De Urineleider Jeukt: 5 Oorzaken

Als je urineleider jeukt kun je ook een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Het dus kan een vervelend gevoel zijn.

Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk aan de urineleider, zoals een blaasontsteking of een allergische reactie op bepaalde producten. 

Het is belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen, zodat je het op de juiste manier kunt behandelen. 

Als je last hebt van jeuk aan de urineleider, is het verstandig om een arts te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen.

vrouw houdt plas op bij wc

Oorzaken van urineleider jeuk

Jeuk aan de urineleider kan veroorzaakt worden door onder andere:

 1. Blaasontsteking: Een blaasontsteking kan leiden tot jeuk aan de urineleider, vooral als het gepaard gaat met pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen.
 2. Allergieën: Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde producten, zoals zeep of wasmiddel, die in contact komen met de urineleider en leiden tot jeuk.
 3. Schimmelinfectie: Een schimmelinfectie in de vagina kan leiden tot jeuk aan de urineleider, vooral als de infectie zich uitbreidt naar de urineleider.
 4. Seksueel overdraagbare infecties (SOA’s): SOA’s, zoals gonorroe of chlamydia, kunnen leiden tot jeuk aan de urineleider en andere ongemakken.
 5. Urineleiderproblemen: Sommige mensen hebben problemen met de urineleider, zoals een verstopping of vernauwing, die leiden tot jeuk.

Wat kun je voelen naast urineleider jeuk?

Andere symptomen die je kunt ervaren naast jeuk aan je urineleider zijn onder andere:

 1. Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen: Dit kan wijzen op een blaasontsteking of een infectie.
 2. Pijn in de onderbuik: Dit kan wijzen op een infectie of andere problemen in de buik.
 3. Abnormale afscheiding: Als je afscheiding hebt die ongewoon ruikt of anders van kleur is dan normaal, kan dit wijzen op een infectie.
 4. Koorts: Hoge koorts kan wijzen op een infectie.
 5. Pijn of ongemak tijdens de seks: Dit kan wijzen op een seksueel overdraagbare infectie of andere problemen met de geslachtsorganen.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en naar eventuele andere symptomen te zoeken die samenhangen met jeuk aan de urineleider. 

Behandelingen als je urineleider jeukt

Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk, zijn hier enkele mogelijke behandelingen:

 1. Antibiotica: Als de jeuk wordt veroorzaakt door een blaasontsteking of een infectie, kan een antibioticum helpen om de infectie te behandelen.
 2. Antischimmelmiddelen: Als de jeuk wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kan een antischimmelmiddel helpen om de infectie te behandelen.
 3. Medicijnen tegen allergieën: Als de jeuk wordt veroorzaakt door een allergie, kan een medicijn tegen allergieën helpen om de jeuk te verminderen.
 4. Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om problemen met de urineleider op te lossen, zoals een verstopping of vernauwing.

Preventie urineleider jeuk

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om dit te verminderen:

 1. Drink voldoende water: Door voldoende water te drinken, kun je helpen om eventuele infecties of ontstekingen in de blaas te voorkomen.
 2. Was je geslachtsorganen goed: Door je geslachtsorganen goed te wassen, kun je helpen om infecties te voorkomen.
 3. Gebruik persoonlijke hygiëneproducten die geschikt zijn voor jou: Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde persoonlijke hygiëneproducten, zoals zeep of wasmiddel. Als je een allergie hebt, kun je overwegen om hypoallergene producten te gebruiken.
 4. Neem regelmatig een warme douche: Door regelmatig een warme douche te nemen, kun je helpen om infecties te voorkomen.
 5. Gebruik condooms tijdens seks: Door condooms te gebruiken tijdens seks, kun je helpen om seksueel overdraagbare infecties te voorkomen.

Take home message

We hebben gezien dat er verschillende oorzaken voor jeuk aan de urineleider kunnen zijn, zoals een blaasontsteking, een allergische reactie, een schimmelinfectie of een seksueel overdraagbare infectie. 

We hebben ook gezien dat er verschillende behandelingen beschikbaar zijn, afhankelijk van de oorzaak van de jeuk, zoals antibiotica, antischimmelmiddelen, medicijnen tegen allergieën of chirurgie. 

Het is belangrijk om op tijd te behandelen om complicaties te voorkomen.

Het is goed om te onthouden dat jeuk aan de urineleider niet per se gevaarlijk is, maar dat het wel belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. 

Als je last hebt van jeuk aan de urineleider, is het aan te raden om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. 

Op die manier kun je helpen om eventuele complicaties te voorkomen en het vervelende gevoel van jeuk te verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen