Aromatherapie: Gebruik kalmerende geuren, zoals lavendel, kamille of vanille, om een rustige sfeer te creëren. Dit kan gedaan worden door middel van geurkaarsen, essentiële oliën of wierook.

Warm bad: Neem de tijd voor een ontspannend warm bad. Voeg wat geurende badolie toe en geniet van het warme water om spanning in je spieren te verminderen.

te weinig slaap om af te vallen met periodiek vastenSlaap: Zorg voor voldoende slaap en maak het een prioriteit. Een goede nachtrust kan helpen om je geest te herstellen en je stressniveau te verlagen. Creëer een rustige slaapomgeving, zorg voor een regelmatig slaapritme en probeer ontspanningstechnieken toe te passen voor het slapengaan, zoals meditatie of een rustgevende bedtijdroutine.

Alles uitschrijven: Neem de tijd om je gedachten en zorgen op papier te zetten. Schrijven kan helpen om je hoofd leeg te maken en je emoties te verwerken. Het kan ook een manier zijn om beter inzicht te krijgen in wat je dwarszit en mogelijke oplossingen te vinden.

Yoga: Beoefen yoga-houdingen en -ademhalingstechnieken om zowel je lichaam als geest te ontspannen. Yoga kan helpen om stress los te laten, de focus te verleggen en meer innerlijke rust te ervaren.

Stressballen: Gebruik stressballen of knijpballen om overtollige spanning in je handen en spieren te verminderen. Door in een stressbal te knijpen, kun je fysieke spanning loslaten en een gevoel van ontspanning bevorderen.

In dit artikel vertellen we alles over hoe je effectief kunt ontspannen. 

Waarom heb je geen rust in het hoofd?

Onrustig gevoel in het hoofd, rusteloosheid en innerlijke spanning kennen verschillende oorzaken. Naast bijvoorbeeld stress kunnen er ook ernstigere oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Je wilt natuurlijk tot rust komen in je hoofd, maar dan zul je ook moeten weten waar het vandaan komt. De symptomen kunnen je op het juiste spoor brengen.

Stress. In tijden van stress komt rusteloosheid nou eenmaal vaker voor wat de vecht-of-vluchtreactie activeert. Hierdoor komen stresshormonen vrij.

Te veel cafeïne. In een opgewonden alerte staat kan cafeïne je overprikkelen wat tot rusteloosheid, angst en angstaanvallen kan leiden. Het kan angst ook verergeren als je een aanleg hebt voor angst

Stimulerende middelen. Stimulerende middelen waaronder cafeïne, nicotine, Ritalin en Adderall  (ADHD, narcolepsie) en drugs (cocaïne, meth amfetamine, ecstasy) verhogen de activiteit van het zenuwstelsel.

Overactieve schildklier. De schildklier reguleert je metabolisme en heeft invloed op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je te veel schildklierhormonen aanmaakt (hyperthyreoïdie) kun je last krijgen van rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid en angst.

Geestelijke problemen. Verschillende problemen zoals ADHD en angststoornis kan tot een rusteloos gevoel zorgen. Ook wordt er vaak bij angst, bipolaire stoornis of manie psychomotorische onrust gezien. Bij posttraumatische stressstoornis en depressie kan onrust ook optreden.

Ontwenningsverschijnselen. Plotseling met medicijnen stoppen kan tot ontwenningsverschijnselen leiden. Doe dat daarom in overleg met de huisarts. 

Overige oorzaken:

  1. hormonaal probleem of hormonale onevenwichtigheden
  2. hersentumor
  3. neurologische problemen
  4. pijn
  5. drugs
  6. dieet
  7. clusterhoofdpijn
  8. alcoholonttrekking
  9. slaapapneu
  10. supplementen vanwege de cafeïne
  11. hartproblemen met een snelle hartslag: bijvoorbeeld boezemfibrilleren
  12. premenstruele dysforie stoornis

Van stress en schildklierproblemen tot medicijnbijwerkingen, onrust kent dus vele oorzaken.

Take home message

De behandeling is afhankelijk van de precieze oorzaak. Aangezien er ook ernstige oorzaken zijn is het belangrijk dat je langs de dokter gaat, vooral als je niet weet waar het precies vandaan komt.

Rusteloosheid kent dus meerdere oorzaken. Het hierboven beschreven lijstje heeft je misschien een idee gegeven van waar het vandaan komt.

Zo kan het veroorzaakt worden door stress, te veel cafeïne, een overactieve schildklier, stoppen met medicijnen, stimulerende medicijnen, en geestelijke problemen zoals angststoornissen en ADHD.

Deze lijst is ook niet helemaal compleet en alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen.

Ons gehele leven zullen we met spanningen te maken krijgen, gelukkig zijn er meerder effectieve tips die je voor verlichting kunnen zorgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Carrington, P., Collings Jr, G. H., Benson, H., Robinson, H., Wood, L. W., Lehrer, P. M., … & Cole, J. W. (1980). The use of meditation–relaxation techniques for the management of stress in a working population. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 22(4), 221-231.

McCallie, M. S., Blum, C. M., & Hood, C. J. (2006). Progressive muscle relaxation. Journal of human behavior in the social environment, 13(3), 51-66.