Uitval van Wenkbrauwen in de Overgang: 7 Oorzaken

In de overgang kan je een aantal veranderingen in je lichaam ervaren, zoals hormonale veranderingen. 

Deze veranderingen kunnen ook invloed hebben op je haargroei, waaronder je wenkbrauwen.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je wenkbrauwen uitvallen tijdens de overgang. 

Dit kan een groot effect hebben op je uiterlijk en zelfvertrouwen. 

In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken van de wenkbrauwuitval tijdens de overgang, hoe je het kunt voorkomen en hoe je ermee om kunt gaan.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Oorzaken uitval van wenkbrauwen in de overgang

Er zijn een aantal redenen waarom je wenkbrauwen uit kunnen vallen tijdens de overgang:

 1. Hormonale veranderingen. De hormonale fluctuaties die plaatsvinden tijdens de overgang, zoals een afname van oestrogeen, kunnen invloed hebben op de haargroei van je wenkbrauwen.
 2. Stress. Stress kan leiden tot haaruitval, ook in je wenkbrauwen.
 3. Ouderdom. Naarmate je ouder wordt, kan haargroei afnemen, waaronder je wenkbrauwen.
 4. Genetische aanleg. Sommige mensen zijn gewoon genetisch vatbaarder voor haaruitval, ook in de wenkbrauwen.
 5. Cosmetische behandelingen. Overmatig plukken of epileren van je wenkbrauwen kan leiden tot haaruitval.
 6. Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, kunnen haaruitval veroorzaken.

Het mechanisme van de meest voorkomende oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van wenkbrauwuitval tijdens de overgang is hormonale veranderingen. Hier is hoe dit proces in het lichaam plaatsvindt:

 1. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af. Oestrogeen is een hormoon dat verantwoordelijk is voor veel processen in het lichaam, waaronder haargroei.
 2. Als gevolg van de afname van oestrogeen, wordt de haargroei in de wenkbrauwen beïnvloed. De haarzakjes, die verantwoordelijk zijn voor de groei van haar, worden minder actief.
 3. Dit leidt tot vermindering van de haargroei in de wenkbrauwen, waardoor de haren dunner worden en uitvallen.
 4. In sommige gevallen kan het ook leiden tot een vermindering van de groeicyclus van de haren, waardoor haren niet langer terug groeien.
 5. Dit proces kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van het individuele hormonale profiel.

Het is belangrijk om te weten dat deze hormonale veranderingen tijdelijk zijn en dat de haargroei vaak terugkeert na verloop van tijd. 

Echter, in sommige gevallen kan de wenkbrauwuitval permanent zijn. 

Als je merkt dat je wenkbrauwen uitvallen, is het aan te raden om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en om te kijken of er een behandeling mogelijk is.

Wat kun je doen tegen uitval van wenkbrauwen in de overgang?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om wenkbrauwuitval tijdens de overgang te voorkomen of te behandelen:

Behandel hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen zijn vaak de oorzaak van wenkbrauwuitval tijdens de overgang. Behandelingen zoals hormonale supplementen of medicijnen kunnen de productie van oestrogeen verhogen en zo de haargroei bevorderen.

Gebruik voedingssupplementen: Voedingssupplementen zoals biotine, zink en vitamine E kunnen helpen bij de groei van haar, waaronder wenkbrauwen.

Verminder stress: Stress kan haaruitval veroorzaken, dus het is belangrijk om stress te verminderen door bijvoorbeeld yoga, meditatie of reguliere oefeningen.

Stop met plukken en epileren: Overmatig plukken of epileren kan leiden tot haaruitval, dus het is belangrijk om dit te vermijden.

Gebruik serum of olie: Er zijn specifieke serums en oliën die specifiek gericht zijn op de groei van wenkbrauwen die kunnen helpen bij het herstellen van wenkbrauwen.

Cosmetische behandelingen: Cosmetische behandelingen zoals microblading of micropigmentatie kunnen worden gebruikt om de uitstraling van vollere wenkbrauwen te creëren.

Overleg met een arts: Als je merkt dat je wenkbrauwen uitvallen, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en om te kijken of er een behandeling mogelijk is.

Houd er rekening mee dat het effect van deze maatregelen kan variëren van persoon tot persoon en dat het ook tijd kan nemen om resultaten te zien. 

Het is ook belangrijk om te weten dat in sommige gevallen wenkbrauwuitval permanent kan zijn, en dat cosmetische behandelingen vaak de enige oplossing zijn.

Hoeveel mensen hebben uitval wenkbrauwen overgang?

Het is moeilijk om een precieze schatting te geven van hoeveel mensen wenkbrauwuitval tijdens de overgang ervaren, omdat dit afhankelijk is van veel factoren zoals hormonale profiel, genetische aanleg, leeftijd, etc. 

Studies suggereren dat haaruitval, waaronder wenkbrauwuitval, een veel voorkomend probleem is bij vrouwen tijdens de overgang. 

Bovendien, wenkbrauwuitval kan vaak tijdelijk zijn en kan vaak herstellen na verloop van tijd. 

Echter, in sommige gevallen kan wenkbrauwuitval permanent zijn, in dat geval zijn er cosmetische behandelingen beschikbaar om te helpen met het herstellen van de uitstraling van vollere wenkbrauwen.

Take home message

In dit artikel hebben we besproken hoe wenkbrauwuitval tijdens de overgang kan ontstaan, het mechanisme van de meest voorkomende oorzaak en wat je kunt doen om wenkbrauwuitval te voorkomen of te behandelen. 

Het is belangrijk om te weten dat hormonale veranderingen vaak de oorzaak zijn van wenkbrauwuitval tijdens de overgang en dat er verschillende manieren zijn om dit te behandelen.

Hoewel wenkbrauwuitval een veel voorkomend probleem kan zijn tijdens de overgang, is het belangrijk om te weten dat dit niet altijd permanent is. 

Veel vrouwen zien een herstel van hun wenkbrauwen na verloop van tijd.

In het algemeen is het belangrijk om te weten dat er manieren zijn om wenkbrauwuitval tijdens de overgang te behandelen en te voorkomen. 

Als je merkt dat je wenkbrauwen uitvallen, is het aan te raden om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en om te kijken of er een behandeling mogelijk is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen