Urineweginfectie Voorkomen: 8 Manieren

Een urineweginfectie heb je het liefst één keer en nooit meer. Dus hoe kan je een urineweginfectie voorkomen?

KORT ANTWOORD

Je kunt een urineweginfectie voorkomen door van voor naar achteren af te vegen. Andersom zou je namelijk poepbacteriën naar de plasbuis vegen. Drink veel water zodat je veel plast en de urinestroom op gang blijft. Hierdoor kunnen bacteriën zich moeilijker hechten en vermenigvuldigen. Zorg voor een goede hygiëne en houd het genitale gebied zowel schoon als droog. Verwissel luiers en incontinentiemateriaal wanneer het vuil is. Neem een douche in plaats van een bad. Na de seks moet je zo snel mogelijk plassen. Gebruik ook water om de huid rond de vagina schoon te maken. Cranberrysap zou eventueel ook kunnen helpen omdat het de hechting van bacteriën aan de wand van je blaas kan tegengaan.

Dit artikel vertelt je hoe je urineweginfecties kan voorkomen, zelfzorgadviezen en de te vermijden oorzaken.

toilet vrouw ondergoed

10 Extra tips om urineweginfectie te voorkomen

Hier zijn een aantal aanvullende tips om een urineweginfectie te voorkomen:

  1. Plas regelmatig: Probeer niet te lang op te houden en ga naar het toilet zodra je de drang voelt om te plassen. Dit helpt om bacteriën uit de urinewegen te spoelen.
  2. Vermijd irriterende stoffen: Beperk het gebruik van potentieel irriterende producten zoals geparfumeerde zeep, douchegels, vaginale sprays en deodorants in het genitale gebied. Deze kunnen de natuurlijke balans van bacteriën verstoren en irritatie veroorzaken.
  3. Draag katoenen ondergoed: Katoenen ondergoed is ademend en absorbeert vocht, wat helpt om het genitale gebied droog te houden. Dit kan de groei van bacteriën tegengaan.
  4. Vermijd strakke kleding: Strakke broeken en synthetische materialen kunnen warmte en vocht vasthouden, waardoor een gunstige omgeving ontstaat voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Kies liever voor losse, ademende kleding.
  5. Voldoende vochtinname: Naast water kun je ook ongezoete cranberrysap drinken, omdat dit de zuurgraad van de urine verhoogt en de hechting van bacteriën aan de blaaswand kan verminderen.
  6. Plas na seks: Door na seksuele activiteit te plassen, spoel je eventuele bacteriën weg die tijdens de activiteit in de buurt van de urethra kunnen zijn gekomen.
  7. Eet gezond: Een gebalanceerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen ondersteunt je immuunsysteem, waardoor je lichaam beter bestand is tegen infecties.
  8. Beperk cafeïne en alcohol: Deze dranken kunnen de blaas irriteren en de frequentie van het plassen verhogen, wat ongemak kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor urineweginfecties.
  9. Regelmatige lichaamsbeweging: Het handhaven van een actieve levensstijl kan het immuunsysteem versterken en het risico op urineweginfecties verminderen.
  10. Voorkom langdurig gebruik van incontinentiemateriaal: Als je incontinentiemateriaal gebruikt, zorg er dan voor dat je het regelmatig verschoont om vocht en bacteriënophoping te minimaliseren.

Preventie urineweginfectie bij kinderen

Ook baby’s en kinderen kunnen een urineweginfectie oplopen. En dat komt niet door je vieze luiers.

Gelukkig kun je een urineweginfectie voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  1. houd de urinestroom op gang door elke dacht veel vocht te geven
  2. in het badwater geen zeep of shampoo doen
  3. gebruik geen zeep, was het genitale gebied met water
  4. vermijd badschuim omdat dat voor irritatie kan zorgen

Zelfzorg adviezen urineweginfectie

Helaas kun je niet altijd een urineweginfectie voorkomen. Zelfzorgadviezen:

  1. veel water drinken: om de bacteriën weg te spoelen
  2. seks vermijden
  3. goede hygiëne, regelmatig plassen
  4. bij pijn een warmwaterkruik over de onderbuik en/of tot max. 4 gram paracetamol per dag.
  5. vermijd blaas irriterende dranken zoals koffie en alcohol
  6. ongezoete cranberrysap of cranberrysupplementen

Behandeling van een urineweginfectie

Het liefst wil je een urineweginfectie voorkomen, maar als je last hebt van een pijnlijk of brandend gevoel tijdens het plassen, zou je het opgelopen kunnen hebben. 

Gelukkig gaat het vaak vanzelf over. Als je huisarts verwacht dat er geen complicaties optreden en de symptomen draaglijk zijn, zal er daarom niet altijd antibiotica nodig zijn.

In het geval van een behandeling zal antibiotica meestal de eerste behandeling zijn en zal de pijn meestal na het starten van het antibioticum snel minder worden. 

De symptomen zullen een paar dagen na de behandeling vaak al verdwenen zijn. 

De pijn en het branderige gevoel worden meestal binnen 1-3 dagen beter. Kort daarna zullen die klachten waarschijnlijk helemaal weg zijn.

Het precieze antibioticum en de duur wordt gekozen aan de hand van:

  1. je gezondheidstoestand
  2. specifieke boosdoener (bacterie)

Medicijnen voor een eenvoudige urineweginfectie:

  1. trimethoprim en sulfamethoxazol
  2. nitrofurantoïne
  3. fosfomycine
  4. cefalexine
  5. ceftriaxon

Dit betrof een eenvoudige urineweginfectie. Maar er zijn nog een aantal andere situaties:

  1. gecompliceerde urineweginfectie of nierinfectie: dan kan er voor een zogeheten fluoroquinolone gekozen worden.
  2. frequente urineweginfecties: dan kan er voor een lage dosis antibiotica gekozen worden voor een langere periode
  3. ernstige urineweginfectie: mogelijk behandeling in het ziekenhuis met een intraveneuze antibiotica

De oorzaken van een urineweginfectie

Een urineweginfectie wordt vaak door een poepbacterie veroorzaakt die in je urinebuis is terechtgekomen. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken:

  1. langdurig gebruik van een katheter
  2. irriterende hygiënische producten
  3. bepaalde geneesmiddelen
  4. stralingsblootstelling

Ook kunnen mannen een urineweginfectie ontwikkelen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een belemmering in de urinewegen zoals:

  1. een vergrote prostaatklier
  2. letsel
  3. niersteen

Take home message

Elk jaar krijgen 150 miljoen mensen een urineweginfectie en 50% van de vrouwen zal minstens één keer een blaasontsteking krijgen.

Dit veroorzaakt vervelende symptomen zoals een brandend, pijnlijk of prikkend gevoel tijdens het plassen, vaker, dringender moeten plassen, sterk ruikende, donkere of troebele urine, een pijnlijk of drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenongemak en bloed in de urine.

Maar hoe kun je een urineweginfectie voorkomen?

Veeg van voren naar achteren zodat poepbacterien niet bij je plasbuis komen, drink veel water om de urinestroom op gang te houden en te voorkomen dat bacteriën zich aan de wand van je blaas hechten, zorg voor een goede hygiëne en ga na de seks zo snel mogelijk plassen.

Hopelijk heb je baat bij deze zelfzorg adviezen.

Echter, ondanks deze preventieve maatregelen kun je nog steeds een urineweginfectie oplopen. Vaak gaat het vanzelf over, maar er kan op basis van de ernst en complicatierisico voor een antibioticakuur gekozen worden.

Helaas kan een blaasontsteking opstijgen en je nieren bereiken. Houd daarom de symptomen van een nierinfectie in je achterhoofd zoals flankpijn, rugpijn, misselijkheid, braken, koorts en rillingen. Bij deze symptomen moet je direct hulp inschakelen.

Je dokter weet het het best. Alleen je dokter kan de juiste diagnose stellen en jou het beste helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen