Urineleider Ontsteking: 5 Oorzaken en Remedies.

Een urineleider ontsteking is een infectie in de urineleiders, die de urine van de nieren naar de blaas transporteert. 

Volgens sommige schattingen krijgt ongeveer 8-10% van de vrouwen ooit in hun leven een urineleider ontsteking. 

Vrouwen lopen meer risico op het ontwikkelen van deze infectie vanwege de kortere afstand tussen de anus en de urethra (de buis die urine van de blaas naar buiten transporteert).

Deze infectie kan pijn en ongemak veroorzaken en onbehandeld kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. 

Gelukkig is urineleider ontsteking meestal gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Het is belangrijk om vroegtijdige behandeling te zoeken om ernstige complicaties te voorkomen. 

Dit artikel vertelt je meer over urineleider ontsteking, over de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie.

dokter en verpleegkundigen

Oorzaken van urineleider ontsteking

Er zijn een aantal factoren die de kans op het ontwikkelen van een urineleider ontsteking kunnen verhogen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Blokkering van de urineleiders. Dit kan optreden als gevolg van een verstopping van de urineleiders door struvietkristallen, prostaatvergroting of een andere aandoening. Als de urine niet goed kan stromen, kan dit leiden tot infecties.
 2. Bacteriële infectie. Een van de meest voorkomende oorzaken van urineleider ontsteking is een bacteriële infectie. Deze infectie kan worden overgedragen via seksueel contact of door het niet goed wassen van de handen na het wc-bezoek.
 3. Ontsteking van de blaas. Als de blaas ontstoken is, kan dit leiden tot infecties in de urineleiders.
 4. Hormonale veranderingen. Vrouwen kunnen een verhoogd risico hebben op urineleider ontsteking tijdens de menopauze vanwege hormonale veranderingen.
 5. Zwangerschap. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van urineleider ontsteking vanwege de druk die de groeiende baarmoeder op de blaas en de urineleiders kan uitoefenen.

Behandelingen urineleider ontsteking

Als je vermoedt dat je een urineleider ontsteking hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

De behandeling zal afhangen van de ernst van de infectie en de oorzaak ervan. Hier zijn enkele behandelingen die vaak worden gebruikt voor urineleider ontsteking:

 1. Antibiotica. Dit is meestal de eerste behandeling voor urineleider ontsteking. Antibiotica helpen de bacteriën die de infectie veroorzaken te doden. Je zult meestal een kuur met antibiotica nodig hebben die enkele dagen tot een week kan duren, afhankelijk van de ernst van de infectie.
 2. Pijnstillers. Als je pijn hebt als gevolg van de infectie, kun je pijnstillers krijgen om dit te verminderen.
 3. Levensstijlveranderingen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om levensstijlveranderingen aan te brengen om ervoor te zorgen dat de infectie niet terugkomt. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van je voedingspatroon omvatten, het drinken van voldoende water om de urine te verdunnen en het beperken van seksueel contact totdat de infectie is genezen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om de behandeling af te ronden, zelfs als je je beter voelt. 

Als de infectie niet volledig wordt behandeld, kan deze terugkomen of kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Preventie urineleider ontsteking

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van een urineleider ontsteking te verminderen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Drink voldoende water. Het drinken van voldoende water kan helpen om de urine te verdunnen en de blaas te spoelen, wat het risico op infecties vermindert. Probeer elke dag minstens acht glazen water te drinken.
 2. Regelmatig naar de wc. Als je een lange tijd wacht met het bezoeken van het toilet, kan dit leiden tot een ophoping van urine in de blaas, wat het risico op infecties verhoogt. Probeer om regelmatig naar het toilet te gaan, zodat de blaas volledig wordt geleegd.
 3. Was je handen goed. Het is belangrijk om je handen goed te wassen na het wc-bezoek om te voorkomen dat bacteriën in de blaas terechtkomen.
 4. Seks vermijden. Vermijd seksueel contact tijdens een urineleider ontsteking: Als je een urineleider ontsteking hebt, kan het helpen om seksueel contact te vermijden totdat de infectie volledig is genezen om te voorkomen dat de infectie terugkomt.
 5. Gebruik een vrouwelijk condoom. Vrouwelijke condooms kunnen helpen om het risico op het overbrengen van bacteriën tijdens seksueel contact te verminderen.
 6. Gebruik persoonlijke hygiëneproducten op een verantwoorde manier. Sommige vrouwen kiezen ervoor om persoonlijke hygiëneproducten, zoals vaginale deodorants of douchegels, te gebruiken. Het is belangrijk om deze producten op een verantwoorde manier te gebruiken om het risico op infecties te verminderen.

Onthoud dat het nemen van preventieve maatregelen niet altijd kan voorkomen dat je een urineleider ontsteking krijgt. 

Is een urineleider ontsteking gevaarlijk?

Een urineleider ontsteking is meestal niet gevaarlijk en kan gemakkelijk worden behandeld met antibiotica. 

Als de infectie echter niet behandeld wordt, kan dit leiden tot ernstige complicaties. Hier zijn enkele mogelijke complicaties van een niet-behandelde urineleiderontsteking:

 • Blaasontsteking: Als de infectie zich uitbreidt naar de blaas, kan dit leiden tot blaasontsteking. Blaasontsteking kan pijn en ongemak veroorzaken en, als deze niet behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 • Nierbeschadiging: Als de infectie zich uitbreidt naar de nieren, kan dit leiden tot nierbeschadiging. Dit kan leiden tot bloed in de urine en pijn in de rug of zij.
 • Sepsis: In zeldzame gevallen kan een urineleiderontsteking leiden tot sepsis, een ernstige infectie die zich door het hele lichaam kan uitbreiden. Sepsis kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt behandeld.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze complicaties zeldzaam zijn.

Take home message

Een urineleider ontsteking is meestal gemakkelijk te behandelen met antibiotica en het is belangrijk om vroegtijdige behandeling te zoeken om ernstige complicaties te voorkomen.

Er zijn ook enkele dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van een urineleider ontsteking te verminderen, zoals het drinken van voldoende water, het bezoeken van het toilet op regelmatige tijden en het wassen van je handen na het wc-bezoek. 

Het is ook belangrijk om seksueel contact te vermijden tijdens een urineleider ontsteking en persoonlijke hygiëneproducten op een verantwoorde manier te gebruiken.

Als je vragen of twijfels hebt over urineleider ontsteking, raadpleeg dan altijd je arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen