Veel Water Gedronken voor Zwangerschapstest: Nog Betrouwbaar?

Een zwangerschapstest toont in de urine het hCG hormoon aan waarmee een zwangerschap vastgesteld kan worden. 

Maar als je urine heel erg verdund is, kan de zwangerschapstest het hCG hormoon dan nog wel aantonen?

Dus heb je veel water gedronken voor zwangerschapstest, en vraag je je af of het nog betrouwbaar is?

KORT ANTWOORD

Te veel water drinken kan de urine verdunnen en daarmee je zwangerschapstest beïnvloeden. Dit geldt voor elke vloeistof. Als je urine verdund is en je ook nog niet ongesteld bent, is het hCG hormoon dus misschien te laag om aangetoond te worden. 

‘s Ochtends vroeg is het hCG hormoon in je urine sterker geconcentreerd. Omdat ochtendurine meestal geconcentreerder is, wordt het vaak aanbevolen om de zwangerschapstest ’s ochtends vroeg te doen, vooral als je nog maar net zwanger bent. Het hCG-hormoon is dan doorgaans sterker aanwezig in de urine, wat de nauwkeurigheid van de test vergroot.

De meeste zwangerschapstesten die je thuis kan gebruiken zijn betrouwbaar. Zo is de nauwkeurigheid van Clearblue meer dan 99% vanaf de verwachte menstruatiedag. Je kunt nog steeds een vals-negatieve test krijgen, met name als je vroeg test. Gelukkig is een vals-positieve test zeldzaam.

Dit artikel vertelt je wat je moet doen als je veel water gedronken hebt voor zwangerschapstest en de gevoeligste zwangerschapstest.

vrouw tapt gefilterd water

Gevoelige zwangerschapstest

Niet elke zwangerschapstest is even betrouwbaar. Er zijn namelijk testen die slechts 16% of minder zwangerschappen kunnen detecteren.

Het laatste wat je wilt is voor verrassingen komen te staan. Er zijn echter verschillende testen waardoor je de bomen het bos niet meer ziet.

Je hebt vast wel eens gehoord van de Clearblue of The First Response Early Result test. Dan vraag je je al snel af welke het meest gevoelig en meest betrouwbaar is.

The First Response Early Result test

‘’The First Response Early Result test’’ wordt gezien als de de meest gevoelige en meest betrouwbare vrij verkrijgbare zwangerschapstest. 

Volgens de makers is de nauwkeurigheid maar liefst 99%. 

De hCG concentraties van slechts 6,5 mIU/ml (duizendste internationale eenheden per milliliter) kunnen gedetecteerd worden.

In de praktijk houdt dit in dat het al bijna kort na de innesteling al een zwangerschap zou kunnen aantonen. 

Deze test is dus gevoeliger dan de Clearblue Easy en EPT. Hierbij moeten we wel vermelden dat  de Clearblue Easy en EPT wel gevoeliger zijn dan andere zwangerschapstesten.

Het is dus maar net waarmee je het vergelijkt.

De First Response Early Result test komt met een aantal voordelen:

  1. gevoeligste zwangerschapstest (meest gevoelig en meest betrouwbaar)
  2. zeer accuraat (kan zwangerschapshormoon al vanaf 5,5 mlU detecteren)
  3. ergonomisch handvat (om het vallen in het toilet te voorkomen.

Clearblue zwangerschapstest 

De Clearblue zwangerschapstest is een andere bekende test. Zo hebben ze een digitale zwangerschapstest met een Smart Countdown. 

De gevoeligheid van deze test is 25mIU/ml waarmee het dus minimale hoeveelheden hormonen kan aantonen.

De gevoeligste van Clearblue is de Ultra Early waarmee je tot zes dagen voor de gemiste menstruatie kan testen.

De gevoeligheid van de Clearblue Easy Earliest Results is 25 mIU/mL waarmee 80% van de zwangerschappen aangetoond kunnen worden.

Negatieve test maar nog steeds zwanger

In een vroeg stadium maakt je lichaam onvoldoende hCG hormoon aan waardoor de uitslag negatief kan zijn. Dit wordt ook wel een vals-negatieve uitslag genoemd.

Take home message

Wat als ik voor zwangerschapstest veel water gedronken heb?

Te veel water drinken verdund je urine waardoor het hCG hormoon misschien te laag is om aangetoond te worden.  

Er zijn verschillende zwangerschapstesten verkrijgbaar, maar bij een negatieve uitslag wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je niet zwanger bent en je later niet voor verrassingen komt te staan.

Met een zwangerschapstest kun je het zogeheten hCG (humaan choriongonadotrofine) hormoon in de urine opsporen. 

De gevoeligste zwangerschapstest is de First Response met een gevoeligheid van 6,5 mIU/ml. Deze test is dus gevoeliger dan de Clearblue Easy en EPT.

Een belangrijke kanttekening is wel dat Clearblue Easy en EPT in vergelijking met de andere testen wel gevoeliger zijn.

Houd er dus rekening mee dat je nog steeds zwanger kan zijn. Je kunt namelijk een vals-negatieve zwangerschap uitslag krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cole, L. A., Sutton-Riley, J. M., Khanlian, S. A., Borkovskaya, M., Rayburn, B. B., & Rayburn, W. F. (2005). Sensitivity of over-the-counter pregnancy tests: comparison of utility and marketing messages. Journal of the American Pharmacists Association, 45(5), 608-615.