Tot Welke Sterke kan je Ogen Laten Laseren? 5 Factoren

Ooglaserbehandelingen worden steeds populairder en worden gebruikt om verschillende oogproblemen op te lossen, zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. 

Door middel van een laser wordt het oog gecorrigeerd zodat je weer scherp kunt zien zonder hulp van bril of lenzen. Maar hoe ver gaat deze behandeling?

Dus tot welke sterkte kan je ogen laten laseren?

KORT ANTWOORD

In het algemeen kan een ooglaserbehandeling worden uitgevoerd voor sterktes van milde tot zeer stevige bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Dit betekent dat de behandeling geschikt is voor mensen met een sterkte vanaf ongeveer -0,5 dioptrieën tot -10 dioptrieën voor bijziendheid, en tot +4 dioptrieën voor verziendheid. Voor astigmatisme kan de behandeling worden uitgevoerd voor sterktes vanaf ongeveer 0,5 dioptrieën tot circa 10 dioptrieën.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze cijfers alleen als richtlijn dienen en dat de mogelijkheid om ooglaserbehandelingen te ondergaan voor een bepaalde sterkte afhangt van verschillende factoren, zoals de specifieke behoefte van de patiënt, de staat van het oog en de algehele gezondheid van de patiënt. Een oogarts zal deze factoren in aanmerking nemen voordat hij of zij besluit of een ooglaserbehandeling geschikt is voor een bepaalde patiënt.

Onthoud ook dat ooglaserbehandelingen niet geschikt zijn voor iedereen en dat ze niet altijd de beste oplossing zijn voor oogproblemen. Sommige mensen kunnen meer baat hebben bij andere behandelingen, zoals het dragen van contactlenzen of een bril. Een oogarts kan de beste behandeling voorstellen na het uitvoeren van een grondig oogonderzoek.

Dit artikel vertelt je meer over de sterktes bij het ooglaseren, welke factoren daarbij komen kijken, of je oogsterkte stabiel moet zijn en of je oogsterkte kan veranderen.

vrouw ondergaat ooglazerbehandeling

Bepalende factoren

Ik zal wat verder ingaan op de factoren waarmee rekening gehouden moet worden voordat beslist wordt of ooglaserbehandelingen geschikt zijn voor een bepaalde patiënt.

 • De ernst van de oogafwijking: Hoe steviger de oogafwijking, hoe groter de behoefte aan corrigerende behandelingen. Ooglaserbehandelingen zijn meestal het meest effectief bij mensen met milde tot zeer stevige bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.
 • Aanwezigheid van oogziekten of afwijkingen: Sommige oogziekten of afwijkingen kunnen niet gecorrigeerd worden met ooglaserbehandelingen.
 • Leeftijd: Ooglaserbehandelingen zijn meestal het meest effectief bij mensen met een stabiele oogsterkte, dus het is belangrijk om te wachten tot de ogen volledig zijn uitgegroeid voordat de behandeling wordt overwogen. Dit geldt vooral voor jongere mensen, omdat de oogsterkte nog kan veranderen tot ongeveer de leeftijd van 21 jaar.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de geschiktheid van ooglaserbehandelingen.
 • Medische condities: Bepaalde medische condities, zoals diabetes, kunnen de genezing beïnvloeden na ooglaserbehandelingen en daarom kunnen ze niet geschikt zijn voor alle patiënten.

Moet je oogsterkte stabiel zijn voor laseren?

In het algemeen is het het beste om te wachten tot je oogsterkte stabiel is voordat je ooglaserbehandelingen overweegt. 

Dit is vooral belangrijk voor jongere mensen, omdat de oogsterkte nog kan veranderen tot ongeveer de leeftijd van 21 jaar. 

Als je oogsterkte nog steeds verandert, kan het zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert en dat je opnieuw behandeld moet worden.

Kan de sterkte van je ogen na het laseren veranderen?

In het algemeen is de kans klein dat de sterkte van je ogen na ooglaserbehandelingen verandert.

Ooglaserbehandelingen zijn gericht op het corrigeren van oogproblemen door middel van het aanpassen van de vorm van het hoornvlies, zodat het licht op de juiste manier op het netvlies valt en het zicht verbetert.

Er zijn echter wel bepaalde factoren die de kans op veranderingen in de oogsterkte kunnen verhogen, zoals:

 • Leeftijd: Het is belangrijk om te benadrukken dat ooglaserbehandelingen het meest effectief zijn bij mensen met een stabiele oogsterkte. Als je oogsterkte nog steeds verandert, bijvoorbeeld als je jonger bent dan 21 jaar, kan het zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert en dat je opnieuw behandeld moet worden.
 • Aanwezigheid van oogziekten of afwijkingen: Sommige oogziekten of afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat de oogsterkte na ooglaserbehandelingen verandert. Dit geldt bijvoorbeeld voor patiënten met glaucoom, waarbij de oogdruk kan stijgen na de behandeling.
 • Gebruik van medicijnen: Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de oogsterkte na ooglaserbehandelingen verandert.
 • Algehele gezondheid van de patiënt: Bepaalde medische condities, zoals diabetes, kunnen invloed hebben op de gezondheid van het oog en daardoor de oogsterkte veranderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze factoren alleen als richtlijn dienen en dat de kans op veranderingen in de oogsterkte na ooglaserbehandelingen klein is. 

Aandachtspunten

 1. Ooglaserbehandelingen zijn niet voor iedereen geschikt. Zoals ik eerder al heb aangegeven, zijn ooglaserbehandelingen niet geschikt voor iedereen en zijn ze niet altijd de beste oplossing voor oogproblemen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing maakt en om een grondig oogonderzoek te ondergaan voordat je besluit om een behandeling te ondergaan.
 2. Ooglaserbehandelingen zijn niet altijd permanent. Hoewel ooglaserbehandelingen in de meeste gevallen leiden tot een blijvende verbetering van het zicht, is het niet ongewoon dat het zicht na verloop van tijd weer afneemt. Dit kan het gevolg zijn van ouderdom of van het ontstaan van oogproblemen op latere leeftijd, zoals glaucoom.
 3. Ooglaserbehandelingen kunnen risico’s met zich meebrengen. Zoals elke medische behandeling, kunnen ooglaserbehandelingen risico’s met zich meebrengen. Sommige mogelijke complicaties na ooglaserbehandelingen zijn onder andere droge ogen, infecties, afwijkingen in de oogvorm en veranderingen in het oogwit. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over deze risico’s voordat je een beslissing maakt om een ooglaserbehandeling te ondergaan.
 4. Ooglaserbehandelingen kunnen niet alle oogproblemen corrigeren. Ooglaserbehandelingen zijn gericht op het corrigeren van oogproblemen die veroorzaakt worden door een afwijking in de vorm van het hoornvlies. Ze kunnen echter niet alle oogproblemen corrigeren, zoals oogziekten of afwijkingen in het oogwit. Als je oogprobleem veroorzaakt wordt door een andere oorzaak, kan een andere behandeling nodig zijn.

Take home message

We hebben besproken wat ooglaseren is, tot welke sterkte je ogen gelaserd kunnen worden, de factoren die meespelen bij de beslissing om ooglaserbehandelingen te ondergaan en andere dingen die mensen moeten weten als ze overwegen om hun ogen te laten laseren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ooglaserbehandelingen een effectieve manier zijn om oogproblemen te corrigeren en het zicht te verbeteren, maar dat ze niet altijd de beste oplossing zijn voor iedereen en niet alle oogproblemen kunnen corrigeren. 

Als je overweegt om ooglaserbehandelingen te ondergaan, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en om een grondig oogonderzoek te ondergaan voordat je een beslissing maakt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen