Tot Welk Jaar Inenting Pokken?

De pokken is een ernstige infectieziekte, maar gelukkig is het tegenwoordig vrijwel uitgestorven. 

De inenting tegen pokken werd in de twintigste eeuw wijdverbreid gebruikt en bleek zeer effectief in het voorkomen van deze ernstige infectieziekte. 

Je denkt daarom al snel dat er een inenting voor is. Maar wanneer precies? Dus tot welk jaar inenting pokken?

KORT ANTWOORD

De productie van de pokkenvaccins gestaakt in de jaren 1970, toen de ziekte vrijwel volledig was uitgeroeid. Sindsdien is er geen officieel vaccin meer beschikbaar. Alhoewel de ziekte momenteel vrijwel uitgestorven is, blijven sommige landen voorbereid en hebben ze nog steeds voorraden van het vaccin in opslag voor geval van een uitbraak.

Het is daarom niet meer mogelijk om ingeënt te worden tegen pokken, aangezien het vaccin niet langer wordt geproduceerd en niet meer beschikbaar is voor gebruik. 

Als je vragen hebt over inentingen of over hoe je jezelf kunt beschermen tegen infectieziekten, raad ik aan om contact op te nemen met je huisarts of een medisch professional voor advies. Zij kunnen je informeren over de beschikbare inentingen en andere preventiemogelijkheden.

Dit artikel vertelt je meer over de pokkeninenting.

dokter houdt injectie vast naast vrouwelijke patient

De effectiviteit van de pokkeninenting

De inenting tegen pokken is een van de meest effectieve vaccins ooit ontwikkeld. Het was in staat om de ziekte vrijwel geheel uit te roeien en heeft miljoenen levens gered. 

Hieronder een aantal belangrijke punten die aangeven hoe effectief de pokkeninenting was:

  • Het vaccin was zeer effectief in het voorkomen van de ziekte: na het krijgen van het vaccin was de kans op het oplopen van pokken vrijwel nihil.
  • Het vaccin heeft geholpen om de ziekte uit te roeien: dankzij het wijdverbreide gebruik van het vaccin waren pokken in de twintigste eeuw vrijwel uitgestorven.
  • Het vaccin had een lange houdbaarheid: eenmaal gekregen, bleef het vaccin jarenlang werken en was hervaccinatie niet nodig.
  • Het vaccin had weinig bijwerkingen: in vergelijking met veel andere vaccins had het pokkenvaccin weinig bijwerkingen.

Alhoewel het vaccin niet langer beschikbaar is, blijft het een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de vaccinatie en het beheersen van infectieziekten.

Aandachtspunten omtrent de pokkeninenting

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om pokkeninentingen:

  • Pokken zijn een ernstige infectieziekte: de ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals huidontstekingen, longontsteking en ontstekingen van het centrale zenuwstelsel. In sommige gevallen kan pokken zelfs leiden tot de dood.
  • Er zijn geen alternatieven voor het pokkenvaccin: aangezien het vaccin niet langer wordt geproduceerd, zijn er momenteel geen alternatieven beschikbaar voor het voorkomen van pokken. Het is daarom belangrijk om goede hygiëne te behouden en andere preventiemaatregelen te nemen om te voorkomen dat je besmet raakt met pokken of andere infectieziekten.

Hoe lang zijn vaccins houdbaar 

De houdbaarheid van vaccins is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vaccin, de opslagcondities en de stoffen die zijn gebruikt bij de productie van het vaccin. 

Sommige vaccins kunnen jarenlang houdbaar zijn, terwijl anderen na verloop van tijd vervallen en niet meer effectief zijn. 

Sommige vaccins moeten op een bepaalde manier worden opgeslagen: sommige vaccins moeten bijvoorbeeld op een bepaalde temperatuur worden bewaard om hun effectiviteit te behouden.

Take home message

De pokken is een ernstige infectieziekte die in het verleden wijdverspreid was, maar tegenwoordig vrijwel is uitgestorven. 

Dankzij de ontwikkeling van een effectief vaccin was het mogelijk om de ziekte vrijwel geheel uit te roeien en miljoenen levens te redden. 

Helaas is het pokkenvaccin niet langer beschikbaar, aangezien de productie ervan is gestaakt in de jaren 1970. 

Sommige landen hebben nog steeds voorraden van het vaccin in opslag voor geval van een uitbraak, maar het is onwaarschijnlijk dat deze voorraden nog lange tijd houdbaar zijn.

We hebben ook gezien dat de houdbaarheid van vaccins kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vaccin, de opslagcondities en de stoffen die zijn gebruikt bij de productie ervan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen