Trillend Ooglid Overgang: 6 Oorzaken en Behandelingen

Een trillend ooglid, ook wel bekend als een “tremor”, kan een symptoom zijn van een aantal verschillende aandoeningen of aandoeningen. 

Sommige van deze aandoeningen zijn neurologische aandoeningen, zoals Parkinson, multiple sclerose of hersenletsel. 

Andere oorzaken van een trillend ooglid kunnen stress, cafeïne-intoxicatie of een oogziekte zijn. 

Het is belangrijk om te weten dat een trillend ooglid niet altijd een serieuze aandoening aangeeft en soms kan het gewoon een onschuldige aandoening zijn. 

Maar als je last hebt van een trillend ooglid, raadpleeg dan een arts voor een diagnose.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een trillend ooglid in de overgang, wat je ertegen kunt doen en hoe je het kunt helpen voorkomen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Hoe ontstaat trillend ooglid in de overgang?

Er zijn verschillende oorzaken van een trillend ooglid. Hieronder vind je een lijst met mogelijke oorzaken:

 1. Neurologische aandoeningen. Parkinson, multiple sclerose, of hersenletsel kan leiden tot een trillend ooglid.
 2. Oogziekte. Bepaalde oogziekten, zoals blepharospasme, kan leiden tot een trillend ooglid.
 3. Stress. Stress kan leiden tot spierspanningen in het gezicht en oogleden, waardoor een trillend ooglid kan ontstaan.
 4. Cafeïne. Het gebruik van te veel cafeïne kan leiden tot een trillend ooglid.
 5. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang kun je trillend ooglid krijgen als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam.
 6. Andere oorzaken. Bepaalde medicijnen, beschadiging van de oogzenuw, of een infectie kunnen ook leiden tot een trillend ooglid.

Het is belangrijk om te weten dat soms de oorzaak van een trillend ooglid onbekend is.

Wat kun je doen tegen trillend ooglid in de overgang?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een trillend ooglid te behandelen, afhankelijk van de oorzaak ervan. Hieronder vind je een lijst met enkele opties die je kunt overwegen:

 • Behandeling van de onderliggende aandoening: Als de oorzaak van je trillend ooglid een neurologische aandoening of oogziekte is, dan zal de behandeling gericht zijn op deze aandoening.
 • Stressmanagement: Stress kan een trillend ooglid veroorzaken, dus het beheersen van stress kan helpen bij het verminderen van symptomen.
 • Minder cafeïne: Het verminderen van het gebruik van cafeïne kan helpen bij het verminderen van een trillend ooglid.
 • Hormonale veranderingen: Tijdens de overgang kun je trillend ooglid krijgen als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam. Het bespreken met een arts over hormonale supplementen of medicijnen zou kunnen helpen.
 • Oefeningen voor de oogleden: Er zijn oefeningen die je kunt doen om de spieren rond je oogleden te versterken, zoals het knijpen van de oogleden of het bewegen van de oogleden in verschillende richtingen.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen worden voorgeschreven om een trillend ooglid te behandelen, zoals Botox of anticholinergica.

Aandachtspunten

Een trillend ooglid tijdens de overgang kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen die vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang, zoals slapeloosheid, angst of depressie.

De overgang is een uniek proces. Elke vrouw zal haar overgang op een unieke manier ervaren.

 Dit betekent dat de symptomen die je ervaart en de manier waarop je ermee omgaat, uniek voor jou zal zijn.

Er zijn een aantal behandelingsopties beschikbaar voor een trillend ooglid tijdens de overgang, zoals hormonale supplementen of medicijnen, stressmanagement, oefeningen voor de oogleden en cafeïne reductie.

Als je last hebt van een trillend ooglid tijdens de overgang, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandelingsopties.

Take home message

We hebben net besproken dat een trillend ooglid, ook wel bekend als een “tremor”, een symptoom kan zijn van een aantal verschillende aandoeningen of aandoeningen, zoals neurologische aandoeningen, oogziekten, stress, cafeïne-intoxicatie of hormonale veranderingen tijdens de overgang. 

We hebben ook besproken dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om een trillend ooglid te behandelen of te voorkomen, zoals stressmanagement, cafeïne reductie, oefeningen voor de oogleden, medicijnen en hormonale supplementen. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandelingsopties als je last hebt van een trillend ooglid tijdens de overgang. 

Weet ook dat veel vrouwen deze symptomen ervaren en ermee leren leven of behandelen. 

Het is normaal om bepaalde symptomen te ervaren tijdens de overgang en met de juiste hulp en ondersteuning, kun jij ook een manier vinden om hiermee om te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen