Als je meerdere tijdzones doorkruist neemt de kans op een jetlag toe waardoor je niet optimaal van je nieuwe bestemming kan genieten.
Je hebt vast wel eens gehoord dat je voldoende moet drinken voordat je het vliegtuig instapt. Heeft dat te maken met een jetlag? Dus kan veel water drinken jetlag voorkomen?
KORT ANTWOORD
Drink voor, tijdens en na de vliegreis voldoende water. Drink elk vlieguur ongeveer 237 milliliter water. Uitdroging kan een jetlag namelijk verergeren en tijdens vliegreizen komen milde uitdrogingen ook nog eens vaak voor.
Ook kunnen cafeïne en alcohol de uitdroging verergeren en daarmee je nachtrust verstoren. Dus voor, tijdens en na de vlucht is het ook verstandig om cafeïne en alcohol te vermijden.
Dit artikel vertelt je of veel water drinken jetlag kan voorkomen inclusief andere handige tips.

Hoe water jetlag kan voorkomen
- Water beïnvloedt ons dag- en nachtritme: Jetlag wordt vaak veroorzaakt door een verstoring van het circadiane ritme, het natuurlijke ritme van ons lichaam dat bepaalt wanneer we wakker en slaperig zijn. Voldoende water drinken voor, tijdens en na een vlucht kan helpen bij het handhaven van een gezond circadiaan ritme en kan de effecten van jetlag verminderen.
- De lucht in vliegtuigen is vaak droog. Drink elk vlieguur ongeveer 237 milliliter water. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een vliegreis, omdat de lucht in vliegtuigen vaak droog is, wat kan leiden tot uitdroging. Door regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken, kun je uitdroging voorkomen.
- Uitdroging kan een jetlag verergeren: Als je al uitgedroogd bent door bijvoorbeeld onvoldoende water te drinken voor de vlucht, kan dit de symptomen van jetlag, zoals vermoeidheid en slaapproblemen, verergeren.
- Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen bijdragen aan uitdroging en kunnen ook je slaappatroon verstoren. Het is verstandig om deze dranken voor, tijdens en na de vlucht te vermijden om een goede nachtrust te bevorderen en de effecten van jetlag te minimaliseren.
Handige tips om een jetlag te voorkomen
Een jetlag wordt beïnvloed door je interne klok (circadiaanse dag en nachtritme), omgevingslicht, eettijden en andere omgevingsfactoren. De volgende tips kunnen hier op inspelen.
Je lichaam houdt dus van voorspelbaarheid, dus je zult minder klachten hebben als meer aspecten van je schema overeenkomen met de plaats van bestemming.
1 Licht. De blootstelling aan licht bepaalt voor een groot gedeelte je circadiaanse dag en nachtritme. Maak hier optimaal gebruik van, kijk voor je bestemming hoe laat de zon opkomt en ondergaat en pas je hier van tevoren op aan. Voor een vroegere tijdzone gebruik je blootstelling aan ochtendlicht en voor een latere tijdzone gebruik je avondlicht. Eenmaal aangekomen moet je naar buiten gaan en met het natuurlijk zonlicht je interne klok resetten.
2. Eerder of later naar bed. Ga afhankelijk van je bestemming elke avond wat eerder of wat later naar bed. Pas je slaapgewoonten een week van tevoren aan. Met een jetlag calculator kan je je slaapschema’s alvast uitrekenen. Ga eerder naar bed als je naar het oosten afreist en wat later naar bed als je naar het westen afreist.
3. Pas je schema aan. Als je bent aangekomen wil je natuurlijk gelijk al precies in pas lopen. Pas je slaaptijden en eettijden van tevoren aan. Dit doe je door je bestemming van tevoren te bestuderen
4. Pas je klok aan. Voordat je het vliegtuig instapt is het verstandig om alvast de tijden op bijvoorbeeld je horloge of smartwatch aan te passen.
5. Uitrusten. Rust goed uit, want als je met een slaaptekort het vliegtuig instapt, kan de jetlag nog erger worden
6. Herstelperiode. Houd er rekening mee dat je lichaam na aankomst een paar dagen nodig hebt om je helemaal aan te passen. Plan daarom een herstelperiode in
7. Volg je schema. Hoewel je na een lange reis het liefst je bed in wilt duiken, kun je het schema maar beter even doortrekken en pas slapen wanneer de nieuwe nachturen ingaan. Door dutjes te vermijden zul je extra slaapkracht opbouwen. Probeer ook de honger te weerstaan en pas te eten volgens het nieuwe eetschema.
8. Slapen in het vliegtuig. Als je je plaats van bestemming goed hebt bestudeerd, weet je ook wanneer het daar dag en nacht is. Als de vlieguren met de nieuwe slaapuren overeenkomen is het slim om dan ook wat slaapuren mee te pakken. Met een opblaasbaar reiskussen is het natuurlijk makkelijk op in slaap te vallen.
Effecten van een jetlag
Een jetlag verstoort je interne klok, dus ook je slaapritme, eetritme en je darmen die daar op ingesteld zijn. En al val je in slaap, de slaap zal onrustig en oppervlakkig verlopen.
Een jetlag veroorzaakt daarom:
- vermoeidheid
- slaapproblemen
- prikkelbaarheid
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
- verminderde alertheid
- misselijkheid
- een onwel gevoel
- maag- en darmproblemen.
En hoe groter het tijdsverschil, hoe erger de jetlag zal zijn. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.
Take home message
Een jetlag ontstaat wanneer je lichaam zich plotseling aan verschillende factoren moet aanpassen.
Uitdroging kan een jetlag verergeren en tijdens vliegreizen hebben veel mensen ook last van milde uitdrogingen. Dus kan ik met veel water drinken jetlag voorkomen?
Door voldoende water te drinken en cafeïne en alcohol juist te vermijden kun je de lichamelijke symptomen van een jetlag voorkomen.
Het is goed om elk vlieguur ongeveer 237 milliliter water te drinken.
Je kunt een jetlag nooit met zekerheid voorkomen, maar je kan wel de intensiteit en duur minimaliseren.
Met de hierboven beschreven tips kun je een jetlag helpen voorkomen of de effecten ervan minimaliseren.
Over Diederik
Bronnen
Herxheimer, A., & Waterhouse, J. (2003). The prevention and treatment of jet lag: It’s been ignored, but much can be done.
Eastman, C. I., Gazda, C. J., Burgess, H. J., Crowley, S. J., & Fogg, L. F. (2005). Advancing circadian rhythms before eastward flight: a strategy to prevent or reduce jet lag. Sleep, 28(1), 33-44.