Urine Stinkt in de Overgang: 5 Oorzaken en Remedies

In de overgang kun je te maken krijgen met veranderingen in je lichaam die invloed kunnen hebben op de geur van je urine. 

In sommige gevallen kan de urine een geur krijgen die anders dan normaal is. Dit is een normaal verschijnsel en hoeft geen aanleiding te zijn tot zorgen. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van een veranderde urinegeur tijdens de overgang, en bespreken we wat je er aan kunt doen om dit op te lossen.

jonge vrouw knijpt neus dicht door stank

Waarom kan in de overgang urine stinken?

De overgang is een periode waarin de hormonale balans van het vrouwelijk lichaam verandert. 

Dit kan leiden tot verschillende veranderingen in de geur van de urine. Er zijn een aantal oorzaken die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn:

 1. Veranderingen in de pH-waarde (zuurgraad).Tijdens de overgang kan de pH-waarde van de urine veranderen. Dit kan leiden tot een geur die anders is dan normaal.
 2. Bacteriële infecties. Veranderde hormonale balans kan de kans op infecties verhogen, waaronder urineweginfecties, die leiden tot een veranderde geur van de urine.
 3. Vaginale atrofie. De overgang kan leiden tot een afname van oestrogeen in het lichaam, wat kan leiden tot vaginale atrofie (droogheid en irritatie in de vagina). Dit kan leiden tot een veranderde geur van de urine.
 4. Vochtretentie. De overgang kan leiden tot vochtretentie in het lichaam, wat kan leiden tot een veranderde geur van de urine.
 5. Gewichtstoename. De overgang kan leiden tot gewichtstoename, wat kan leiden tot een veranderde geur van de urine.

De meest voorkomende oorzaak van stinkende urine tijdens de overgang is een verandering in de pH-waarde van de urine. 

Tijdens de overgang kan de pH-waarde van de urine veranderen als gevolg van veranderende hormonen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een geur die anders is dan normaal.

Het is belangrijk om te weten dat een veranderde geur van de urine niet altijd een teken is van een medische aandoening. 

In veel gevallen is de oorzaak een veranderde hormonale balans en is er geen behandeling nodig.

Als je echter zorgen hebt over de geur van je urine of andere symptomen ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat je kunt doen als je urine in de overgang stinkt

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de geur van je urine tijdens de overgang te verminderen:

 1. Verander je dieet: Beperk het gebruik van voedingsmiddelen die de geur van de urine kunnen beïnvloeden, zoals asperges, knoflook en uien.
 2. Drink voldoende water: Het drinken van voldoende water helpt om afvalstoffen uit het lichaam te spoelen en kan de geur van de urine verminderen.
 3. Gebruik vochtinbrengende crème: Vaginale atrofie kan leiden tot een veranderde geur van de urine. Gebruik vochtinbrengende crème om de droogheid in de vagina te verminderen.
 4. Behandel infecties: Als je een urineweginfectie hebt, is het belangrijk om deze te behandelen om de geur van de urine te verminderen.
 5. Vermijd vochtretentie: Probeer om vochtretentie te verminderen door voldoende te bewegen en te vermijden om te lang te staan of te zitten.
 6. Ga naar de dokter: Als je zorgen hebt over de geur van je urine of andere symptomen ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Aandachtspunten

Medische aandoeningen. Hoewel veranderde geur van de urine tijdens de overgang vaak een normaal verschijnsel is, kan het ook een symptoom zijn van een medische aandoening zoals diabetes of een urineweginfectie. Als je zorgen hebt over de geur van je urine of andere symptomen ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Vermijd blaas irriterende stoffen. Er zijn bepaalde stoffen die kunnen leiden tot blaasirritatie, zoals cafeïne, alcohol en nicotine, dus het is aan te raden deze te vermijden als je zorgen hebt over de geur van je urine.

Gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding kan helpen om afvalstoffen uit het lichaam te spoelen en kan de geur van de urine verminderen.

Persoonlijke hygiëne. Een goede persoonlijke hygiëne kan helpen om de geur van de urine te verminderen. Dit omvat regelmatig douchen of baden, gebruik van vochtinbrengende zeep en het dragen van schoon ondergoed.

Take home message

Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met veranderingen in je lichaam die invloed kunnen hebben op de geur van je urine. 

Dit is een normaal verschijnsel en hoeft geen aanleiding te zijn tot zorgen. 

We hebben besproken dat veranderingen in de pH-waarde van de urine, bacteriële infecties, vaginale atrofie, vochtretentie, en gewichtstoename, mogelijke oorzaken zijn voor een veranderde urinegeur tijdens de overgang.

Er zijn echter ook dingen die je kunt doen om de geur van je urine te verminderen. 

Dit omvat het aanpassen van je dieet, het drinken van voldoende water, het gebruik van vochtinbrengende crème, het behandelen van infecties, het vermijden van vochtretentie, en het raadplegen van een arts als je zorgen hebt over de geur van je urine of andere symptomen ervaart.

Het is belangrijk om te weten dat een veranderde geur van de urine tijdens de overgang vaak een normaal verschijnsel is en geen behandeling vereist. 

Als echter de geur van je urine blijft en je andere symptomen hebt, is het aan te raden om een arts te raadplegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen