Trilplaat bij Rugklachten: Verlichting of Verergering?

Maar liefst 80% van de bevolking zal op een gegeven moment last krijgen van lage rugpijn. De trilplaat kan je hier mogelijk bij helpen. Dus kan een trilplaat rugklachten verminderen?

KORT ANTWOORD

Een trilplaat kan rugklachten helpen verminderen door de rug- en buikspieren te versterken en de mobiliteit van de rugspieren te verbeteren. Bovendien geeft het lichaam endorfines af die de pijn kunnen verlichten. Maar het kan nog veel meer. Zo kan vibratietraining de zwakke spierstructuren versterken, gespannen spieren ontspannen, de lichaamshouding verbeteren, flexibiliteit verhogen en de mobiliteit in in de schouders, nek en rug verhogen. Met al deze effecten kan een trilplaat rugklachten en rugpijn geleidelijk verminderen. De studies zijn gemengd, maar het lijkt erop dat de trilplaat in combinatie met oefeningen voordelen met zich meebrengt. Gebruik een trilplaat maximaal 15 minuten om rugschade te voorkomen. Overleg met een arts voordat je een trilplaat gaat gebruiken bij rugklachten.

Dit artikel vertelt je hoe de trilplaat rugklachten kan verminderen, de juiste hoeveelheid trillingen inclusief of een trilplaat juist rugklachten kan veroorzaken.

man met rugpijn kijkt naar vibratieplaat

Rugklachten verlichten

De meest gebruikte interventie bij lage rugpijn is oefentherapie en whole-Body Vibration oefeningen nemen in populariteit toe.

Vibratietherapie kan voordelig zijn bij mensen met rugpijn. Dit blijkt uit meerdere studies. Hier zijn een aantal verklaringen voor.

Versterkt de rugspieren. Lage rugpijn ontstaat vaak door zwakke lage rugspieren, bijvoorbeeld door langdurig zitten. Vervolgens gaan andere spieren zich meer aanspannen wat je rug verder belast. Zonder dat de rug te zwaar belast wordt kunnen trillingen je rug versterken. Het kan omliggende spieren ook nog eens versterken. 

Endorfines. Bovendien kan vibratietherapie de afgifte van endorfines verhogen wat de rugpijn kan verlichten. 

Ischias. Mogelijk kan een vibratietherapie-apparaat ischias verminderen. Dit doe je door het apparaat op de toe te passen op plekken die bij ischias vaak zijn aangedaan, namelijk de hamstrings en piriformis.

Doorbloeding. Een trilplaat kan de doorbloeding en genezing bevorderen en de pijn verlichten.

In veel revalidatieklinieken wordt een trilplatform voor verschillende rugklachten gebruikt zoals houdingsproblemen, scoliose, rugpijn na ongevallen of verwondingen, degeneratieve wervelkolom aandoeningen en de niet-acute musculaire hypertensie hernia.

De juiste hoeveelheid trillingen

Er is een grote discussie rondom de trilplaat en rugklachten. Zo kunnen trillingen op de werkplek, bijvoorbeeld het zitten in een voertuig tot lage rugpijn leiden.

Het lijkt erop dat te veel trillingen voor rugklachten kunnen zorgen terwijl de juiste dosis trillingen de klachten kunnen verminderen.

Zo kunnen trillingen onder 20 hz de rugpijnklachten verminderen door de buikspieren en strekspieren in de rug te versterken. Dit blijkt uit studies.

Trilplaat pakt onze sedentaire levensstijl aan

De gemiddelde persoon zit maar liefst 12 uur per dag. De hedendaagse sedentaire levensstijl is niet goed voor onze rug. 

Het leidt tot zwakke rugspieren, te veel compressie van de wervelkolom en een slechte houding.

De trilplaat lijkt deze aspecten aan te pakken. Vibratietraining versterkt je rugspieren en verbetert je houding.

Mogelijk kan het dus een goede aanvulling zijn op je huidige behandeling.

Kan een trilplaat rugklachten veroorzaken?

Bij een trilplaat zullen de spieren zich non stop samentrekken en ontspannen. In vergelijking met een normale training zal een trilplaat de spieren in een veel hoger tempo stimuleren. 

15 minuten. Overmatig gebruik kan rugpijn en ernstige schade veroorzaken. Om deze reden moet je een trilplaat niet langer dan 15 minuten gebruiken. 

Basisconditie. Een trilplaat kan de rugspieren schaden als je zonder enige training de trilplaat op een hoge intensiteit gaat gebruiken. Dit kan nog erger zijn als je een verkeerde techniek gebruikt.

Werkplek. Sommige werknemers krijgen te maken met trillingen. Regelmatige blootstelling aan trillingen kan zelfs rugpijn en rugschade veroorzaken. De kans op rugletsel neemt toe als de werknemers op niet-geveerde stoelen zitten.

Weetje

Wist je dat een laagstaande squat van 30 seconden op een trilplaat vergelijkbaar is met 900 normale squats?

Voordat je een trilplaat gaat gebruiken bij rugklachten is het verstandig om eerst een arts te spreken.

Trilplaatoefeningen voor rugpijn

De volgende trilplaatoefeningen kunnen helpen voor lage rugpijn:

  1. de basishouding
  2. plank
  3. lower back extensions
  4. downward facing dog
  5. zijwaartse verhogingen
  6. onderrug rotaties
  7. alternerende lunges
  8. voorover buigen
  9. strekken van de onderrug
  10. tenen aan proberen te raken
  11. voorover buigen

Take home message

Bij rugklachten krijg je vaak oefeningen mee. Een trilplaat is mogelijk een goede aanvulling. Trilplaten kunnen namelijk met weinig impact je spieren stimuleren. Zo kunnen mensen van jong tot oud hun spieren zonder intensieve workout versterken. 

Door alle trillingen moet je lichaam zich constant aanspannen. Dit voel je zowel aan je spierspanning als je circulatie. 

Onbewust kan de kracht dus toenemen. Bij een trilplaat zal de rug zowel ontspannen als trainen. 

Kortom, vibratietraining verbetert de kracht, mobiliteit, postuur en uithoudingsvermogen terwijl het ook nog eens de pijn kan verlichten. 

Met een trilplaat kan je de pijn in je onderrug mogelijk verlichten. Sommige studies moedigen het gebruik van een trilplaat aan.

De studies zijn veelbelovend, maar het wetenschappelijk bewijs is gemengd. In combinatie met de basisoefeningen lijkt de trilplaat een aantal voordelen met zich mee te brengen. 

Om aanbevelingen te kunnen doen zal er meer onderzoek verricht moeten worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Perraton, L., Machotka, Z., & Kumar, S. (2011). Whole-body vibration to treat low back pain: fact or fad?. Physiotherapy Canada, 63(1), 88-93.

Zheng, Y. L., Zhang, Z. J., Peng, M. S., Hu, H. Y., Zhang, J., & Wang, X. Q. (2018). Whole-body vibration exercise for low back pain: A meta-analysis protocol of randomized controlled trial. Medicine, 97(38).